Pages

ေက်းလက္သားေလး ဘေလာ့ဂ္ကို ေရးရတဲ့အေၾကာင္းအရင္းကေတာ့ ေက်းလက္ရဲ့ ဓေလ့ ၊ သဘာ၀ အလွအပမ်ားကို သိေစခ်င္ေသာ ရည္ရြယ္ခ်က္ျဖင့္ မွတ္တမ္းတင္ ေရးသားျခင္းျဖစ္ပါသည္။ ကၽြန္ေတာ့္ရဲ့ ဘေလာ့ဂ္ ကို အလည္လာေရာက္တဲ့ သူငယ္ခ်င္း မိတ္ေဆြ အားလံုးကို အထူးပင္ေက်းဇူးတင္ရွိပါသည္။

Thursday, February 17, 2011

သရက္ပင္ ၏ ကိုယ္ေရးရာဇ၀င္


အရင္ေန႕ က မန္က်ည္းပင္ ၏ အသံုး၀င္ပံုမ်ား ဆုိတဲ့ ပုိ႕ စ္ကို ေရးသားျပီးျဖစ္ပါသည္။ အဲဒီပို႕ စ္ တင္ျပီးတဲ့အခ်ိန္မွာေတာ့မန္က်ည္းရြက္ကိုလြမ္းေနၾကတဲ့ေရာင္းရင္းေတြအေျမာက္အမ်ားရွိေနတယ္ဆုိတာကုိ
သိလုိက္ရပါတယ္...။ဒါေပမဲ့ ကၽြန္ေတာ္ကိုယ္တုိင္လြမ္းေနတဲ့သူ ျဖစ္တဲ့အတြက္ ေရာင္းရင္းမ်ားရဲ့ ဆႏၵ ကို မျဖ
ည့္ဆီးေပးနုိင္တာ ကၽြန္ေတာ္ လံုး၀ စိတ္မေကာင္းပါဘူးခင္ဗ်ာ...။ တစ္ခုေတာ့ရွိပါတယ္အညာကို ေရာက္ေအာ
င္လာခဲ့ၾကပါ မန္က်ည္းရြက္ကို အမုန္း ေကၽြး လႊတ္ နုိင္တယ္ဆုိတာကိုေတာ့ ကတိေပးနုိင္ပါတာယ္ခင္ဗ်ာ...။
ယခု တစ္ပါတ္ အလွည့္ၾကလာတဲ့ အပင္ေလးရဲ့ နာမည္ကေတာ့ သရက္ပင္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္...။ သရက္ပင္လို႕ေျပ
ာလုိက္တာနဲ႕ ေက်းလက္မွာ ေနထုိင္သူေရာ ၊ ျမိဳ ႕ ျပမွာ ေနထုိင္ တဲ့ ကေလး မွ အစ လူၾကီးအဆံုး သိၾကျပီးျဖစ္
လိမ့္မယ္ဆုိတာ ေျမၾကီးလက္ခတ္မလြဲပါပဲ...။ ဒီတစ္ခါေတာ့ အေစ့ ဘ၀ မွ အပင္အုိၾကီး ျဖစ္တဲ့အထိ အစိတ္
ပိုင္း အားလံုး ကို သိသမွ် တင္ျပေပးမွာ ျဖစ္ပါတယ္...။
အပင္မ်ား တြင္ ပ်ိဳးရေသာ အပင္နွင့္ ၊ မပ်ိဳး ရေသာ အပင္ဟူ၍ နွစ္မ်ိဳး ရွိပါတယ္...။ ပ်ိဳးရတဲ့အပင္
ဆုိတာက လူအမ်ား စားသံုးေနတဲ့ အပင္မ်ားနွင့္ ပန္းပင္အမ်ိဳးအစား အမ်ားစုတို႕ ျဖစ္ပါတယ္...။ မပ်ိဳးရတဲ့ အပင္
ဆုိတာကေတာ့ အေလ့က်ေပါက္တဲ့ အပင္ေတြေပါ့... ဥပမာ တမာ ၊ ကုကၠိဳ ၊ ဆိပ္ေျဖ (ေဘာစကုိင္း၊ ေ၀ရာ)
စတဲ့ အပင္ေတြေလ...။ အဲဒီအထဲမွာမွ ပ်ိဳးရတဲ့အပင္ တစ္ပင္ျဖစ္တဲ့ သရက္ပ်ိဳးပင္ အေၾကာင္းကို ပထမဆံုး ေျပာ
ျပခ်င္ပါတယ္...။ သရက္ပင္ကို အမ်ိဳး အစား အလုိက္ ပ်ိဳးၾကပါတယ္...။ စိန္တစ္လံုး၊ ဟသၤာ ၊သံုးလံုးတစ္ေတာင္၊
မခ်စ္စု ၊ သံေကာက္ ၊ ဘဲေလး ၊ပန္းဆြဲ ၊ ၀ါဆိုသီး ၊ ေမ်ာက္ေခါင္း ၊ ဗိုလ္ေအာင္ဒင္ ၊ ရန္ၾကီးေအာင္ စတဲ့ အမ်ိဳး
အစားေတြေပါ့...။ ဒါေပမဲ့ အျခား ပ်ိဳးပင္နဲ႕ မတူပဲ သရက္ေစ့ဟာ ေနရာတုိင္းမွာ ေပါက္ ေရာက္ျဖစ္ထြန္းပါတယ္။
သရက္သီး စားျပီး လို႕ အေစ့ကို ပစ္ထား လုိက္ရင္ မုိးရာသီ (သို႕) ေရနဲ႕ ထိ တဲ့ အေစ့ ေတြက အပင္ေပါက္ေစ
ပါတယ္...။ တကူးတက ပ်ိဳးစရာမလုိပါ...။ အဲဒီ အခ်က္ကိုေတာ့ အရမ္းသေဘာက်ပါတယ္...။

အပင္ေလး သူ႕ အလုိလုိ အရြယ္ေရာက္လာျပီး အရြက္ ဆင့္တဲ့အရြယ္ေရာက္မွ စိုက္မဲ့ေနရာကို ေရႊ႕
လုိက္တာပါပဲ...။ သရက္ပင္ေလး ပန္းျပခ်ိန္ ေရာက္လုိ႕မွ ပန္းမျပဘူး ဆုိရင္ေတာ့ ကၽြန္ေတာ္တို႕ အညာဓေလ့အ
တုိင္း အဲဒီအပင္ေလးကို အထက္ဆင္ပါတဲ့ မိန္းမလံုခ်ည္ကို ပတ္ေပးပါတယ္...။ အဲလို ၀တ္ေပးလုိက္ရင္ ေနာက္နွ
စ္ က် ပန္းျပပါတယ္....(ပန္းျပတယ္ဆုိတာ အပြင့္စပြင့္တာကို ဆုိလုိတာပါ)။ “ ပိႏၷဲ ခဲ ပစ္၊ သရက္ ဓါးထစ္ “ဆုိတဲ့
ပံုခုိင္း အတုိင္း အရြယ္ေရာက္ျပီးသားအပင္ကုိေတာ့ တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ေန႕ ျခင္ထုတ္တဲ့အခ်ိန္မွာ အသီး
မ်ားမ်ား သီးဖို႕ အတြက္ သရက္ပင္၏ ပင္စည္ကို ဓါး ၊ ပုဆိန္ ၊ ေပါက္ခၽြန္း စတဲ့ အရာေတြ နဲ႕ ထစ္ေပးပါတယ္...။
ပိႏၷဲ အသီးမ်ားမ်ား သီးေစခ်င္ရင္ေတာ့ ခဲ နဲ႕ ပစ္ေပးရပါတယ္...။ (ျခင္ထုတ္တယ္ဆုိတာ အိမ္ထဲမွာ ရွိတဲ့ ျခင္ေတြ
အေ၀းကို ေျပးေအာင္ တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ေန႕ ညေနခင္းမွာ တစ္ရြာလံုး တစ္အိမ္မက်န္ သံပံုးကိုတီး အိမ္ေတြ
ရိုက္ျပီး အသံဆူညံေအာင္ျပဳလုပ္ျခင္းကိုေခၚပါသည္...)။ အဲဒီဟာေတြကေတာ့ အညာရဲ့ အေလ့အထ ဓေလ့တစ္
မ်ိဳးပဲ ျဖစ္ပါတယ္...။ အဲဒီလုိ ျပဳလုပ္ျပီး မၾကာပါဘူး ... ျပာသုိလ္ အကုန္ တပုိ႕တြဲ အကူးမွာေတာ့ အခ်ိဳ႕အပင္ေတြ
က စျပီး ပန္းျပ ပါတယ္...။ ပုရစ္ဖူး ေလးေတြကေန တျဖည္းျဖည္း အဖူးပံုစံကို ပီျပင္လာပါတယ္...။ တပုိ႕ တြဲလျပ
ည့္ေလာက္ ေရာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ အပင္တိုင္းက အငံု ၊ အဖူး ၊ အပြင့္ေတြ နဲ႕ ေ၀ေ၀ဆာဆာေနပါတယ္...။ သရက္
ဖူး ေတြနဲ႕ အျပိဳင္ အရြက္နုေလးေတြလည္း အနည္းငယ္ ရွိေနတတ္ၾကပါတယ္...။


သရက္အဖူးေတြၾကားက သရက္ကင္းမ်ား

အဲဒီအခ်ိန္ေရာက္ျပီ ဆုိရင္ေတာ့ ထမင္းစားလို႕ ေကာင္းျပီး ထမင္းစား လုိ႕ အရမ္း ျမိန္ပါတယ္... ။ ငါးပိ
ရည္ေလးက်ိဳ ၊ ပဲဆုိ ေလးျပဳတ္( ပဲဆုိ ဆုိတာ ျမိဳ႕အေခၚ ပဲစိမ္းပါ)၊ ဗူးရြက္ ဟင္းခ်ိဳေလးခ်က္၊ အတုိ႕အျမွဳတ္ကေတ
ာ့ ရာသီစာျဖစ္တဲ့ သရက္ညြန္႕ ေရစိမ္ ၊ သရက္ဖူး ေလး အရမ္း စားလို႕ ေကာင္းပါတယ္...။ မစားဖူးေသးရင္ အဲဒီ
ဟင္း ေလးေတြ အစမ္းခ်က္စားၾကည့္ ၾကပါ...။ လွ်ာ လည္ မသြားဘူး ဆုိရင္ ၾကိဳက္သေလာ ေျပာနုိင္ပါတယ္...။
အဲဒီ အဖူးေလးကေန ပန္းပြင့္ ၊ ပန္းပြင့္ၾကားကေန အသီးနုေလး ေတြ ကပ္လာပါတယ္...။ အသီးနုေလးေတြစားလို႕
ရတဲ့အရြယ္ (သရက္ကင္း) ေရာက္လာရင္ေတာ့ တစ္ခါ ေပ်ာ္ရျပန္ပါတယ္...။ ဘာလို႕လည္း ဆုိရင္ သူကလည္း ရာ
သီ စာ အတို႕အျမွဳတ္ပဲေလ...။ ေလေၾကြ သရက္ ကင္းေလးေတြ ကိုေကာက္ ျပီးရင္ ေရေဆးျပီး အစိမ္းလုိက္လည္း
တုိ႕ပါတယ္...ေနာက္ျပီး သရက္သီး ဆားေရစိမ္လည္းလုပ္ပါေသးတယ္... (သရက္သီး ဆားေရစိမ္ဆုိတာ သရက္
သီး အကင္းေလးကို ေရေဆးျပီး ဓါးနဲ႕ ျခမ္းလုိက္ပါတယ္ ... အေစ့ေလးေတြမပါေအာင္ ေကာက္ျပစ္ပါ...ေနာက္ျပီး
ဆားေလးနဲ႕ အင္တံု(အင္တံုဆုိတာ ေျမနဲ႕ လုပ္ျပီး စဥ့္သုပ္ထားတဲ့ ခြက္ ကိုေျပာတာပါ... ) ထဲကို ထည့္ျပီး စိမ္ထား
လုိက္ပါ...)...။ အဲဒါေတြကေတာ့ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္နဲ႕ အလုိက္ဖက္ဆံုးေပါ့...။


သရက္ကင္းမ်ား

တစ္လ ေက်ာ္ေက်ာ္ေလာက္ၾကာတဲ့အခါ မွာေတာ့ သရက္ကင္း အျဖစ္မွ သရက္သီး အေစ့ကပ္ခ်ိန္ကိုေရာ
က္လာပါတယ္...။ သရက္သီး အေစ့ကပ္ခ်ိန္ မွာေတာ့ အတို႕ အျမွဳတ္ လုပ္ျပီး မစားေတာ့ပါဘူး ။ သရက္သီးကို ခူး
ျပီး ေရေဆးပါတယ္... သရက္သီးရဲ့ မ်က္နွာျပင္ နွစ္ခုလံုးကို ဓါးနဲ႕ ေစာင္းျပီး လွီးပါတယ္ ... ျပီးရင္ ဆားနဲ႕ နယ္ျပီး
သရက္သီး ပိုးတီခ်ဥ္လုပ္ပါတယ္...။ နပ္အိသြား တဲ့အခ်ိန္မွာေတာ့ ၾကက္သြန္ နီကို ပါးပါးလွီး ေရေဆးျပီး သုပ္စားရင္
အရမ္းေကာင္းပါတယ္...။ အဲဒါကိုေတာ့ လူတုိင္းစားဖူး မယ္ထင္ပါတယ္...။ သရက္သီး ရြမ္းျပင္း ျဖစ္လာတဲ့အခ်ိန္မွာ
ေတာ့ ပိုးတီခ်ဥ္မလုပ္ေတာ့ပါဘူး...(ရြမ္းျပင္း ဆုိတာ သရက္သီးမမွည့္ခင္ အစိမ္းေရာင္ သရက္သီး အရင့္ကို ဆုိလုိ
သည္..)။ အဲဒီရြမ္းျပင္း ကို သရက္ကင္ လုပ္တဲ့ေနရာ မွာ အသံုး ျပဳပါတယ္... ျမိဳ႕ စကားနဲ႕ ေျပာရရင္ေတာ့ သရက္
ကင္ခ်ိဳခ်ိဳေလးေပါ့...။ သရက္ကင္ ကို ဆားနဲ႕ တုိ႕ ျပီးစားရတဲ့ အရသာကုိ အရမ္းၾကိဳက္ပါသည္...။ ေနာက္ျပီး အဲဒီ
ရြမ္းျပင္းကုိ ေနာက္တစ္မ်ိဳး လုပ္စားပါေသးတယ္...။ သရက္သီးကို ေရေဆးျပီး ဓါးနဲ႕ ခပ္နုတ္နုတ္ ေပါက္ (သုိ႕) ဂ်စ္
နဲ႕ ျခစ္ျပီး သရက္သီးလည္း သုပ္စားၾကပါေသးတယ္...။ သရက္သီးသုပ္ဆုိတာက ဓါးနဲ႕ ေပါက္ လုိ႕ ရလာတဲ့ အဖတ္
ေလးေတြကို ပန္းကန္ထဲ ထည့္ ေျမပဲေလွာ္ျပီးသားေထာင္း ၊ ၾကက္သြန္ကို နုတ္နုတ္လွီး ၊ ငါးပိကို ဖုတ္ျပီးထည့္ ၊ငရု
တ္သီးေလးမ်ားမ်ား ထည့္၊ က်န္တာက ဆား နဲ႕ အခ်ိဳမႈန္႕ ၊ ဆီ အနည္းငယ္ထည့္ျပီး နယ္လုိက္ရင္ သရက္သီးသုပ္ျဖစ္
ပါတယ္...။ အထူးသျဖင့္ သရက္သီးသုပ္ကို ေရေႏြးၾကမ္းနဲ႕ အျမီး လုပ္ျပီးစားပါတယ္...။ ေနာက္ျပီး ပိုးတီခ်ဥ္နဲ႕ အလ
ားတူ သရက္ခ်ဥ္လည္းလုပ္ပါေသးတယ္...။ အရမ္းစားေကာင္းတဲ့ ဟာေတြေပါ့...။


သရက္သီး ပိုးတီ


သရက္သီး ပိုးတီခ်ဥ္သုပ္

သရက္သီးရြမ္းးျပင္း


သရက္သီးသုပ္


သရက္ခ်ဥ္သုပ္နဲ႕ တြဲစားဖို႕ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္


သရက္သီးမွည့္

၀ါဆုိ၊ ၀ါေခါင္ ေရေဖာင္ေဖာင္ဆုိတဲ့ အခ်ိန္ကိုေရာက္ရင္ေတာ့ သရက္သီးမ်ား စျပီး မွည့္ပါျပီ...။ သရက္သီး
အမွည့္ေၾကာင္းကိုေတာ့ အထူးေျပာစရာလုိမည္မထင္ပါ...။ ဒါေပမဲ့ အနည္းငယ္ေျပာပါအံုးမည္...။ သရက္သီး အမွည့္
ကေတာ့ သရက္အမ်ိဳး အစားေပၚမူတည္ျပီး စားေကာင္းတာ ရွိသလုိ၊ စားမေကာင္းတာေတြလည္းရွိပါတယ္...။ အခ်ိဳ႕
ကအခြံ ပါး ၊ အခ်ိဳ႕က အခြံ ထူ၊ အခ်ိဳ႕က အေမႊးေပါ ၊ အခ်ိဳ႕ က အနံ႕နံတာေတြလည္းရွိပါတယ္...။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့
စိန္ တစ္လံုးသရက္ကို အရမ္းၾကိဳက္ပါတယ္...။ ဘာလို႕လဲဆုိေတာ့ အဲဒီအသီးက အခြံပါးျပီး အသားထူ ၊ အေမႊးအမွ်င္
နဲျပီး အနံ႕ ေမႊး အရသာကေတာ့ (ဗိႏၷရ သရက္ကို မစားဖူးလုိ႕သာ) စားဖူးမယ္ဆုိရင္ေတာ့ ဘယ္အသီးက တစ္ျဖစ္မ
ယ္ဆုိတာ ကၽြန္ေတာ္ခြဲျခမ္းျပီးေျပာနုိင္မွာပါ...။ သူငယ္ခ်င္းတို႕လည္း ဘယ္သရက္သီးကို အၾကိဳက္ဆံုးလည္းဆုိတာ စီ
ေဘာက္မွာ ေအာ္သြားၾကပါအံုးဗ်ာ.... ။ ဒီပုိ႕စ္ ကေလးကို ေက်နပ္နုိင္ၾကလိမ့္မယ္လို႕ ကၽြန္ေတာ္ ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္...။
ဒီပုိ႕ စ္ကေလးထဲက ဗဟုသုတ အနည္းငယ္ ရသြားၾကမယ္ဆုိရင္ အေပ်ာ္ဆံုးလူဟာ ကၽြန္ေတာ္ျဖစ္ပါလိမ့္မယ္ဗ်ာ...။

သူငယ္ခ်င္းအားလံုး စာဖတ္ျပီးရင္ သရက္သီးေလးေတြ ကုိ သံုးေဆာင္သြားပါအံုးဗ်ာ...။

***(မွတ္ခ်က္ အျခားအပင္မ်ား အေၾကာင္းကို ဆက္လက္ေရးသားပါအံုးမည္...။)***

သူငယ္ခ်င္းတုိ႕ အသိကို သတိ နဲ႕ ကပ္နုိင္ၾကပါေစ...

ရာဇာ(ေက်းေတာသားေလး)
18.2.2011

1 comments:

ye myint said...

စိန္တစ္လုံးသရက္စုိက္မလို့
ဘယ္လမွာေျမခ်စုိက္ရ
င္ေကာင္းမလဲ
အျကံေပးပါဦး

Post a Comment