Pages

ေက်းလက္သားေလး ဘေလာ့ဂ္ကို ေရးရတဲ့အေၾကာင္းအရင္းကေတာ့ ေက်းလက္ရဲ့ ဓေလ့ ၊ သဘာ၀ အလွအပမ်ားကို သိေစခ်င္ေသာ ရည္ရြယ္ခ်က္ျဖင့္ မွတ္တမ္းတင္ ေရးသားျခင္းျဖစ္ပါသည္။ ကၽြန္ေတာ့္ရဲ့ ဘေလာ့ဂ္ ကို အလည္လာေရာက္တဲ့ သူငယ္ခ်င္း မိတ္ေဆြ အားလံုးကို အထူးပင္ေက်းဇူးတင္ရွိပါသည္။

Saturday, February 19, 2011

ဖရဲပင္ေၾကာင္း သိေကာင္းစရာမ်ား


အခ်ဥ္ေတြ အေၾကာင္းၾကည့္တင္ေနလို႔      ကၽြန္ေတာ့္ရဲ့ သူငယ္ခ်င္း၊            ညီအစ္ကိုေတြ သြားေတြမ်ား က်ိန္းေနၾကျပီလားေတာ့မသိဘူးဗ်...။အဲဒါေၾကာင့္သူငယ္ခ်င္းတို႔ကိုဒီတစ္ခါေတာ့အခ်ိဳေပးျပီးအခ်ဥ္ဖမ္းမွာ
မဟုတ္ပါဘူး...။အခ်ဥ္ေလးနဲနဲနဲ႔အခ်ိဳမ်ားမ်ားေကၽြးမွာပါ...။ၾကိဳျပီးေတာ့ေျပာထားပါရေစ...အခ်ဥ္ၾကိဳက္တဲ့သူ
က  အခ်ဥ္ကုိစားျပီး...အခ်ိဳၾကိဳက္တဲ့သူကေတာ့အခ်ိဳကို စားသြားၾကပါလုိ႔...။

ဖရဲပင္က အမ်ိဳးအစား နွစ္မ်ိဳးရွိပါတယ္...။          စားလုိ႔ရတဲ့အပင္နဲ႔စားလုိ႔မရတဲ့အပင္ေပါ့...။  စားလို႔ရတဲ့ အပင္ကိုေတာ့လူတုိင္းမျမင္ဖူးရင္ေတာင္ အားလံုးသိၾကမယ္လုိ႔ ယံုၾကည္ပါတယ္...။            စားလုိ႔မရတဲ့ အပင္ကိုေတာ့ဖရဲခါးလို႔ ေခၚပါတယ္...။   ဖရဲခါးပင္က ရုိးရုိးဖရဲပင္နဲ႔ခြဲလုိ႔         မရေအာင္ကိုတူပါတယ္... နဲနဲ(မသိမသာ)အရြက္ၾကီးတာပဲကြာတယ္...။အသီးကေတာ့ငယ္ငယ္ေလးေတြပါ...       လံုး၀မတူပါဘူး။ ဖရဲခါးပင္ကကၽြန္ေတာ္တို႔ဆီမွာေတာ့သဲရုိးေတြထဲမွာေပါက္တာမ်ားတယ္ေလ...။  ဘာကိုမွစားလို႔မရပါ
ဘူး...ေျပာရမယ္ဆုိရင္ေတာ့ အသံုးမၾကတဲ့အပင္ေပါ့...။

ဖရဲခါးနဲ႔ဆန္႔က်င္ဘက္စားလုိ႔ရတဲ့ဖရဲပင္ကေတာ့ေတာ္ေတာ္ကိုအသံုး၀င္ပါတယ္...။   စားလုိ႔ရတဲ့ဖရဲပင္မွာ
ေတာင္အမ်ိဳးအစားေပါင္းေျမာက္မ်ားစြာရွိပါတယ္...။  ရုိးရုိးဗမာဖရဲပင္၊ဖရဲ၀ါသီးပင္နဲ႔ထိုင္၀မ္ဖရဲပင္တို႔ျဖစ္
ပါတယ္...။
(၁)ရုိးရိုးဖရဲပင္ကတကူးတကစုိက္ပ်ိဳးစရာမလုိပါဘူး...မိုးဦးက်ျပီးထြန္ယက္စိုက္ပ်ိဳးခ်ိန္မွာေျပာင္း၊နွမ္း၊ပဲစိမ္းငံု၊
၀ါတုိ႔နဲ႔ေရာျပီးဖရဲေစ့၊ပဲေတာင္ရွည္ေစ့တုို႔ကိုေရာျပီးပက္လုိက္တာပါပဲ...။သူ႔အတြက္ဘာမွလက္၀င္မႈမရွိပါဘူး...။
(၂)ဖရဲ၀ါသီးကလည္းရိုးရုိးဖရဲပင္လုိပါပဲ...သိပ္ျပီးကြာျခားမႈမရွိပါဘူး...ခဏအတုိင္းပါပဲမုိးဦးက်ထြန္ယက္စုိက္
ပ်ိဳးတဲ့အခ်ိန္မွာေရာျပီးပက္လုိက္တာပါပဲ...။ထူးျခားမႈကေတာ့ မ်ိဳးေစ့ကြာသြားျခင္းပါပဲ...။မွည့္တဲ့အခါမွာေတာ့ ရိုးရိုးဖရဲ၊ထုိင္၀မ္ဖရဲေတြလုိနီရဲမေနပါဘူး...။သူ႔ရဲ့အသားက၀ါထိန္ေနပါတယ္...။     အရသာကလည္းအရမ္း
ေကာင္းပါတယ္...။
(၃)ထုိင္၀မ္ဖရဲကေတာ့အထက္ကအပင္ေတြနဲ႔လံုး၀ဆန္႔က်င္ဘက္ပါပဲ...။သူကတကူးတကစိုက္ပ်ိဳးရပါတယ္...။ ေျမကိုေၾကညွပ္ျပီး ထြန္ေရးရဲေနေအာင္ထိ ထြန္ယက္ရပါတယ္...။   ေျမထြန္ေရးေကာင္းသြားျပီဆုိရင္ေတာ့ စည္းစနစ္က်နစြာ တစ္ပင္နဲ႔တစ္ပင္ က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ ေနရာရဖုိ႔အတြက္          တစ္လံသာသာျခားျပီး ဖရဲပင္စိုက္ပ်ိဳးမဲ့ၾကြင္းေနရာေလးေတြပံုေဖာ္ေပးပါတယ္...။မ်ိဳးေစ့ကိုေတာ့ျမိဳ႕ကေနအဖိုးအခၾကီးၾကီးေပးျပီးမွာ
ယူထားရပါတယ္...။မိုးရြာျပီဆုိတာနဲ႔ခဏကၾကြင္းေနရာေေလးေတြအတိုင္းစုိက္ပ်ိဳးရပါတယ္...။အရမ္းလက္၀င္
ပါတယ္...။အဲဒါေၾကာင့္သိပ္ျပီးမစိုက္ပ်ိဳးၾကပါ....စိုက္ပ်ိဳးတဲ့သူမ်ားကလည္းစီးပြားျဖစ္စုိက္ပ်ိဳးတာမ်ားပါတယ္...
ကံကုိပံုျပီးစုိက္ပ်ိဳးရတာေပါ့...(ဖရဲေစ်းကြက္ေၾကာင့္ပါ)။
ရႊမ္းေဖာက္ေနတဲ႔ ဖရဲညႊန္႔ေလး


ရုိးရုိးဖရဲကေတာ့ဘာမွကိုလုပ္ေပးစရာမလုိပါဘူး။အရြယ္ေရာက္လာျပီဆုိရင္လည္းသူ႔ဟာသူေျပာင္းပင္ေတြ၊
၀ါပင္ေတြ ရဲ့ေအာက္မွာ ႏြယ္ပင္တို႔ရဲ့မ်ိဳးရုိးအတုိင္း ျဖာဆင္းသြားပါတယ္...။    ပဲေတာင့္ရွည္ပင္ေတြကေတာ့ နီးရာေျပာင္းပင္၊၀ါပင္ေတြေပၚကိုတြယ္တက္ပါတယ္...။ဖရဲပင္ေလးေ၀ေ၀ဆာဆာျဖစ္လာျပီဆုိရင္ေတာ့အညႊန္႔
တလူလူနဲ႔ေပါ့...အဲလိုေ၀ဆာလာတဲ့အရြယ္ကထဲကစျပီးအသံုး၀င္ပါျပီဗ်ာ...။ေတာထဲကိုသြား(ေတာဆုိတာယာ
ကိုဆုိလိုသည္)ဖရဲညႊန္႔ေလးကိုခူးအိမ္ေရာက္တာနဲ႔ေရေဆးျပီးေရေႏြးအိုတည္ျပီးသားပူပူထဲမွာထည့္ျပဳတ္ပါတ
ယ္...အိသြားရင္ေတာ့မီးဖိုေပၚကခ်ျပီးဇကာခံုး(နွီးျဖင့္လုပ္ထားေသာေအာက္တြင္အေပါက္ပါျပီးေရစစ္စရာျခင္း
ေတာင္း)      ထဲကိုထည့္ျပီးေရစစ္ထား   လုိက္ပါတယ္...ေနာက္ျပီး          သူနဲ႔တြဲစားဖို႔ရန္                  အတြက္
ဆားငံျပာရည္ကိုခ်က္ပါတယ္...ဆားငံျပာရည္ဆုိတာၾကက္သြန္နီ၊ၾကက္သြန္ျဖဴဆီသတ္ျပီးႏြမ္းသြားတဲ့အခါမွာ ငရုတ္သီးမ်ားမ်ားထည့္ျပီးေမႊပါတယ္...အားလံုးေရာျပီးက်က္ခါနီးတဲ့အခါမွာေတာ့ ဆားမ်ားမ်ားထည့္ပါတယ္ ခပ္ငန္ငန္ေလးျဖစ္ေအာင္ေပါ့...ျပီးမွေရထည့္ျပီးဆူပြတ္လာတဲ့အထိခ်က္လုိက္ပါတယ္....   ေရဆူပြတ္သြားရင္
ေတာ့ဆားငံျပာရည္ခ်က္ကိုရျပီေလ...သူကငံျပာရည္ေလာက္မငန္ေတာ့ပိုျပီးစားလုိ႔ေကာင္းတယ္ေလ...အား
လံုးၾကက္ရင္ေတာ့ ဆားငံျပာရည္ခ်က္နဲ႔ ဖရဲညႊန္႔ျပဳတ္ကိုတုိ႔ျပီးသာစားလိုက္ဗ်ာ...။ဘာေကာင္းသလဲမေမးနဲ႔ ေကာင္းမွေကာင္း **ရွယ္**ေပါ့...။

ဖရဲပြင့္ေလးနဲ႔ ဖရဲသီးနုေလး သီးေနတဲ့ပံုပါ


အဲဒီလုိနဲ႔ေနာက္ပုိင္းမွာေတာ့ဖရဲပင္ေလးကအဖူး၊အပြင့္ေလးေတြ၀င္လာျပီးဖရဲသီးအကင္းေလးေတြေတာင္ကပ္
လာျပီေပါ့ဗ်ာ...။ဖရဲသီးအကင္းကပ္လို႔ဆယ္ရက္၊ဆယ့္ငါးရက္ေလာက္ေနေတာ့အသီးေလးေတြကေတာ္ေတာ္
ထြားလာပါတယ္...ဖရဲသီးကင္းကေလတုိက္ေလၾကီးတာျမန္ေလပဲေလ...။  ဒီလိုေန႔မွာလက္ဖက္ရည္ၾကမ္းပန္း
ကန္လံုးေလာက္ျမင္ခဲ့ေနာက္ရက္သြားၾကည့္ရင္သိသိသာသာၾကီးေနတာကိုေတြ႕ရတာ...။အဲလုိဖရဲသီးနုေလး
ေတြရႊမ္းေဖာက္ေနတဲ့အရြယ္ေရာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့တစ္ခါေပ်ာ္ရျပန္တယ္ေလ...။   အညာေက်းလက္မွာေတာ့ ဟင္းခ်က္စရာက အလွ်ံပယ္ကိုေပါပါတယ္...။      ေတာထဲကိုသြား ဖရဲသီး နုနုေလးေတြ          ဆြတ္ပါတယ္...(ကၽြန္ေတာ္တို႔ဆီမွာေတာ့ ခူးတာကို ဆြတ္တယ္လုိ႔ေခၚတာဗ်...တစ္ရြာတစ္ပုဒ္ဆန္းတာေပါ့ေလ)။
ဖရဲသီးနုကုိေတာ့ အမ်ိဳးအမ်ိဳးလုပ္စားတယ္ဗ်...။ဖရဲသီးကိုအခ်ဥ္စားခ်င္တယ္ဆုိရင္ေတာ့ ဖရဲသီးနုကိုေရေဆး ျပီးရင္ ဓါးနဲ႔နုတ္နုတ္ေလးေတြေပါက္၊ဒါမွမဟုတ္ရင္လည္း ဂ်စ္ၾကီးၾကီးနဲ႔ ျခစ္။ အဲလုိေပါက္ျပီး ျခစ္ျပီးလို႔ရလာတဲ့ ဖရဲသီးဖတ္ေလးေတြကို ဇလံုအၾကီးစားထဲမွာထည့္ ဆားနဲ႔နယ္        ျမန္ျမန္ခ်ဥ္ခ်င္တယ္ဆုိရင္ေတာ့ဆန္႔မႈန္႔ နဲနဲထည့္ဆန္ေဆးေရေလးနဲ႔ေျမအိုးထဲမွာထည့္ျပီးစိမ္လုိက္ပါတယ္...ျပီးမွအေပၚကေနထမင္းရည္  (အညာအ
ေခၚမွရည္)ေလးေလာင္းထည့္ထားလုိက္ပါတယ္ငါးရက္၊      ေျခာက္ရက္ေလာက္ၾကာေတာ့စျပီးခ်ဥ္ပါတယ္...
ေနာက္ထပ္နွစ္ရက္ေလာက္ေစာင့္လုိက္ရင္ေတာ့လံုး၀ကိုခ်ဥ္သြားပါတယ္...အဲဒါကိုေတာ့**ဖရဲခ်ဥ္**လို႔ေခၚ
ပါတယ္...။     ဖရဲခ်ဥ္ကိုနွစ္မ်ိဳးလုပ္စားလို႔ရပါတယ္...တစ္မ်ိဳးက ဖရဲခ်ဥ္ဖတ္ကိုယူ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္စိမ္းေလး
ကိုပါးပါးလွီးေရေဆးထား၊ေျမပဲေလွာ္အနည္းငယ္ေထာင္းထား၊ငရုတ္သီးစိမ္းကိုလည္းပါးပါးလွီးထားအားလံုးျပီး
ရင္ေတာ့ေရာထည့္ျပီးနယ္လိုက္ပါ...ဖရဲခ်ဥ္သုပ္ေလးရပါျပီ...အရမ္းကိုစားေကာင္းပါတယ္ဗ်ာ...။ေနာက္တစ္
မ်ိဳးကေတာခဏကဖရဲခ်ဥ္ဖတ္ကိုပဲယူျပီးၾကက္သြန္နီကိုငါးပိနဲ့ဆီသတ္လုိက္ပါႏြမ္းသြားျပီဆုိရင္ေတာ့ဖရဲခ်ဥ္
ဖတ္နဲ႔ဖရဲခ်ဥ္အရည္ကိုေလာင္းထည့္ျပီး        အိုးအဖုန္းအုပ္ထားလုိက္ပါ...               က်က္ခါနီးျပီဆုိရင္ေတာ့ အညာကပင္စိမ္းေမႊးေမႊးေလးကုိထည့္ျပီး အုပ္လုိက္ပါတယ္...အဖုန္းဖြင့္လုိက္တဲ့အခါမွေတာ့ ပင္စိမ္းနံ႔ေလးနဲ႔ ဖရဲခ်ဥ္ခ်က္ေလးက စားခ်င္စဖြယ္ ေမႊးၾကိဳင္ေနပါတယ္...   အဲဒါကေတာ့ငရုတ္သီး                မၾကိဳက္သူေတြ
အတြက္ေပါ့...   အမွန္က ငရုတ္သီးမ်ားမ်ားေလးနဲ႔ကပိုစားေကာင္းတာဗ်...။             ေနာက္ျပီးဖရဲသီးနုကိုပဲ အခ်ိဳၾကိဳက္ရင္လည္း အမ်ိဳးမ်ိဳးလုပ္စားၾကပါေသးတယ္...။             ဖရဲသီးနုေလးကို အခြံႏႊာ ျပီးရင္ေရေႏြးနဲ႔ ျပဳတ္ျပီးငါးပိရည္ခ်က္နဲ႔တုိ႔စားပါတယ္...အစိမ္းၾကိဳက္တဲ့သူေတြကလည္းအစိမ္းကို       အခြံႏႊာျပီး ဒီတုိင္းပဲ တုိ႔စားပါတယ္...ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့နွစ္မ်ိဳးလံုးၾကိဳက္တယ္...။ေနာက္ျပီးဖရဲသီးနုကုိပဲ    ေရေဆးအခြံႏႊာျပီး ဖရဲသီးအခ်ိဳခ်က္ခ်က္စားပါေသးတယ္ ပင္စိမ္းရြက္ေလးအုပ္ျပီးေပါ့...ေနာက္တစ္မ်ိဳးကေတာ့    ဖရဲသီးငါး
ပိခ်က္ေပါ့ ...  အဲဒါလည္းေကာင္းတယ္...။         ေရေႏြးအုိးေလးတည္ထား                   ပူလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ဖရဲသီး   လွီးျပီးသားေလးကို       ေရေႏြးပူပူထဲထည့္ျပီး       ဂ်င္း၊  ဆား၊     ဆီ                     ေလးထည့္ျပီး ဖရဲသီးဟင္းခ်ိဳကိုလည္းခ်က္စားၾကပါေသးတယ္...။  အခ်ဥ္ၾကိဳက္တဲ့သူကေတာ့ခ်ဥ္ေပါင္ရယ္၊ကန္စြန္းရြက္
ရယ္၊ပဲေတာင့္ရွည္သီးနဲနဲရယ္၊ဖရဲသီးနုရယ္ကိုေရာျပီး ခ်ဥ္ရည္လည္းခ်က္ေသာက္ပါေသးတယ္...။  အဲဒါ
ကလည္းအရမ္းေကာင္းေပါ့ဗ်ာ...။
မွည့္ဖို လုိေသးတဲ့အခ်ိန္

မွည့္ခါနီးအခ်ိန္


ဗူးလိမ္ေျခာက္ခါစ ဖရဲသီးမွည့္

ဖရဲသီးမွည့္ခ်ိဳခ်ိဳေလး

သၾကားေပါက္ေနတဲ့ ဖရဲသီးမွည့္



အဲဒီလုိနဲ႔ဖရဲသီးေတြေတာ္ေတာ္ၾကီးလာျပီးရင့္မွည့္တဲ့အခ်ိန္ကိုေရာက္လာပါတယ္...။အဲဒီအခ်ိန္ၾကရင္လည္း
ေပ်ာ္ရျပန္ေရာဗ်...။ေတာထဲကိုသြားလို႔ေနကပူ၊ေရကငတ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ဖရဲသီးကအရမ္းအသံုး၀င္တယ္ေလ...။
ဖရဲသီးမွည့္ေလးကိုဓါးနဲ႔ခြဲ၊ဓါးမပါဘူးဆုိရင္ေတာ့တံဇဥ္ဦးေလးနဲ႔ခ်ိတ္ျပီးခြဲပါတယ္...။အဲဒါနွစ္ခုလံုးမပါဘူးဆုိရင္
ေတာ့ လက္ကိုသံုးျပီး လက္၀ါးေစာင္း    ရုိက္ခ်ပါတယ္...    ျပီးရင္ေတာ့စားတာေပါ့...     စားျပီးသြားရင္ေတာ့ ပူေနတာေရာ ၊ ေရငတ္တာေရာက ယူျပစ္သလုိကိုေပ်ာက္သြားေရာ။ဖရဲသီးက အရည္ရႊမ္းျပီး ေရဓါတ္ပါေတာ့ ေရငတ္ေျပျပီးရင္ကိုေအးေဆးတာေပါ့...။ဖရဲသီးကရြာမွာေတာ့အေပါဆံုးပဲဗ်ာ...။မုန္းလြန္းလြန္းကိုမစားခ်င္ဘူး... အခုနဲ႔ကေတာ့ဖီလာကန္႔လန္႔၊ေတာင္နဲ႔ေျမာက္ပါပဲ...။ဒီမွာရွိတဲ့ဖရဲသီးေတြကလည္းအလြမ္းေျပ၀ယ္စားမိပါတယ္...ေစ်းၾကီးတာပဲအဖတ္တင္တယ္...မခ်ိဳဘူးေလ...။နဲနဲအလြမ္းေတာ့ေျပတာေပါ့ ကုလားမရွိေတာ့လည္း ၊ ဘာဘူၾကီးနဲ႔ေပါ့ေလ...။           ဖရဲခင္းထဲေရာက္သြားရင္ေတာ့ ဖရဲသီး မွည့္မမွည့္ကို အရင္ဆံုးစနည္းနာပါတယ္...။(စနည္းနာတယ္ဆုိတာ ေလ့လာတာကိုေျပာတာပါ)။       ဖရဲသီး မွည့္မမွည့္က ဖရဲသီးရဲ့အညွာေပၚက**ဗူးလိမ္**ကုိၾကည့္ရပါတယ္စပရိန္ပံုစံေလးေပါ့...အဲဒါေလးကေျခာက္ေသြ႔ျပီးလက္နဲ႔ခ်ိဳး
လို႔ရျပီဆုိရင္ေတာ့ အဲဒီဖရဲသီးက လံုး၀ကိုမွည့္ေနပါျပီ...။အခၽြန္နဲ႔ထုိးေဖာက္ၾကည့္စရာမလုိပါဘူး...။ေနာက္ျပီး လက္နဲ႔ပုတ္လည္းၾကည့္ရပါေသးတယ္...     ဗူးလိမ္ အရမ္းေျခာက္    ေနျပီး                              ပုတ္လုိက္လို႔
“ဗုန္း ဗုန္း ဗုန္း ဗုန္း“ဆုိတဲ့ အသံၾကီးထြက္ေနရင္ေတာ့ အတြင္းကအူေခ်ာင္ေနပါျပီ...  (အူေခ်ာင္တယ္ဆုိတာ အတြင္းထဲမွာရွိတဲ့အသားက အမွည့္လြန္ျပီး အရည္ျဖစ္သြားလုိ႔ပါ)      အဲဒါဆုိရင္ေတာ့စားလုိ႔မရေတာ့ပါဘူး... ၀ယ္စားမယ္ဆုိရင္ေတာ့အဲဒါမ်ိဳးကိုေရွာင္ၾကေပါ့...။ဗူးလိမ္ကလည္းေျခာက္ျပီးပုတ္ၾကည့္လုိက္လို႔အသံကလည္း
ဘာမွမျဖစ္ဘူးဆုိရင္ေတာ့                   အရမ္းခ်ိဳျပီး အရမ္းကိုစားေကာင္းပါတယ္...။     တစ္ခ်ိဳ႕ အလံုးမ်ားဆုိ သၾကားေတာင္ေပါက္ေနေသးတယ္ ...           အဲလုိေပါက္ေနရင္ေတာ့ အဲဒီအသီးကဖရဲသီးထဲမွာ  ခ်ိဳတကာ့ ထြတ္ေခါင္ ဖရဲသီးဘုရင္ေပါ့...။ (သၾကားေပါက္တယ္ဆုိတာ အတြင္းသားကရဲဲျပီး သၾကားအမႈန္   ပံုစံရွတတ
ေလးျဖစ္ေနတာကိုေျပာတာပါ...)။အဲစားျပီးလုိ႔က်န္တဲ့အခြံကလည္းအသံုး၀င္ေသးတယ္ေလ...။စားျပီးသားအ
ခြံကိုအိမ္ကိုယူလာျပီးဓါးနဲ႔နုတ္နုတ္ခုတ္ျပီးႏြားကိုေကၽြးရင္ႏြားကလည္းအရမ္းၾကိဳက္တာဗ်...။ဖရဲအခြံမ်ားလက္
ထဲကိုင္ထားျပီး သူတို႔ကိုမေကၽြးရင္       ငါၾကိဳက္တဲ့ဟာ     မေကၽြးရေကာင္းလားဆုိျပီး သူ႔ရဲ့ခ်ိဳ      (ဂ်ိဳ)ေလးနဲ႔ ရမ္းခါရမ္းခါနဲ႔ က်ီစယ္ျပီးေတာင္းေသးတာ...။ေနာက္တစ္ခုက ဖရဲသီးေတြတံုးသြားျပီဆုိရင္(တံုးတယ္ဆုိတာ ဖရဲအပင္ဖရဲသီး     သန္သန္ထြားထြားေတြမသီးေတာ့ပဲ        ပိုးကုိက္ေလာက္စားေလာက္ပဲ       သီးတာကို ေခၚတာပါ)ဖရဲပင္ကိုဆက္မထားေတာ့ပါဘူး။ တံစဥ္နဲ႔ရိတ္ျပီးႏြားစာ အျဖစ္အသံုးျပဳပါတယ္...။
ကိုင္းဘယ္ေလာက္ေတာင္အသံုး၀င္လုိက္သလဲ...။ေျပာအံုးမယ္ဗ်...။တစ္နွစ္မွာေတာ့ကၽြန္ေတာ္တကၠသိုလ္တ
က္ေနတဲ့အ္ခ်ိန္ေပါ့ ...ရြာမွာ ထုိင္၀မ္  ဖရဲသီးက ေခတ္စားေနပါတယ္...။               ေပၚတာလည္းေစာတယ္ ...ပုိက္ဆံလည္းရတာကိုးဗ်..(ေပၚတယ္ဆုိတာ ဖရဲသီးအမွည့္ေစာတာကိုဆုိလိုတာပါ)။ပိုက္ဆံရတာျမန္ေတာ့ ကၽြန္ေတာ္တို႔အိမ္လည္းစိုက္တာေပါ့ဗ်ာ...။ေက်ာင္းပိတ္လို႔အိမ္ကိုခဏျပန္ေတာ့တစ္ရြာလံုးေရာ၊တစ္နယ္လံုး
ေရာ စိုက္တဲ့သူတိုင္း ဖရဲသီးမွည့္ေတြက ေတာင္လုိကုိပံုေနတာပါ...။ကၽြန္ေတာ္လည္း အံ့ၾသသြားတာေပါ့...။ “အေမဖရဲသီးေတြကဘာလို႔ဒီေလာက္ေပါေနတာလဲဗ်...ေၾသာ္...ငါ့သားရယ္ဖရဲသီးေခတ္ပ်က္တာဟဲ့...။မုိးေတြ
ကအရမ္းေကာင္းေတာ့ လမ္းပန္းဆက္သြယ္ေရးမေကာင္းေတာ့၀ယ္လက္မဆင္းတာေလ...အဲေတာ့ငါ့သားျမ
င္သလုိေတြျဖစ္ေနတာေပါ့ကြယ္...။အေမတို႔လည္း**ထုိင္ေနအေကာင္းသား၊ထသြားမွက်ိဳးမွန္းသိေတာ့တယ္**
...။သူမ်ား၀မ္လို႔၀မ္လုိက္ပါတယ္ေတာ္အခုေတာ့စိမ္းသြားတာပဲ...”။စာဖတ္ပရိတ္သတ္မ်ားနားမ်ားရႈပ္သြားၾက
သလား...ဒီလုိပါခင္ဗ်ာ...   ကၽြန္ေတာ္႔အေမေျပာတာက သူမ်ားေတြထုိင္၀မ္စုိက္လုိ႔            စိုက္လုိက္ပါတယ္ ...အခုမိုးဖ်က္လုိ႔ ေတာင္လုိပံုေနတဲ့ ဖရီးသီးစိမ္းေတြျမင္ေနရတာကိုေျပာတာပါ...။              ကၽြန္ေတာ္လည္း ေက်ာင္းပိတ္လို႔ခဏျပန္လာပါတယ္...ဖရဲသီးေတြေတာင္လုိပံုေနတာျမင္ျပီးျမန္ျမန္ပဲေက်ာင္းကိုျပန္သြားလုိက္
ပါေတာ့တယ္...။         အဲဒီတုန္းကဖရဲသီးေတြေပါလြန္းလို႔ လူေတြမေျပာနဲ႔         ႏြားေတြကမုန္း၊  ေခြးေတြက
မုန္းနဲ႔ကၽြန္ေတာ္လည္းဖရဲသီးကိုမုန္းဖူးတာအဲဒီတစ္ခါပဲရွိပါတယ္ဗ်ာ...။အမူးေျပ၊အပင္ေမာ့ၾကည့္ဆုိသလိုပါပဲ.
..အဲဒီတစ္နွစ္ပဲမုန္းလုိက္တာပါ...ေနာက္က်ေတာ့ ဒံုရင္းကဒံုရင္းပါပဲ ...မမုန္းဘူးဗ်...။            ဒီပုိ႔စ္ကေလးကို ဒီေလာက္နဲ႔အဆံုးသတ္လုိက္ပါတယ္...။သူငယ္ခ်င္းအားလံုးဒီပို႔စ္ကေလးထဲကမေကာင္းတာကိုပယ္ျပီး၊ေကာင္း
တာကိုသယ္သြား နိုင္ပါေစ...။      ဒီပို႔စ္ကိုဖတ္လုိ႔ ဗဟုသုတ အနည္းငယ္ရမယ္ဆုိရင္           အေပ်ာ္ဆံုးလူက ကၽြန္ေတာ္ပဲျဖစ္ပါလိမ့္မယ္...။ကိုင္းဖရဲသီးၾကိဳက္တယ္၊ မၾကိဳက္ဘူး...            စားခ်င္တယ္မစားခ်င္ဘူးဆုိတာ စီေဘာက္ထဲမွာ ေအာ္သြားၾကပါအံုးဗ်ာ...။
အားလံုးကိုေက်းဇူးတင္ပါတယ္...
(မွတ္ခ်က္။အမ်ိဳးသမီးမ်ား ဓမၼတာလာခ်ိန္တြင္ ဖရဲသီးစားတာေရွာင္ရပါတယ္... ဗဟုသုတပါခင္ဗ်...)။ :)

ရာဇာ(ေက်းေတာသားေလး)
20.2.2011

2 comments:

meerket said...

ေကာင္းတာကို သယ္သြားပါတယ္ ဖရဲခ်ဥ္ ဆိုတာ ခုမွ ၾကားဖူးလို႔ စမ္းၾကည့္မလို႔ ဖရဲသီးကို အမွည့္ခြဲစားတာ အခြံႏြားေကၽြးတာနဲ႔ အသီးကင္း ျပဳတ္တို႔တာေလာက္ပဲ သိတာ
ေက်းဇူးဘဲ

ကဗ်ာဥယ်ာဥ္ said...

ကိုရာဇာခင္ဗ်ာ.. ကၽြန္ေတာ့္ကို ထိုင္၀မ္ ဖရဲသီးေတြအေၾကာင္းေပါ့ဗ်ာ..
ဘယ္လို စိုက္ရတယ္ ဘယ္လို ပ်ဳိးရတယ္ဆိုတာေလး.ေျပာျပေပးပါလားဗ်.
ကၽြန္ေတာ္စိတ္၀င္စားလို႕ပါခင္ဗ် အခု ကိုရာဇာေရးထားတာေလးေတြဖတ္ၿပီး.
ကၽြန္ေတာ္ ဗဟုသုတ ေတာ္ေတာ္ရလိုက္ပါတယ္ဗ်.
ေနာင္လဲ ဒီ့ထက္ပိုေရးတင္ႏိုင္ပါေစဗ်ာ။။။။။။

Post a Comment