Pages

ေက်းလက္သားေလး ဘေလာ့ဂ္ကို ေရးရတဲ့အေၾကာင္းအရင္းကေတာ့ ေက်းလက္ရဲ့ ဓေလ့ ၊ သဘာ၀ အလွအပမ်ားကို သိေစခ်င္ေသာ ရည္ရြယ္ခ်က္ျဖင့္ မွတ္တမ္းတင္ ေရးသားျခင္းျဖစ္ပါသည္။ ကၽြန္ေတာ့္ရဲ့ ဘေလာ့ဂ္ ကို အလည္လာေရာက္တဲ့ သူငယ္ခ်င္း မိတ္ေဆြ အားလံုးကို အထူးပင္ေက်းဇူးတင္ရွိပါသည္။

Sunday, March 6, 2011

အညာေျမကမုန္႔မ်ား


ကၽြန္ေတာ္ကအညာသားဆုိေတာ့ အညာမုန္႔ေတြကိုအရမ္းၾကိဳက္တာဗ်။ ျမိဳ႕ေရာက္လုိ႔အစားအေသာက္ေက
ာင္းေတြစားေနရလည္း ေမြးရပ္ေျမကမုန္႔ကိုေတာ့သတိရဆဲပါပဲ။ ဘာလို႔ေမြးရပ္ေျမကမုန္႔ေတြကိုၾကိဳက္တာ
လည္းဆုိေတာ့ ကၽြန္ေတာ္တို႔အညာေဒသမွာ ျမိဳ႕ကမုန္႔ေတြရွားပါးတယ္ေလ။ အဲဒီေတာ့ကိုယ့္မွာရွိတဲ့ေကာ
က္ညွင္းဆန္ကုိေထာင္းျပီးအမႈန္႔လုပ္ထားတယ္။ ထန္းလ်က္ကလည္းေပါတယ္ဆုိေတာ့ စားခ်င္တဲ့အခ်ိန္မွာ
မုန္႔မ်ိဳးစံုလုပ္စားက်တာပါပဲ။ အညာမုန္႔ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကေကာက္ညွင္းဆန္နဲ႔ထန္းလ်က္ရွိရင္ျပီးျပီ။ ေမြး
ကတည္းကအညာမုန္႔ကိုစားျပီးၾကီးခဲ့ရတာဆုိေတာ့ျမိဳ႕ကမုန္႔ေတြမ်ား တယ္ျပီးခံတြင္းမေတြ႕ခ်င္လွဘူးဗ်ာ။
အညာပါးစပ္ကေတာ့ အညာမုန္႔ပဲၾကိဳက္တယ္ထင္ပါ့ဗ်ာ။

အညာကအိမ္ေထာင္ရွင္မအမ်ားစုကေတာ့အိမ္ေထာင္မႈကၽြမ္းက်င္ပိုင္နိုင္ျပီး၊ အညာအစားအစာေတြနဲ႔ပါတ္
သတ္ျပီးမလုပ္တတ္တာမရွိေလာက္ေအာင္ကိုကၽြမ္းက်င္ၾကပါတယ္။အိမ္မွာဆို ကၽြန္ေတာ္ကေပါက္ကရအ
စားခ်င္ဆံုးပဲ။ အေမ ဘာေလးလုပ္စားရေအာင္ဆုိရင္ အေမကေနာက္ကပါျပီးသားပဲ။ထန္းလ်က္ကုန္ေနတဲ့
အခါမ်ိဳးမွာဆုိရင္ေတာ့ အေမကမုန္႔ဖုတ္ေကၽြးပါတယ္။ မုန္႔ဖုတ္ဆုိတာ ေကာက္ညွင္းမႈန္႔၊ဆန္မႈန္႔ တို႔ကိုေရ
နဲ႔နယ္ျပီးမုန္႔ျပားလုိ႔ရရင္မီးၾကီးေပၚတင္ျပီးဖုတ္တာကိုေျပာတာပါ အရမ္းေမႊးတယ္။ အညာမုန္႔ဆိုရင္ဘာပဲျဖ
စ္ျဖစ္အကုန္ၾကိဳတ္တာ။


 
သာကူက်ိဳ
မုန္႔ဆီေၾကာ္
မုန္႔လက္ေကာက္ေၾကာ္

"အေမဒီေန႔မုန္႔တစ္ခုခုေလာက္လုပ္စားရေအာင္ဗ်ာ။ေအးေကာင္းသားပဲ..ငါ့သားဘာမုန္႔စားမလဲေျပာ။ သာ
ကက်ိဳလုပ္စားရင္မေကာင္းဘူးလား...အုန္းသီးလည္းရွိတယ္ေလ။ေအးေကာင္းသားပဲ..ဒါဆုိအုန္းသီးခြဲထား
နွင့္အေမထန္းလ်က္ရည္က်ိဳရေအာင္ထန္းလ်က္ထုလုိက္အံုးမယ္။ဟုတ္အေမ... ထန္းလ်က္ရည္ကၽြန္ေတာ္
က်ိဳထားလုိက္မယ္။အေမက အရီးသန္းတို႔အိမ္မွာအုန္းဂ်စ္သြားငွားလုိက္ေနာ္။ေၾသာ္..ေအးေအး..အဲဒါဆုိအ
ေမသြားငွားလုိက္မယ္။ မင္းအုန္းသီးခြဲျပီးရင္ ထန္းလ်က္ပဲထုထားလုိ္က္ အေမျပန္လာမွၾကိဳမယ္"။ အေမက
ထန္းလ်က္ရည္က်ိဳေနတုန္း၊ ကၽြန္ေတာ္က အုန္းသီးကို ဂ်စ္နဲ႔ျခစ္ထားပါတယ္။ ထန္းလ်က္ရည္က်က္ေတာ့
သာကူေစက်ိဳျပန္ပါတယ္။ အားလံုးျပီးျပီဆုိတဲ့အခ်ိန္မွာေတာ့ သာကူေစ့ထဲကို ထန္းလ်က္ရည္ေလးေလာင္း
ထည့္၊ အုန္းေလးျဖဴးျပီးေတာ့ေသာက္ အရမ္းေကာင္းတာ။ကၽြန္ေတာ္စားခ်င္တာမွန္သမွ်အကုန္လုပ္စားၾက
ပါတယ္။
မုန္႔လံုး
မုန္ု႔ဖက္ထုပ္
မုန္႔ကၽြဲသည္း
ပဲျခမ္းေၾကာ္(ပဲကပ္ေၾကာ္)

"အေမဒီေန႔မုန္႔လံုးလံုးစားရေအာင္"လို႔ေျပာလုိ္က္တာနဲ႔ အေမကမုန္႔မႈန္႔နဲ႔ဆန္မႈန္႔ကိုေရာျပီးနယ္ေတာ့တာပဲ။
နယ္ရင္းတန္းလန္းန႔ဲ ကၽြန္ေတာ္ကိုထန္းလ်က္ထုခို္င္းပါတယ္။ပါးစပ္ကလည္း အရြယ္ေတာ္ေလးေတြထုေနာ္
နဲ႔မွာပါတယ္။သူမုန္႔မနယ္ခင္ကထဲကေရေႏြးအိုးကတယ္ထားတာဆုိေတာ့ မုန္႔နယ္ျပီး၊ထန္းလ်က္ထုျပီးတာ
နဲ႔ကြက္တိပါပဲ။ကၽြန္ေတာ္တို႔အညာမွာ တကူးတက အုန္းသီးျဖဴးမစားပါဘူး။ ဒီတိုင္းပဲစားတာမ်ားပါတယ္။
မုန္႔ဆီေၾကာ္ဆုိလည္း ေၾကာ္လုိ္က္တာပဲ။ ညာတယာ ဆုိလည္းေၾကာ္လုိ္က္တာပဲ။ စားခ်င္ရာသာေျပာလုိက္
အကုန္ကိုေၾကာ္ေပးတာ။ကုလားပဲေခြ၊ ပဲမုန္႔ေၾကာ္၊ ထိုးမုန္႔၊ဘယာေၾကာ္၊ ကုလားဗယာေၾကာ္၊ ငါးေပါင္းေၾက
ာ္၊ဆူးပုတ္ရြက္ေပါင္းေၾကာ္၊ပုဇြန္ေပါင္းေၾကာ္၊ျမင္းခြါရြက္ေပါင္းေၾကာ္၊ လသာရြက္ေၾကာ္၊ဧကရဇ္ရြက္ေၾကာ္၊မု
န္႔လက္ေကာက္ေၾကာ္၊ ထန္းလ်က္ေအာင္းမုန္႔ေၾကာ္ အုိးအစံုကိုစားရတာပါ။
ပဲမုန္႔ေၾကာ္
ထန္းသီးမုန္႔
ညာတယာမုန္႔
မုန္႔လက္ေဆာင္
ေရႊ၀ါကန္ဇြန္းဥျပဳတ္
သေဘာၤသီးပင္မွည့္
မာလကာသီးပင္မွည့္
ပိန္းဥ
ပဲျမစ္
ၾသဇာသီး
မုန္႔ျပားသလက္(ဘိန္းမုန္႔)
ထန္းလ်က္
ေျမပဲျပဳတ္

အေၾကာ္မဟုတ္တဲ့ဟာေတြလည္းေပါပါတယ္။ ေျပာင္းဖူးျပဳတ္၊ေျပာင္းဖူးဖုတ္၊ ထန္းပင္ျမစ္ဖုတ္၊ ပဲျမစ္ျပဳတ္
၊ပိန္းဥျပဳတ္၊ေျမပဲေလွာ္၊ ေျမပဲျပဳတ္၊ ပဲေလွာ္၊ပဲၾကီးေလွာ္၊ ကုလားပဲေလွာ္၊ကန္ဇြန္းဥျပဳတ္၊ပဲစိမ္းစားဥ.....
...အဲလုိမ်ိဳးဟာေတြကလည္းရာသီအလုိက္ေပါပါတယ္။ မုန္႔ကၽြဲသည္း၊ေပါက္ေပါက္ဆုပ္၊မုန္႔ေလေပြ၊ ေလ
ေပြသီး၊ထန္းသီးမုန္႔၊ မုန္႔ဖက္ထုပ္၊ မုန္႔ေပါင္း၊ မုန္႔ျပားသလက္၊ တုိ႔၀ူးသုပ္၊မုန္႔ဟင္းခါ(လက္သုပ္ကိုေခၚသည္
)၊ေခါက္ဆြဲသုပ္ စတဲ့ဟာေတြလည္းေပါပါတယ္။ဆီးယုိ၊ ဖယံုယုိ၊ ၾကံသကာ၊ထန္းလ်က္၊ ထန္းလ်က္ျဖဴဆုပ္၊
မုန္႔ၾကြပ္၊ကုလားပဲေခ်ာင္း၊မုန္႔ပဲဆုပ္ စတဲ့မုန္႔ေတြလည္းေပါမွေပါ။အသီးအနွံေတြဆိုရင္လည္း အိမ္ထဲမွာစိုက္
ထားတာေရာ၊ေတာမွာစုိက္ထားတာေရာ အမုန္းဆြဲရံုပါပဲ။ သရက္သီး၊မာလကာသီး၊သေဘၤာသီး၊ေရွာက္သီး၊
ဖရဲသီး..စတဲ့ဟာေတြေပါ့။အညာမွာမုန္႔ေတြကအဲေလာက္ေပါတာဆုိေတာ့ အညာမုန္႔ကိုစားျပီးၾကီးခဲ့ရတဲ့ကၽြ
န္ေတာ္ကေတာ့ အညာမုန္႔ၾကိဳက္တာမဆန္းေလာက္ဘူးထင္ပါတယ္ေနာ္။အညာကလူေတြကို ဟမ္ဘာကာ
တို႔၊ေဂ်ဒိုးနပ္တို႔ သြားေျပာၾကည့္ပါလား သိမွာေတာင္မဟုတ္ဘူး။ ၾကားဖူးရံုေလာက္ေတာ့ ၾကားဖူးၾကေပမ
ေပါ့။ ကၽြန္ေတာ္လည္း အညာေသြးကအျပည့္ပါတာဆုိေတာ့ ဟမ္ဘာကာကိုမၾကိဳက္ဘူးဗ်။ အညာသား
ေတြၾကိဳက္တာက ခ်ိဳလုိ႔လဲသြားရင္လဲသြားပါေစ။ အဲလုိခ်ိဳတဲ့မုန္႔ေတြပဲၾကိဳက္ၾကတာ။ ျမိဳ႕ေရာက္လို႔လဘက္
ရည္ေသာက္တယ္ဆုိရင္ေတာင္ ေက်ာက္ပန္းေတာင္းတစ္ခြက္၊ ဂိတ္ဆံုးတစ္ခြက္၊ ခ်ိဳပစ္တစ္ခြက္လို႔မွာတ
က္ၾကတဲ့သူေတြေလ။အဆံုးသတ္ရရင္ေတာ့ အညာသားမ်ားအခ်ိဳၾကိဳက္ၾက၏ေပါ့။
(ဒီပုိ႔စ္ကေလးကိုဖတ္လုိ္က္လို႔ စာဖတ္သူအညာကမုန္႔ေတြအေၾကာင္းသိသြားတယ္ဆုိရင္ ကၽြန္ေတာ္အရမ္း
ကိုေက်နပ္မွာပါ။)
အဆုိးအေကာင္း၊အက်ိဳးအေၾကာင္းေလးေတြကိုအၾကံျပဳခ်င္တယ္ဆုိရင္ေတာ့ စီေဘာက္(သို႔)ကြန္မန္႔မွာ
ေအာ္သြားၾကပါအံုးဗ်ာ။
အားလံုးကိုေက်းဇူးတင္ပါတယ္........................
ရာဇာ(ေက်းေတာသားေလး)
6.3.2011


















7 comments:

ေမသိမ့္သိမ့္ ေက်ာ္ said...

ထန္းသီးမုန္႔က အညာမွာ အျဖဴေရာင္လားဟင္။ ကၽြန္မက အဝါပဲ စားဖူးတယ္။ အရမ္းၾကိဳက္တဲ့ မုန္႔မို႔ စိတ္ ဝင္စားလို႔။ ရန္ကုန္မွာ အလုပ္လုပ္ေတာ့ ထန္းသီးမုန္႔ကို သံလ်င္အထိေတာင္ မွာစားတတ္တယ္။ ရန္ကုန္ေရာက္မွ စားဖူးတာပါ။ း) ညာတရာမုန္႔ဆိုတာ မုန္႔ စလင္းေထာင့္နဲ႔ တူမယ္ထင္တယ္ေနာ္။ အညာက ကထိန္ သြားလည္တုန္းက စားဖူးတယ္။ း) သေဘၤာသီးပင္မွည့္ကေတာ့ တကယ္ခ်ိဳတယ္။ အဲတာကို အေတာ္အမွတ္ရတာရွင့္။ သူမ်ာအိမ္မွာ ဧည့္သည္သြားလုပ္တုန္းက အဲဒါပဲ ေျပာေျပာေနလို႔ လားေတာ့ မသိဘူး။ ျပန္လာေတာ့ သေဘၤာသီးမွည့္ေတြ အတင္းေပးတဲ့အျပင္ အညာကလူၾကံဳလာေတာ့ သေဘၤာသီးမွည့္ေတြ ထည့္ေပးလိုက္တယ္။ အမယ္ မဆိုးဘူးရွင့္။ ရန္ကုန္ေရာက္လာတာေတာင္မွ ေပ်ာ့မသြားဘူး။ သဘာဝ အမွည့္မို႔လို႔လား မသိဘူး။ ရန္ကုန္က သေဘၤာသီး မွည့္လို႔ ဒီေန႔ မခြဲမိတာ ေနာက္ေန႔ ေပ်ာ့သြားတယ္။ ေဆးတို႔ထားတယ္ထင္တယ္။ အညာက ပင္မွည့္ေလာက္မခ်ိဳဘူး။ ကၽြန္မ တို႔ ရွမ္းျပည္မွာ သေဘၤာသီးမွည့္ သိပ္မစားျဖစ္ဖူး။ ေအးလို႔ေလ။ သေဘၤာသီးနဲ႔ ပတ္သက္ရင္ေတာ့ ယိုးဒယားသေဘၤာသီးေထာင္းပဲ စားၾကတာ မ်ားတယ္ရွင့္။ ၾကိဳက္တာေလးေတြ ေရြးျပီး စားသြားေၾကာင္း....း)

yar zar said...

ထန္းသီးမုန္႔က အျဖဴလည္းရွိပါတယ္။အ၀ါလည္းရွိပါတယ္။ ညာတယာကအေခၚမတူတာျဖစ္နုိင္ပါတယ္ဗ်ာ။ ျမိဳ႔ကအသီးေတြကေဆးတို႔တာေတြမ်ားတယ္။ပင္မွည့္သီးကေတာ့အရမ္းခ်ိဳတာေပါ့ဗ်ာ။ လာလည္တာေက်းဇူးပါေနာ္။

ေရႊရတုမွတ္တမ္း said...

ကိုင္း...ဆမိတ္ခုံသားရာ..
အညာမုန္႔ထဲမွာ မုန္႔ေပါင္းပုံ ပါမလာပါ့လား...
အလယ္ကပဲေစ့ေလးနဲ႔ စားလို႔ေကာင္းတဲ့မုန္႔ေပါင္းရယ္...
မုန္႔ပစ္သလက္ရယ္ကို အၾကိဳက္ဆုံး.....

yar zar said...

ဟုတ္တယ္အစ္ကုိေရ ပံုရွာမေတြ႔လုိ႔ဗ်...:)

Sint Si said...

If I could I would run back to Burma and eat all that yummy snacks.

ma said...

မုန္ ့ၾသ ဇာေတာ့ေမ့ထားခဲ့တယ္ေပါ့ေလ။ ျပီးေတာ့ မုန္ ့မေရြးေရာ။ စကားမ
စပ္ ပြင့္ျဖဴျမိဳ ့မွာ နာမည္ရတဲ့ မေရြးမုန္ ့ရွိတယ္။ ေတာ္ေတာ္လဲေကာင္းပါတယ္။ ျမိဳ ့ျပန္ လက္ေဆာင္ေပး ၾကတယ္။ တပင္တိုင္မုန္ ့ဟင္းခါးအေၾကာင္းေမးထားတာ မေမ့နဲ ့ေနာ္။

yar zar said...

ဟုတ္ကဲ့ပါ မမယုေရ...မုန္႔ၾသဇာက ပံုရွာမေတြ႔လုိ႔ေလ..စာေရးထားတာ
ေတာ့ ပါပါတယ္.. ကုလားပဲေခြဆုိျပီးေလ..။ မေရြးတို႔ ၊ မုန္႔ၾကြပ္တုိ႔လည္း
ေကာင္းတယ္ေနာ္ အစ္မ..။ တပင္တုိင္ မုန္႔ဟင္းခါးအေၾကာင္း ေနာက္ရက္
က် ေရးတင္ေပးပါ့မယ္ အစ္မ။ သိပ္ေတာ့ မကၽြမ္းက်င္ဘူးေပါ့..
လာလည္တာ ေက်းဇူးေနာ္ မမယု

Post a Comment