Pages

ေက်းလက္သားေလး ဘေလာ့ဂ္ကို ေရးရတဲ့အေၾကာင္းအရင္းကေတာ့ ေက်းလက္ရဲ့ ဓေလ့ ၊ သဘာ၀ အလွအပမ်ားကို သိေစခ်င္ေသာ ရည္ရြယ္ခ်က္ျဖင့္ မွတ္တမ္းတင္ ေရးသားျခင္းျဖစ္ပါသည္။ ကၽြန္ေတာ့္ရဲ့ ဘေလာ့ဂ္ ကို အလည္လာေရာက္တဲ့ သူငယ္ခ်င္း မိတ္ေဆြ အားလံုးကို အထူးပင္ေက်းဇူးတင္ရွိပါသည္။

Monday, March 14, 2011

အညာေျမကဆီထြက္သီးနွံ(၂)


ေျမပဲပင္ရဲ့ အသံုး၀င္ပံုနဲ႔ စုိက္ပ်ိဳးပံု ကိုေျပာျပီးခဲ့ပါျပီ။ အခုတစ္ခါေတာ့ ဆီထြက္သီးနွံ တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ နွမ္းပင္
ရဲ့ အသံုး၀င္ပံုနွင့္ စိုက္ပ်ိဳးပံု အေၾကာင္းကို ေျပာျပပါမယ္။
နွမ္းပြင့္နဲ႔နွမ္းသီး



နွမ္းပင္ကိုေတာ့ သံုးမ်ိဳးခြဲျခားထားပါတယ္။ နွမ္းနက္၊ နွမ္းျဖဴ၊ နွမ္းမယ္သီလ ဆိုျပီးေပါ့။ ဘာလုိ႔အဲလုိ ေခၚတ
ာလည္းဆုိရင္ နွမ္းနက္ရဲ့ အေစ့က နက္ပါတယ္၊ ႏွမ္းျဖဴရဲ့ အေစ့က ျဖဴပါတယ္၊နွမ္းမယ္သီလရဲ့ အေစ့က နဲ
နဲ၀ါပါတယ္..အဲလုိအေစ့ ေတြရဲ့အေရာင္ကို ၾကည့္ျပီး နာမည္ေပးထားတယ္ထင္ပါတယ္။ နွမ္းကလည္း ဆီ
တစ္ခု အတြက္ပဲ အသံုး၀င္တာမဟုတ္ပါဘူး။ အရြက္ကလည္း အသံုး၀င္ပါေသးတယ္။ ႏွမ္းပင္ရဲ့ အျမင့္က
လူတစ္ေယာက္ရဲ့ ရင္ေခါင္းေလာက္ထိျမင့္ပါတယ္။ အရြက္က တစ္ရြက္ထဲကိုမွ ခၽြန္ခၽြန္ေလးေတြပါ။ အပြင့္
ကအျဖဴေရာင္ ေခါင္းေလာင္း ေလးေတြလိုပါပဲ။ အေစ့ရဲ့ အရသာက နည္းနည္းခါးပါတယ္။ အရြက္က နည္း
နည္း ခၽြဲက်ိက်ိနုိင္ပါတယ္။ နွမ္းကို မုိးဦးက်မွာ စုိက္ပ်ိဳးၾကပါတယ္။ စိုက္ပ်ိဳးတယ္ဆုိလုိ႔ အထူးအဆန္းေတာ့
မထင္လုိက္ပါန႔ဲ။ ႏြားထြန္ထားတဲ့အေပၚကိုမွ အေစ့ေလးေတြပက္က်ဲ ပါတယ္။ အဲဒီအစိေလးေတြလံုသြားေ
အာင္လုိ႔ ထယ္ထိုးျပီးလုိက္အုပ္ပါတယ္။ အေစ့ေလးေတြက အပင္ေပါက္လာျပီဆုိရင္ေတာ့ မြစိတက္ေနတာ
ပါပဲ။ နွမ္းပင္က အရြက္ေတြ ထြက္ျပီး ၾကီးလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ႏွမ္းရြက္ကိုခူးျပီး တေရာ္ရယ္၊ကင္ပြန္းသီးရယ္၊
နွမ္းရြက္ရယ္ကို ေရာျပဳတ္ပါတယ္။ ကင္ပြန္းသီး ပြျပီဆိုရင္ေတာ့ မီးဖို ေပၚကခ်ျပီး အေအးခံထားပါတယ္။ေ
အးျပီဆုိရင္ေတာ့ ေခါင္းေလွ်ာ္ၾကပါတယ္။ အညာေျမက ေခါင္းေလွ်ာ္ရည္ေပါ့ဗ်ာ။ ျမိဳ႕ေတြလုိ အေမႊးအၾကိဳင္
သံုးျပီး မေလွ်ာ္ၾကပါဘူး။ နွမ္းရြက္ျပဳတ္ ေခါင္းေလွ်ာ္ရည္နဲ႔ ေလွ်ာ္ျပီးရင္ေတာ့ ကင္ပြန္းသီးနံ႔ေလးက ေမႊးျပီး
ေခါင္းရဲ့ ဦးေရ ေလးကလည္း ေအးျမေနတာပါ။ ကၽြန္ေတာ္ေတာ့ ဓါတုေဗဒနည္းနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ေခါင္းေလွ်ာ္
ရည္ေတြ မၾကိဳက္ပါဘူး။ အညာေျမက ေခါင္းေလွ်ာ္ရည္ကိုပဲ ၾကိဳက္တယ္ဗ်ာ။
နွမ္းခင္း
နွမ္းရင့္ခ်ိန္
ႏွမ္းျဖဴ
ႏွမ္းနက္
ႏွမ္းမယ္သီလ

နယုန္လေလာက္ေရာက္ရင္ေတာ့ ေလေလးကတျဖဴးျဖဴး နွမ္းပင္ေလးေတြက အပြင့္ေလးေတြ၀င္ျပီး ေလတုိ
က္တုိင္း ယိမ္း ႏြဲ႔ လုိ႔ အရမ္းၾကည့္လုိ႔ေကာင္းပါတယ္။ နွမ္းခင္းေတြထဲမွာ တစ္ခါတစ္ေလ ျမက္နုတ္ရတာေ
တြလည္း ရွိပါတယ္။ အဲလုိ ျမတ္နုတ္ျပီး အိမ္ကိုျပန္ေရာက္တဲ့ အခါ ေရခ်ိဳးရင္ အရမ္းသိသာပါတယ္။ တစ္
ကိုလံုးကို ခၽြဲက်ိေနတာပဲ။ နွမ္းသီးခ်ိန္ ေရာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ နွမ္းခင္းထဲက နွမ္းပင္ေလးေတြကို ၾကည့္ျပီးဘ
ယ္သူ႔ အကြက္ကေတာ့ နွမ္း သံုးရွင္း၀င္ေနျပီ၊ ဘယ္သူကြက္ကေတာ့ နွမ္းငါးရွင္း၀င္ေနျပီ..အဲလုိေျပာၾကပါ
တယ္။(အရွင္းဆုိတာ တစ္စံုကိုေျပာတာပါ ။နွမ္းအေကာင္းဆံုးအပင္က (၉)ရွင္း၊(၁၀)ရွင္းဆိုတာ အမ်ားဆံုး
ပါပဲ။) မုိးေခါင္တဲ့နွစ္ နွမ္းစုိက္မိရင္ေတာ့ အရံႈးေပၚေတာ့တာေပါ့ဗ်ာ။ မုိးေခါင္တဲ့ နွစ္ဆုိ ေတာင္သူေတြေျပာ
တတ္ၾကပါတယ္။ဒီနွစ္ေတာ့ နွမ္းေတြ ခ်ိဳလိမ္ ကုန္ျပီေဟ့တဲ့။ နွမ္းခ်ိဳလိမ္ဆိုတာ အပင္က မျဖစ္ေတာ့ပဲအညြ
န္႔ေတြ လိပ္ေနတာကိုေျပာတာပါ။ နွမ္းရင့္ခ်ိန္ေရာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ နွမ္းပြင့္ေလးေတြ အဖ်ားမွာပဲ အနည္းင
ယ္က်န္ေတာ့တယ္။ နွမ္းေတြရင့္ျပီဆုိရင္ အသီးေတြက ၀င္းလာျပီ အရြက္ေတြလည္း ေၾကြကုန္ပါတယ္။တစ္
ရြက္တစ္ေလပဲက်န္ေတာ့တာေလ။ေတာင္သူေတြ ေျပာတတ္ၾကပါတယ္။ ဘယ္သူ႔နွမ္းခင္းကေတာ့ ရိတ္လို႔
ရျပီေဟ့ အရင္းသီးေတြ ကြဲကုန္ျပီတဲ့။ အဲလုိရင့္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ရိတ္ၾကပါေတာ့တယ္။ အရင္းသီးကြဲေနတာေ
လးေတြကို ေစာင္နဲ႔ခံပါတယ္။ အဲဒါနွမ္းကိုေတာ့ နွမ္းေပါက္လုိ႔ေခၚပါတယ္။ ဖုန္မထိလုိ႔ ေၾကာ္ေလွာ္စားတဲ့ေ
နရာေတြမွာ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ နွမ္းေလးကိုေလွာ္ျပီး လၻက္ထဲထည့္စားရင္ အရမ္းေကာင္းပါတယ္။ မွ်စ္သု
ပ္စားတဲ့အခါမ်ိဳးမွာဆုိရင္လည္း နွမ္းေပါက္ေလးကိုေလွာ္ျပီး မွ်စ္သုပ္ထဲကို ထည့္တတ္ၾကပါေသးတယ္။ ကၽြ
န္ေတာ္ကေတာ့ နွမ္းရိတ္တဲ့အခ်ိန္မွာ နွမ္းရိတ္ရတာကိုအရမ္းေၾကာက္တယ္ဗ်။ ဘာလုိ႔လဲဆုိေတာ့ နွမ္းပင္
ေတြမွာ ပိုးစိမ္းေကာင္ၾကီးေတြ တြယ္တြယ္ေနတတ္လုိ႔ပါပဲ။ အဲဒီအေကာင္ၾကီးေတြက ကိုက္တာေတာ့မဟု
တ္ပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ ၾကည့္ရတာ အရမ္းၾကက္သီးထဖို႔ ေကာင္းပါတယ္။
ႏွမ္းဆီ

နွမ္းေတြ ရိတ္ျပီးသြားရင္ေတာ့ လွည္း နဲ႔သယ္ရပါတယ္။ အိမ္ေရာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ နွမ္းေတြကို ေနပူထဲမွာ
ေထာင္ရပါတယ္။ အဲဒါကိုေတာ့ နွမ္းေထာင္တယ္လုိ႔ေခၚပါတယ္။ နွမ္းပင္ေတြ ေထာင္ျပီးလုိ႔ အသီးေတြ ကြဲ
လာျပီဆုိရင္ နွမ္းခါရပါတယ္။ ခါျပီးရင္ အေစ့ေတြ ယူရပါတယ္။ အဲဒါျပီးရင္တစ္ခါ ထပ္ေထာင္ရပါတယ္။ ေ
ထာင္လုိက္ အေစ့ယူလုိက္။ ျပန္ေထာင္လုိက္နဲ႔ (၅)ခါေလာက္လုပ္ရပါတယ္။ အဲဒါျပီးျပီဆိုရင္ေတာ့ နွမ္းျပီးျပီ
ေပါ့။ နွမ္းဆီကလည္း စားလိုိ႔ေကာင္းပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ နွမ္းဆီက နဲနဲ သက္ပါတယ္။ နွမ္းဆီရဲ့ အားနည္းခ်က္
ကေတာ့ ဆီပူေနတဲ့အခ်ိန္မွာ ေၾကာ္စရာ ပစၥည္း ထည့္လုိက္ရင္ အျမွဳတ္ေတြ ေတာ္ေတာ္တက္ပါတယ္။ အဲ
ဒါေၾကာင့္ စားအံုးဆီေတြနဲ႔ပဲ ေၾကာ္တာမ်ားပါတယ္။ နွမ္းဆီကိုေတာ့ ဟင္းခ်က္စားတဲ့ေနရာေတြမွာ အဓိက
သံုးပါတယ္။ နွမ္းေစ့ကိုေတာ့ နွမ္းျပစ္၊ နွမ္းနဲ႔ ဆုိင္တဲ့မုန္႔ေတြလည္း လုပ္စားၾကပါေသးတယ္။ နွမ္းေတြျပီးသြ
ားလုိ႔ နွမ္းရုိးပံုၾကီးေတြ ပံုထားရင္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ငယ္ငယ္ကေတာ့ တက္တက္ ေဆာ့တာပါ။ ကေလးေတြအ
တြက္ေတာ့ စိမ္ခံ ဆိုဖာၾကီးေပါ့ဗ်ာ။ :) ကိုင္း..ဒီေလာက္နဲ႔ပဲ အဆံုးသတ္ေတာ့မယ္ဗ်ာ။
(ကၽြန္ေတာ့္ရဲ့ ေရးသားခ်က္မ်ား အဓိပၸါယ္ မေပၚလြင္ခဲ့ပါကကၽြန္ေတာ့္ရဲ့ ညံ့ဖ်င္းမႈသာ ျဖစ္ပါေၾကာင္း၀န္ခံ
အပ္ပါတယ္ခင္ဗ်ား။)
စာဖတ္သူရဲ့ ရင္ထဲကလာတဲ့ စကားေလးေတြကိုေစာင့္ေမွ်ာ္ေနပါတယ္။
အားလံုးကိုေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
ရာဇာ(ေက်းေတာသားေလး)
14.3.2011





4 comments:

ေတာက္ပၾကယ္စင္ said...

ပိုးစိမ္းေကာင္ႀကီးေတြဆုိ အရမ္းေၾကာက္တယ္ ခုထိပဲ။ ဦးဇင္းအေမကေတာ့ အဲဒီအေကာင္ႀကီးကို လက္နဲ႔ပဲ ႏွစ္ပုိင္းခ်ဳိးပစ္လုိက္တယ္။ ခု ေရးေနတာေတာင္ ႀကက္သီးေမႊးညွင္း ထေနၿပီ။ ခရမ္းပင္က ပုိးစိမ္းေကာင္နဲ႔တူလားေတာ့ မသိဘူး။ က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ...
ေတာက္ပၾကယ္စင္

yar zar said...

တူပါတယ္ဘုန္းဘုန္းဘုရား အစိမ္းေကာင္အၾကီးၾကီး တစ္ထြာနီးပါးရွိပါတယ္။ အေမႊး နွစ္ေမႊးက ေထာင္ေနပါေသးတယ္ဘုရား။

Angelhlaing(May everybody be happy and healthy! said...

ေတာ္ေတာ္ေလး ဗဟုသုတေလးေတြေပးနိဳင္တဲ႕အကိုကိုယ္
အားက်လိုက္တာ...ညီမေလးကေတာ့ ဘာမွသိဘူး:P:P:P:P
ေက်းဇူးအကိုေရ...သိခြင့္ရလို႕..
ေကာင္းေသာေန႕ေလးၿဖစ္ပါေစ။

ေရႊရတုမွတ္တမ္း said...

ေျမပဲ၊ ႏွမ္း...ျပီးေတာ့..ဘာလာမလဲ ကိုၾကီး..
ေနၾကာလား..ဝါေစ့လား...ညီမေငးက တိတ္တိဂ်င္တာပဲ..ဟင့္

Post a Comment