Pages

ေက်းလက္သားေလး ဘေလာ့ဂ္ကို ေရးရတဲ့အေၾကာင္းအရင္းကေတာ့ ေက်းလက္ရဲ့ ဓေလ့ ၊ သဘာ၀ အလွအပမ်ားကို သိေစခ်င္ေသာ ရည္ရြယ္ခ်က္ျဖင့္ မွတ္တမ္းတင္ ေရးသားျခင္းျဖစ္ပါသည္။ ကၽြန္ေတာ့္ရဲ့ ဘေလာ့ဂ္ ကို အလည္လာေရာက္တဲ့ သူငယ္ခ်င္း မိတ္ေဆြ အားလံုးကို အထူးပင္ေက်းဇူးတင္ရွိပါသည္။

Sunday, April 24, 2011

လြမ္းေနေသာ ေက်းလက္ေျမက ဟင္းလ်ာမ်ား(၁)


ဒီကို ေရာက္ပါျပီဆုိကတည္းက အညာအစားအစာေတြ ငတ္ေနတာေပါ့...။ ဒီနုိင္ငံက အသီးအနွံ
အရမ္းရွားပါးတယ္ေလ...။ အသား ကိုပဲ စားေနရေတာ့ အေမ ခ်က္ေကၽြးတဲ့ ေတာဟင္းေလးေတြ
ကိုလြမ္းတာေပါ့ဗ်ာ...။

(၁)ၾကက္ဟင္းခါးသီးခ်က္
ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို ဘယ္လုိပဲခ်က္ခ်က္ၾကိဳက္ပါတယ္...။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို ငါးပိ၊   ငရုတ္သီးနဲ႔
အစပ္ေၾကာ္ကိုေတာ့ ပိုျပီးၾကိဳက္တယ္ဗ်...။ ၾကက္ဟင္းခါးေစ့ကုိလည္း ၀ါးစားရင္ စိမ့္စိမ့္ေလးမုိ႔ၾကိဳ
က္တယ္...။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးငါးပိခ်က္က ဘယ္လုိခ်က္ရလဲဆုိေတာ့...   ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို အ၀ုိ
င္းေလးေတြလွီး ျပီးရင္ ဆားနဲ႔သံုးထပ္ေလာက္နယ္လုိက္ရင္ အခါးဓါတ္ထြက္သြားျပီး မခ်ိဳမခါးေလး
က်န္ခဲ့ပါတယ္...။ အဲဒီနယ္ျပီးသားေလးကို ငါးပိရယ္၊ ငါးရုတ္သီးမႈန္႔ရယ္၊   ၾကက္သြန္ျဖဴရယ္၊ဆီ၊ဆ
ား၊ဆႏြင္း၊ ေရာင္တင္၊ အခ်ိဳမႈန္႔ တစ္ခါတည္းနယ္ျပီး မီးဖုိေပၚတင္လုိက္ပါ..ျပီးရင္ေရထည့္လုိက္ေပါ့
...။ အဖတ္ကေလးေတြ အိသြားျပီဆုိရင္ ၾကက္ျပီ... ကၽြန္ေတာ္ေတာ့ အရမ္းၾကိဳက္တယ္...။
 ၾကက္ဟင္းခါးသီးခ်က္


 (၂)ခ၀ဲသီးခ်က္
ခ၀ဲသီးကိုေတာ့ အခ်ိဳခ်က္စားတယ္၊ ေနာက္ျပီး ခ၀ဲသီးဟင္းခ်ိဳ ခ်က္ေသာက္တယ္...။ ခ၀ဲသီးအခ်ိဳ
ခ်က္ကေတာ့ ပံုမွန္အတုိင္းပါပဲ..ဘာမွမလိုတဲ့အတြက္ မေရးေတာ့ဘူးေနာ္...။
ခ၀ဲသီးခ်က္

(၃)ကင္းပံုသီးခ်က္
ကင္းပံုသီးက နွစ္မ်ိဳးရွိတယ္ေလ အခ်ိဳနဲ႔ အခါးဆုိျပီး။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ အခါးကုိ ပိုၾကိဳက္တယ္...။
ကင္းပံုသီးတင္ မကေသးဘူး.. ကင္းပံုရြက္ကိုလည္း ဆူးပုတ္ရြက္နဲ႔ ဟင္းခ်ိဳခ်က္ေသာက္ရတာကို
ၾကိဳက္တယ္...။ ကင္းပံုသီးငါးပိခ်က္ကေတာ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီး ခ်က္တာနဲ႔ အတူတူမို႔ မေျပာေတာ့
ဘူးေနာ္...။

ကင္းပံုသီးခ်က္

(၄)ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ခ်က္
ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကိုေတာ့ ဘယ္လုိပဲခ်က္ခ်က္ ၾကိဳက္တယ္... ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ခ်ဥ္ေရ၊  ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ဟင္း
ခ်ိဳ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ငါးပိခ်က္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေၾကာ္... အားလံုးၾကိဳက္တယ္...။ ခ်ဥ္ေပါင္ေတာခ်က္ေလး
အေၾကာင္းကို ေျပာျပမယ္ေနာ္...။ ၾကက္သြန္နီကိုငါးပိနဲ႔ဆီသတ္လုိက္ပါတယ္...။ အဲဒီအေပၚကမွ သ
င္ျပီးသား ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကို ထည့္ျပီး စေလာင္းဖုံးနဲ႔ အုပ္ထားလုိက္ပါတယ္...။ အဲလုိအုပ္လုိက္ရင္ အပူ
ဓါတ္နဲ႔ ႏြမ္းသြားပါတယ္...။ အဲဒီေတာ့မွ ေမႊလုိက္ျပီး ေရထည့္လုိက္ပါတယ္...။ ၾကက္ခါနီးရင္ေတာ့ ပ
င္စိမ္းရြက္၊ၾကက္သြန္ျဖဴ နဲ႔ ငရုတ္သိီး အစိမ္းေတာင့္ကို ေရေဆးျပီးထည့္လုိက္ပါတယ္...။ ငရုတ္သီးစိ
မ္း အိသြားျပီဆုိရင္ေတာ့ ေတာခ်က္ေလးရျပီ.. စားလို႔ အရမ္းေကာင္းတယ္...။
ခ်ဥ္ေပါင္ပင္(အရြက္ခ်က္မေတြ႔လုိ႔)

(၅)မန္က်န္းရြက္ခ်က္
မန္က်ည္းရြက္ကိုေတာ့ အမ်ိဳးမ်ိဳးခ်က္ၾကပါတယ္...။ မန္က်ည္းရြက္ငါးပိခ်က္၊ မန္က်န္းရြက္အံုး၊မန္က်
ည္းရြက္သုပ္၊ မန္က်ည္းရြက္ပဲပံုးရည္ခ်က္၊ မန္က်ည္းရြက္ဟင္းခ်ိဳ၊ မန္က်ည္းရြက္ခ်ဥ္ရည္၊ မန္က်ည္း
ရြက္ အခ်ဥ္သိပ္(ဂုတ္သိပ္) အားလံုးၾကိဳက္ပါတယ္..။ မန္က်ည္းရြက္ဟင္းခ်ိဳက ေနပူတဲ့အခ်ိန္ ေရငတ္
ကိုေျပေစပါတယ္.. ရင္ကိုေအးေစပါတယ္...။ မန္က်ည္းရြက္ငါးပိခ်က္ကေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ခ်က္နဲ႔တူ
တာမုိ႔မေျပာေတာ့ပါဘူး..။ မန္က်ည္းရြက္အံုးဆုိတာကေတာ့ ပန္းကန္ထဲမွာ မန္းက်ည္းရြက္ရယ္၊ငါးးပိ
ရယ္၊ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ လုိအပ္တာအားလံုးထည့္ျပီး  ဒယ္အိုးထဲကို ေရထည့္ျပီး အဲဒီေရထဲကို
ခဏက ျပင္ထားတဲ့ ပန္းကန္ကို ထည့္ျပီး ေရေႏြးေငြ႔နဲ႔ နွပ္တာပါ..။   အားလံုး အိနပ္သြားျပီဆုိမွ ေမႊလို
က္ပါတယ္...။ ျပီးရင္ေတာ့ က်က္ျပီေပါ့..။ စားလို႔ေကာင္းဗ်ာ...။    မန္က်ည္းရြက္ပဲပုန္းရည္ခ်က္ဆုိတာ
ကေတာ့ ပဲခ်က္ထားတာနဲ႔ မန္က်ည္းရြက္ကို ေရာခ်က္တာပါ...။    အဲဒါကလည္း စားလို႔ေကာင္းတယ္
ေနာ္...။

ဒါေတြအားလံုးက ေတာ့ ကၽြန္ေတာ္လြမ္းေနတဲ့ အညာေျမက ဟင္းလ်ာေလးေတြပါပဲ...။ အဲဒါေၾကာင့္ မစား
ရေပမဲ့လည္း ပံုေလးေတြကို သေရက်ရင္း ေရးလုိက္တာပါဗ်ာ...။

ပံုအားလံုးကိုေတာ့ ဂူဂယ္လ္ ကေနျပီး ရွာထားတာပါ...။

ရာဇာ(ေက်းလက္သားေလး)
24.4.2011

8 comments:

...အလင္းစက္မ်ား said...

ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို ဆားနဲ ့ နယ္ပစ္ၿပီးရင္ ငပိစိမ္းစားေလး၊ ပုဇြန္ေျခာက္ေလးနဲ ့ ခ်က္... အားပါး ကိုရာဇာ့အိမ္ကို ႏိုင္ဂ်န္ဂါးက လူေတြ အကုန္အလည္လာၾကလိမ့္မယ္။

ခ၀ဲသီးသိပ္မၾကိဳက္ဘူး၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္က ထုိင္းမွာ ရခဲတယ္... ထိုင္းေတြက အသီးကိုပဲ အခ်ဳိရည္လုပ္ေသာက္ၾကလို ့။ မန္က်ည္းရြက္ႏုႏုေလး ေျမပဲဆံနဲ ့ သုပ္ ...... အားပါးပါး... ရွလႊတ္.. လြမ္းထွာ အေမ့အိမ္ကို.... အဟီး

ma yu said...

ေက်းလက္သားေလး ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို ဗီယက္နမ္လို အသားတခုခု အစာသြပ္ျပီး နွပ္စားၾကည့္လဲ ေကာင္းတယ္။

Baby taster said...

စားခ်င္လိုက္တာ ၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္
မန္က်ည္းရြက္သုပ္။ ေတာက္ (သေရက်သံ) :P

Angelhlaing(May everybody be happy and healthy! said...

စားခ်င္လယ္..ဂလုဂလု.....
ဟင္းးးးေနာ္ ၿမင္သာၿမင္ မၾကင္ရတဲ႕ ဒုကၡက
ေတာ္ေတာ္ဆိုးပါလားေနာ္...:P:P:P

Iora said...

ၾကက္ဟင္းခါးသီးစားခ်င္လိုု ့၀ယ္လိုုက္ပါတယ္။ မခ်က္ျဖစ္လိုု ့ပစ္လိုုက္ရပါတယ္။ ဒီကဘဲစားသြားေတာ့မယ္။

ရွှေညာသား said...

ၾကက္ဟင္းခါးသီး မီးဖုတ္ျပီး ငါးပိမီးကင္ေလးရယ္ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ျဖဴေလးရယ္ ေထာင္းစားလိုက္ရရင္ ေကာင္းထွာ(အလင္းစက္ေလသံနဲ႔):P:P:P
တားတားတုိ႔လည္း လိုေတာ့ပါဘူး အလြန္ဆံုး ႏွစ္လေပါ့ အိမ္ေရာက္လို႔ကေတာ့ မီးဖိုဦးစီးခ်ဳပ္ကို လုပ္လိုက္အံုးမယ္...အသားငါးေတြအနားေပးျပီး အသီးအရြက္ေတြပဲ အလုပ္လုပ္ခုိင္းပစ္မယ္....ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ ကိုေက်းေတာေရ...

yar zar said...

ကိုအလင္းစက္ေရ.. အလည္လာခဲ့ပါဗ်... လွ်ာလည္သြားေအာင္ခ်က္ေကၽြးမယ္ေလ..။

ဟုတ္ကဲ့မမယု ျမန္မာျပည္ေရာက္မွ နွပ္စားၾကည့္အံုးမယ္..

အစ္မေဘဘီ ေရ ကၽြန္ေတာ္လည္း အစ္မေဘဘီလုိပဲ သေရက်မိတယ္..:)

yar zar said...

အိန္ဂ်ယ္... ျမင္သာျမင္ မၾကင္ရတဲ့ ဒုကၡက အေတာ္ဆုိးတာဗ်..
အစ္မ အိုင္အုိရာ.... ၾကက္ဟင္းခါးသီးေတြ လႊတ္ပစ္လုိက္ရတာ နွေျမာလုိက္တာဗ်ာ...:(
ေရႊညာသားေလးေရ အေဆာင္ကို အလည္လာခဲ့ေလ.. မျပန္ခင္ေပါ့
ခ်က္ေကၽြးမယ္ ..

Post a Comment