Pages

ေက်းလက္သားေလး ဘေလာ့ဂ္ကို ေရးရတဲ့အေၾကာင္းအရင္းကေတာ့ ေက်းလက္ရဲ့ ဓေလ့ ၊ သဘာ၀ အလွအပမ်ားကို သိေစခ်င္ေသာ ရည္ရြယ္ခ်က္ျဖင့္ မွတ္တမ္းတင္ ေရးသားျခင္းျဖစ္ပါသည္။ ကၽြန္ေတာ့္ရဲ့ ဘေလာ့ဂ္ ကို အလည္လာေရာက္တဲ့ သူငယ္ခ်င္း မိတ္ေဆြ အားလံုးကို အထူးပင္ေက်းဇူးတင္ရွိပါသည္။

Tuesday, March 29, 2011

ခရမ္းခ်ဥ္ပင္အမ်ိဳးမ်ိဳး


ဒီတစ္ခါေတာ့ လူတုိင္းၾကိဳက္တဲ့ အပင္တစ္ပင္ေၾကာင္းကို ေရးမယ္ဗ်ာ...။ အဲဒါကေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္
ပင္ေပါ့...။ ခရမ္းခ်ဥ္က အမ်ိဳးအစားေပါင္း ေျမာက္မ်ားစြာ ရွိတယ္ေလ..။ ဗမာခရမ္းခ်ဥ္အျပားမ်ိဳး၊
ဗမာခရမ္းခ်ဥ္အလံုးမ်ိဳး၊ ေမျမိဳ႕သီး၊ ထိုင္၀မ္ခရမ္းခ်ဥ္မ်ိဳး၊ အလံုးေသးမ်ိဳး ဆုိျပီးေပါ့...။

ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ အညာေဒသမွာေတာ့ ရိုးရိုး ဗမာခရမ္းခ်ဥ္မ်ိဳး ပဲစိုက္တာေလ...။ ေမျမိဳ႕သီးတို႔ ၊ အ
လံုးေသးမ်ိဳးတုိ႔က တစ္ခါတစ္ေလမွ မ်ိဳးေစ့ ေရာျပီး ေပါက္တတ္တာေလ...။

ခရမ္းခ်ဥ္ပင္ကိုေတာ့ တကူးတက တစ္ကြက္လံုး စိုက္တယ္ဆုိတာ မရွိဘူးဗ်...။ ငရုတ္ စိုက္တဲ့အခ်ိ
န္မ်ိဳးမွာ ေရာျပီး စိုက္တာေလ...။ ခရမ္းခ်ဥ္ပင္ေတြက အရမ္းျဖစ္တာဗ်... တစ္ပင္ဆုိ ရံုၾကီးေတြကို
အၾကီး ၾကီးေတြပဲ...။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ရြာမွာေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးက အရမ္းေပါတယ္...။ ေရာင္းလုိ႔လည္း
အဆင္မေျပဘူးေလ...။ ကိုယ္စားဖုိ႔ ကိုယ္ေတာ့ ေတာင္သူတုိင္း စိုက္ပ်ိဳးတာ ဆုိေတာ့ေလ..။ တစ္ႏြ
ယ္ပင္ တစ္စင္ပါ ဆုိသလုိပါပဲ...။ ေတာင္သူ တစ္ဦး စိုက္ထားရင္   အဲဒီလူရဲ့ အမ်ိဳးေတြလည္း ခရမ္း


 ခ်ဥ္သီးကို မုန္းေအာင္ စားရတာေလ...။ ခရမ္းခ်ဥ္ အျပားသီးဆုိတာကေတာ့ အလံုးက ျပားျပားၾကီး
ေတြေလ...။ အလံုးမ်ိဳးကေတာ့ ခပ္လံုးလံုးပဲ..။ ေမျမိဳ႕သီးကေတာ့ ခၽြန္ခၽြန္ေလးေတြ သီးတာေလ..။
အလံုးေသးမ်ိဳးအပင္ကိုေတာ့ အသီးေလးေတြ ငယ္ငယ္ေလးေတြဆုိရင္ နႈတ္ပစ္တာေလ..မ်ိဳးမေက
ာင္းဘူးဆုိျပီးေပါ့..။

ဗမာအသီးျပားမ်ိဳး
ေမျမိဳ႔သီး

အခုေတာ့ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ရြာဘက္ေတြမွာ စက္ေရတြင္းေတြနဲ႔ ထိုင္၀မ္ခရမ္းခ်ဥ္( တုိင္ေထာင္ပင္)ေ
တြ စိုက္ပ်ိဳးေနၾကျပီဗ်...။ လူတုိင္းေတာ့ မစိုက္ပ်ိဳးဘူးေပါ့...။     တစ္ခါတစ္ေလေတာ့ ထုိင္၀မ္းခရမ္း
ခ်ဥ္နဲ႔ ခ်မ္းသာတဲ့လူ ရွိသလုိ၊ တစ္ခါတစ္ေလေတာ့လည္း အရံႈးေပၚၾကတယ္ေလ...။

ခရမ္းခ်ဥ္ပင္ရဲ့ အသံုး၀င္ပံုေလးေတြ ေျပာျပအံုးမယ္ဗ်ာ...။ ခရမ္းခ်ဥ္ပင္ေလး အညြန္႔ တလူလူ ျဖစ္
လာျပီဆုိကတည္းက စားလုိ႔ရျပီေလ။ ခရမ္းခ်ဥ္ပင္က အညြန္႔ေလးကိုခူး၊ ကန္ဇြန္းရြက္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြ
က္တုိ႔နဲ႔ ေရာျပီး သီးစံု ခ်ဥ္ရည္ ခ်က္ေသာက္ရင္ အရမ္းေကာင္းတယ္ေလ...။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလး ရြမ္းျပင္း ျဖစ္လာျပီဆုိရင္ေတာ့... ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို မီးဖုတ္၊ ငရုတ္သီးအစိမ္းကိုမီး
ဖုတ္ျပီး သန္ေထြေဖ်ာ္(ပန္ေထြေဖ်ာ္) လုပ္စားတယ္ဗ်...။ ပန္ေထြေဖ်ာ္ကို ၾကိဳက္တယ္ဗ်ိဳ႕...။ ဒီမွာ
တစ္ခါတစ္ေလ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အမွည့္နဲ႔ လုပ္လုပ္စားရင္ မေကာင္းဘူး...။ အေမလုပ္လုပ္ေကၽြးတဲ့
သန္ေထြေဖ်ာ္ကိုေတာ့ လြမ္းတယ္ဗ်ိဳ႕....။ အညာက လူေတြကေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္ဗမာသီးကိုပဲ ၾကိဳက္
တာဗ်ိဳ႕...။ ဗမာသီးက ထိုင္၀မ္သီးထက္ပိုျပီး အရသာေကာင္းတယ္ေလ...။

တစ္ခါတစ္ေလဆုိရင္ေတာ့ ေတာထဲက ခရမ္းခ်ဥ္သီး လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေလးကို ဆြတ္၊ အိမ္ျပ
န္ေရာက္ရင္ေတာ့ ပဲမႈန္႔တို႔၊ အေၾကာ္ေစ့တုိ႔၊ ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးျပီး သုပ္စားၾကတယ္ေလ...။
တစ္ခါတစ္ေလၾကေတာ့လည္း လၻက္နဲ႔ သုပ္စားတတ္ၾကပါတယ္...။ အဲဒါကေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အ
စိမ္းရဲ့ အသံုး၀င္ပံုေလးေပါ့...။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ မွည့္လုိ႔ဆြတ္ရျပီ ဆုိရင္ေတာ့ အရမ္းေပ်ာ္ဖုိ႔ေကာင္းတယ္...။ တစ္ပင္ကို ဆြတ္ျပီး
ျပီဆိုရင္၊ ေနာက္တစ္ပင္ကို ဆြတ္ဖို႔ စိတ္က ေရာက္ေရာက္သြားတာေလ...။ ခရမ္းခ်ဥ္ပင္ေတြထဲတို
းျပီးလုိ႔ အိမ္ျပန္ေရာက္လုိ႔ ေရခ်ိဳးရင္ ခရမ္းခ်ဥ္ပင္ရဲ့ အဆီေတြက ေျခေထာက္ေတြ ၊ လက္ေတြ ၀င္း
ေနတာဗ်ိဳ႕...။ တစ္ခါတစ္ေလ ေဆးပင္က အေစးေတြ ပြရင္ ဆပ္ျပာခဲ၊ ဆပ္ျပာမႈန္႔တို႔နဲ႔ ခၽြတ္ရင္ သိ
ပ္မေျပာင္ခ်င္ဘူး... အဲလုိ အခါမ်ိဳးမွာ ဆုိရင္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးကို ေဖာက္ျပီး လက္ကိုပြတ္လုိ
က္ျပီး ေရေဆးလုိက္ရင္ ေျပာင္သြားတာပဲ...။ ဘာဓါတ္သေဘာလဲ ေတာ့မသိပါဘူ...။ တစ္ခ်ိဳ႕ေရင
တ္တဲ့ အခါေတြမွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးရဲ့ အေပၚအခြံေလးကို ခြါျပီး စားၾကတယ္...။ ေရငတ္ေျပတယ္တဲ့ဗ်
...။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ စိမ္းေစာ္ နံလို႔ မၾကိဳက္ပါဘူး...။

ခရမ္းခ်ဥ္သီး အမွည့္ကိုေတာ့ အမ်ိဳးမ်ိဳး ဟင္းခ်က္စားၾကတာေပါ့ဗ်ာ...။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အမွည့္ေလး
ကို ေရလည၊္ ဆီလည္ေလး ခ်က္ျပီး ... ပဲျပဳတ္ေလးနဲ႔မ်ား စားရင္ အရမ္းေကာင္းတာဗ်ိဳ႕...။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ငါးပိနဲ႔၊ငရုတ္သီး စပ္စပ္နဲ႔ ဆီျပန္ခ်က္ေကၽြးတဲ့ အေမ့ရဲ့ လက္ရာကိုေတာ့ ဘယ္ေတ
ာ့မွာ ေမ့မွာမဟုတ္ဘူး...။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ငါးေၾကာ္နဲ႔ ခ်က္ေကၽြးတာလည္း ေကာင္းတာပဲ...။ ကၽြန္ေ
တာ္ အေမခ်က္သလို ခ်က္ၾကည့္လည္း အေမ့လက္ရာေတာ့ မမွီဘူးဗ်ိဳ႕...။

ထုိင္၀မ္သီး
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအေသးမ်ိဳး


ခရမ္းခ်ဥ္ပင္

ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အမ်ိဳးမ်ိဳးခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ၾကမွာပါ...။ အဲဒါေၾကာင့္ တစ္ျခား ခ်က္စားနည္းေ
တြေတာ့ မေျပာေတာ့ဘူးေနာ္...:)
မေျပာေတာ့ဘူး ဆုိေပမယ့္ တစ္ခုေတာ့ ေျပာအံုးမယ္...။:)
ကၽြန္ေတာ္တို႔ အညာေဒသမွာေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး တံုးေတာ့မယ့္ အခ်ိန္ဆိုရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အစိမ္း
ေတြကို ဆြတ္ျပီး သဲနဲ႔ က်င္း ထားတတ္ၾကတယ္...။       ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို သဲနဲ႔ က်င္းျပီးထားရင္ ၾကာ
ရွည္ခံတယ္ေလ...။ ေနာက္တစ္ခုက ခရမ္းခ်ဥ္သီး အမွည့္ကို က်ိဳျပီး ေဆာ့လုပ္ထားတတ္ၾကတယ္
ဗ်...။ မုိးတြင္းေရာက္မွ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေဆာ့ကို ခ်က္စားၾကတာေလ...။ စားလုိ႔ေတာ့ ေကာင္းသားဗ်။

က်န္းမာေရးအတြက္    ေျပာရမယ္ဆုိရင္ေတာ့ ကၽြန္ေတာ္    ဖတ္ဖူးတဲ့     စာေတြထဲကေန ေျပာျပ
မယ္ေနာ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ဗီတာမင္စီ ေပါၾကြယ္၀စြာ   ပါ၀င္မႈေၾကာင့္ အနာက်က္ႏႈန္း ျမန္ေစျခင္း၊
ခႏၶာကိုယ္မွာ သံဓာတ္စုပ္ယူအားေကာင္း ျခင္း စတဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကိုလည္း ရရွိေစပါတယ္. ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ လိုင္ကိုပင္းဓာတ္ကလည္း ကင္ဆာေလ်ာ့က်ေစျခင္း ၊မ်ိဳးပြား ႏိုင္စြမ္းအား
ေကာင္းျခင္း စတဲ့ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြရရွိေစပါတယ္...။
ဘာပဲေျပာေျပာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအမွည့္က ေရငတ္ေတာ့ ေျပသဗ်ိဳ႕...။

အဲဒါေလးေတြကေတာ့ ကၽြန္ေတာ္ ဖတ္ဖူးတဲ့ က်န္းမာေရး ဗဟုသုတေလးပါ...။
ဗဟုသုတ အနည္းငယ္ ရမယ္ထင္ပါတယ္ေနာ္...:)

(ကၽြန္ေတာ့္ရဲ့ေရးသားခ်က္မ်ားအဓိပၸါယ္မေပၚလြင္ခဲ့ပါကကၽြန္ေတာ့္ရဲ့ညံ့ဖ်င္းမႈသာျဖစ္ပါေၾကာင္း
၀န္ခံအပ္ပါတယ္ခင္ဗ်ား။)

စာဖတ္သူရဲ့ ရင္ထဲကလာတဲ့ စကားေလးေတြကို ေစာင့္ေမွ်ာ္ေနပါတယ္။

အားလံုးကို ေက်းဇူးတင္ပါတယ္.....

ရာဇာ(ေက်းေတာသားေလး)
30.3.2011



8 comments:

Baby taster said...

မေျပာနဲ႔ မေျပာနဲ႔ စိတ္နာတဲ့ထဲမွာ
ဒီအသီးလည္းပါတယ္ :(
ကိုယ့္အစာအိမ္ထဲကို အက္စစ္ေတြပို
ျဖစ္ေစတာ ဒီအသီးေပါ့ :P
အစာအိမ္နာရွိလို႔ေလ :)

Angelhlaing(May everybody be happy and healthy! said...

ေရာက္ရွိမွတ္သား သြားပါတယ္အကိုေရ..
ေကာင္းေသာေန႕ေလးၿဖစ္ပါေစ...

ေတာက္ပၾကယ္စင္ said...

ခရမ္းခ်ဥ္သီးဆုိလုိ႔ အင္းေလးေဒသကို သတိရသြားၿပီ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး မွည့္ခ်ိန္ဆုိရင္ ဟိုႀကည့္လည္း နီရဲရဲ၊ ဒီႀကည့္လည္း နီေတာက္ေတာက္ အေရာင္ေတြ...ဘုန္းဘုန္းတုိ႔ရြာမွာေတာ့ (ဟုိးငယ္စဥ္ဘ၀ကို ျပန္သတိရတာ ေျပာပါတယ္) ခရမ္းခ်ဥ္သီးက ေသးေသး...ေလးရယ္။ (ဂြစာလုံးေလာက္ပဲရွိတယ္)က်န္းမာရႊင္လန္း ေအးခ်မ္းပါေစ...

ခႏြဲ said...

ခရမး္ခ်ဥ္သီးေတာ့ သိပ္အႀကိဳက္ႀကီး မဟုတ္ေပမယ့္ ႀကိဳက္တယ္ခင္ဗ်။ ဘာတဲ့ ကၽြန္ေတာ္တို႔ဆီမွာေတာ့ ဖန္ေထြေဖ်ာ္ဆိုလား။ ဘာဆုိလား အဲဒါေတာ့ ေတာ္ေတာ္ေလးကို ႀကိဳက္တယ္

Sunny said...

ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ လွလိုက္တာ.. :)
ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးသုပ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးပန္ေထြေဖ်ာ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးယို အကုန္ၾကိဳက္တယ္.. ဘာက်န္ေသးလဲဟင္.. :)

ရွှေညာသား said...

က်ဳပ္တုိ႔ဆီမွာေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအျပားေတြကို ဆင့္ခြာသီးလို႔ ေခၚတယ္ဗ်။ ဆင္ရဲ႕ ခြာနဲ႔ တူလို႔ဆုိလားဘဲ။ အဲ့ဒီအသီးကေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲမွာ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ ျမင္ေတာ့ အဖိုးတုိ႔ တဲကိုေရာက္ရင္ အဖြားက ကိုင္းခင္းထဲက နံနံပင္၊စျမိတ္ပင္ေတြႏႈတ္ျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးစိမ္းေတြကို သံေခ်ာင္းေလးနဲ႔ထိုးလို႔ မီးဖုတ္ျပီး ငရုတ္သီးစပ္စပ္နဲ႔ ေထာင္းေကၽြးတာကို သတိရတယ္။ အန႔ံေလး ေမႊးေမႊးနဲ႔ အေတာ္ စားလို႔ေကာင္းတာ။ ျမိဳ႕ကေခၚတဲ႔ ပန္ေထြေဖ်ာ္ ဘယ္မီွလိမ့္မတုန္း....

Sunny said...

ေနာက္တစ္ေခါက္ ျပန္လာလည္ရင္း ခရမ္းခ်ဥ္သီးပန္ေထြေဖ်ာ္ စားခ်င္သြားျပီ.. ဒီေန႔ညစာေတာ့ ပန္ေထြေဖ်ာ္မယ္ဗ်ိဳ႔.. လာစားၾကဦးေနာ္.. :)

yar zar said...

အစ္မေရ သန္ေထြေဖ်ာ္ ၾကိဳက္တယ္ဗ်...။
တစ္နုိင္ငံထဲ ဆုိရင္ေတာ့ လာစားပါတယ္..
ဟီး.....
အားလံုးကို ေက်းဇူးတင္ပါတယ္...
ေနာက္လည္း လမ္းၾကံဳလုိ႔ပဲျဖစ္ျဖစ္ ၊ တကူးတကပဲ လာလာ
ေက်းလက္သားေလးက ေႏြးေထြးမႈေတြနဲ႔အတူ ေစာင့္ေမွ်ာ္ေနတာပါဗ်ာ...
အားလံုးကို ေလးစားလွ်က္
ရာဇာ(ေက်းလက္သားေလး)

Post a Comment