" တမာထမ္းပိုး ၊ မန္က်ည္းလက္ညွဳိး "ဆုိတဲ့ ပံုခုိင္း အတုိင္း မန္က်ည္းပင္ ကိုေတာ့ ကၽြန္ေတာ္တုိ႕ျမန္မာ
လူမ်ိဳးတုိင္း ကေလး မွ အစ ၊ လူၾကီး အဆံုး အားလံုးသိၾကပါလိမ့္မည္။ ယခု ကၽြန္ေတာ္ေျပာျပခ်င္တာက မန္က်ည္းပင္ရဲ့ အသံုး၀င္ပံုမ်ား အေၾကာင္းကို ကၽြန္ေတာ္သိသေလာက္ ေဖာ္ျပေပးမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
ကၽြန္ေတာ္တို႕ ရြာကေလးမွာ အိမ္တုိင္းအိမ္တုိင္း သစ္ပင္ မ်ိဳးစံု ရွိၾကပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ေတာ့ တမာ
ပင္ နဲ႕ မန္က်ည္းပင္က ေတာ့ အေပါဆံုးေပါ့...။ အိမ္တိုင္းမွာ သစ္ပင္ေတြေပါမ်ားတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ရြာကေလးက စိမ္းစိုလန္းဆန္း ျပီး အလြန္႕ကိုမွ ေနခ်င့္စဖြယ္ေကာင္းပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္ သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ကေမးဘူးပါတယ္..."။မင္းတို႔ရြာကဘာလို႔မန္က်ည္းပင္ေတြဒီေလာက္ေပါေန
တာလဲတဲ့".....။ကၽြန္ေတာ္မဆိုင္းမတြပဲခ်က္ခ်င္းျပန္ေျဖလုိက္ပါတယ္။မန္က်ည္းပင္ကအရမ္းအသံုး၀င္
လုိ႕ေပါ့လို႕ျပန္ေျဖလုိက္ပါတယ္။"မင္းစဥ္းစားၾကည့္စမ္းသူငယ္ခ်င္းမင္းအခုေနပူထဲကေနငါ့ဆီကိုလာခဲ့
တာေလ... မင္း ငါ့ရြာထဲကိုေရာက္တာနဲ႕ ပူေလာင္မႈေတြ နဲသြားျပီမလား... ငါ့အိမ္ေရာက္လုိ့ အိမ္ေရွ႕
က မန္က်ည္းပင္ေအာက္မင္း၀င္လုိက္တာနဲ႔ အရမ္းပူလို႔ ထြက္လာတဲ့ေခၽြးေတြက ျမိဳ႕မွာ ရွိတဲ့ ပန္ကာဆယ္လံုးေလာက္အဖိုးတန္တယ္ေလ တန္းျပီးေျခာက္သြားတယ္မလား။ အဲဒါက မန္က်ည္းပင္
ရဲ့ အရိပ္ကိုခို ရလုိ့ေပါ့ ။ ေနပူလုိ့ အရိပ္ခုိလံႈ ဖုိ႕ပဲလုိ႕မင္းမထင္လုိက္နဲ႕အံုးေနာ္...။ စကားပံုတစ္ခုရွိတ
ယ္ေလ "ေႏြထေနာင္း ၊ ေဆာင္းမန္က်ည္း" ဆုိတာေလ...။ ေဆာင္းရာသီေရာက္ျပီဆုိရင္လည္း အခုမင္း၀င္လုိက္တဲ့ မန္က်ည္းပင္ေအာက္မွာပဲ ထင္းေတြပံုထားျပီး တစ္အိမ္လံုးေရာ၊ အလည္
လာေတာ့လူေတြေရာ မီးလံႈၾကတယ္ေလ။ ဘာလုိ့ မန္က်ည္းပင္ေအာက္မွာ မီးလံႈတယ္လုိ႕မင္းထင္
လဲ...။ မင္းမသိရင္ ငါေျပာျပအံုးမယ္သူငယ္ခ်င္း မန္က်ည္းပင္က အရြက္စိပ္ တယ္ေလ ..အဲဒီေတာ့ အေႏြးဓါတ္ပိုရတယ္..။ေနာက္ျပီး ႏွင္းၾကတဲ့ အခါမွာလည္း နွင္းလံုတယ္ေလ။( တစ္ျခားနုိင္ငံေတြ လုိ
နွင္းမႈန္ အျဖဴေတြၾကျခင္းမဟုတ္ပါ။ မသိမသာၾကေနတဲ့ နွင္းေတြက အရည္ေတြပါတယ္ေလ မနက္ အိပ္ယာထတဲ့ အခ်ိန္မွာဆုိ စိုရႊဲ ေနတာကိုျမင္ဘူးၾကမယ္ထင္ပါတယ္...)။ အဲဒီကတည္းက မန္က်ည္း
ပင္ရဲ့အရိပ္ဟာဘယ္ေလာက္အဖိုးတန္တယ္ဆုိ၊ဘယ္ေလာက္အဖိုးတန္တယ္၊ဘယ္ေလာက္အသံုး၀င္
တယ္ဆုိတာ မင္း သတိထားမိေလာက္ေရာေပါ့....။ ေအး ေနာက္ထပ္ အသံုး၀င္တာေတြကို မင္းသိေအာင္ေျပာျပအံုးမယ္ကြာ...။ မန္က်ည္းပင္ တစ္ပင္ အရြယ္ေရာက္လာျပီ ဆုိရင္ကို သူ႕ ရဲ့ အညြန္႔ေတြ (မန္က်ည္းရြက္နုနုေလးေတြ) ကိုခူးျပီး ငါတုိ႔ေတြအတြက္ ... ငါတို႔ေတြစားဖို႔ အမ်ိဳးအမ်ိဳး ခ်က္ျပဳတ္ၾကတယ္ေလ...။ မသိသူေက်ာ္သြား ၊ သိသူေဖာ္စား ဆုိသလိုေပါ့ ဥာဏ္ရွိသလို အမ်ိဳးမ်ိဳး
လုပ္စားၾကတယ္။ ငါသိသေလာက္ ၊ငါစားဖူး သေလာက္ ေလးေျပာျပအံုုးမယ္ကြာ။ (၁)။။မန္က်ည္း
ရြက္ကိုခူးၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ေထာင္း၊ငရုတ္သီးေထာင္းငါးပိကင္၊ဆူးပုတ္ရြက္ကိုကင္းပံုရြက္၊ဂံုရြက္ က်ီးအာရြက္နဲ့ေရာျပီး ဟင္းခ်ိဳခ်က္ ။ အုိး......... စားေကာင္းလုိက္တဲ့ျဖစ္ျခင္း။
(၂)မန္းက်ည္းရြက္ကိုခူးပဲၾကီးဟင္းေလးခ်က္.. အဲဒီပဲၾကီးဟင္းနဲ႔မန္းက်ည္းရြက္ကိုၾကက္သြန္ပါးပါးေလးလွီးထည့္ေပါင္းျပီးသုပ္စား (မန္က်ည္းရြက္သုပ္ ....အုိး.......အရမ္းစားလုိ့ေကာင္း)။ (၃)မန္က်ည္းရြက္ကို ခူး ဟင္းခ်ိဳေလးခ်က္ေသာက္။အိုး....အဲဒါလည္း သိပ္ ေသာက္လုိ႕ေကာင္း။
(၄) မန္းက်ည္းရြက္ကို ခူး ငါးပိနဲ႔ ငရုတ္သီးနန္းျခင္း ထည့္ျပီးခ်က္ ...အိုး...မန္က်ည္းရြက္ ငါးပိခ်က္ အရမ္းစားလုိ႕ေကာင္း..။(၅) မန္းက်ည္ရြက္ကို ပဲဟင္းခ်က္ျပီးသား အက်န္ေလးနဲ႔ ခ်က္...အုိး....မန္က်ည္းရြက္ ပဲသုိးခ်က္ စားလို့သိပ္ေကာင္း....။
(၆) မန္းက်ည္းရြက္ကို ခူး ေရေႏြးအိုး (ေျမအုိး ၊ဒါမွမဟုတ္ဒယ္အုိးနဲ႕တည္ထား)ေရေႏြးနဲနဲပူလာတဲ့
အခ်ိန္မွာ မန္က်ည္းရြက္ကုိ ငါးပိ ၊ ငရုတ္သီး မ်ားမ်ား၊ ဆီ၊ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႕ နဲနဲ ဆႏြင္း ၊ အေရာင္
တင္ေလးနဲ့ ေရာျပီး ေရေႏြး ပူထဲမွာထည့္ျပီး အုန္းထား ၾကက္သြားရင္ေတာ့မန္က်ည္းရြက္ ငါးပိအံုး
အုိး....... စားလို႕ေကာင္းမွေကာင္း ၀က္သားခ်က္နဲ႕လဲ ျပီးမစားနုိင္ဘူး တကယ္ေျပာတာ ..။
ေရးရင္းနဲ့ေတာင္ စားခ်င္စိတ္ေတြ ေၾကာင့္ အိမ္ကမႀကီးပင္ႀကီးကို သတိရစိတ္ေတြ တဖြားဖြား ျဖစ္ေပၚလာေတာ့တယ္...။
မန္က်ည္းရြက္ကိုခူး မ်ားမ်ားခူး ေနာက္ျပီး ေရေႏြးေဖ်ာ (ေဖ်ာတယ္ဆုိတာ ေရေႏြး ပူပူေလးနဲ႕ ျပဳတ္တာကိုေျပာတာပါ...က်က္ေအာင္ျပဳတ္ထားတာမဟုတ္ပါ...ခပ္ႏြမ္းႏြမ္းေလးျဖစ္သြားရင္ခ်
လုိက္တယ္..)ျပီး ဆားေလးနဲ႔နယ္ျပီး အုိးထဲမွာသိပ္ထားလုိက္ပါ....။အဲဒါကိုဂုတ္သိပ္တယ္လုိ့ေခၚ
ပါတယ္။ ဂုတ္သိပ္ျပီး နပ္သြားတဲ့အခ်ိန္မွာေတာ့ မန္က်ည္းရြက္ သိပ္ျပီးသားေလးကို ကတ္ေၾကးနဲ႕ ပါးပါးညွပ္ျပီး ၾကက္သြန္စိမ္းေလးနဲ့ သုပ္စား (ေျမပဲၾကိဳက္ရင္ ေျမပဲေလးေလွာ္ျပီး ေထာင္းထည့္) မန္က်ည္းရြက္ ဂုတ္သိပ္ သုပ္ အုိး.....အရမ္းေကာင္း......အဲဒါေလးကလည္း အၾကိဳက္ဆံုး အစား
အစာထဲမွာ ပါပါတယ္။အဲဒါေလးေတြကေတာအရြက္ရဲ့အသံုး၀င္ပံုေလးေတြေပါ့ကြာ...။
ေနာက္ထပ္ အသီးရဲ့ အသံုး၀င္ပံုကိုလည္း ေျပာျပအံုးမယ္ကြ...မန္က်ည္းပင္က အပြင့္ေတြ ပြင့္ျပီးလုိ႔နွစ္
ပတ္ ၊ သံုးပတ္ေလာက္ေနေတာ့ အသီးကင္းေလးေတြ စ၀င္ပါတယ္။ အဲဒီ အသီးေလးေတြ လက္တဆစ္ ေလာက္ရွိျပီဆုိရင္ေတာ့ အသီးေလးေတြကို ခူးျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ နဲ့ေထာင္းစားပါတယ္ ..။ အဲဒါကလည္း အရမ္းစားလုိ႔ေကာင္းပါတယ္။(ရင္ၾကပ္တဲ့သူေတြကေတာ့သိပ္မစားၾကပါဘူး)...။ေတာ္ေတာ္အရြယ္ၾကီး
လာတဲ့အခါမွာေတာ့ မမွည့္ခင္ေပါ့ ။ (ရြာအေခၚ ၾကက္ဆူသီး မန္က်ည္းသီးအစိမ္းေတာင့္)ကို အခ်ဥ္ဟင္းခ်က္လို႔မခ်ဥ္ေတာ့တဲ့အခါမွာအဲဒီအသီးကိုထည့္ပါတယ္)ခ်ဥ္ရည္ရဲ့အရသာကိုပိုမုိေကာင္းမြ
န္ေစပါတယ္....။ အဲဒါကလည္း မက်ည္းသီးစိမ္းေလးရဲ့ အသံုး၀င္ပံုပဲေပါ့ကြာ....။ မန္က်ည္းသီးအမွည့္
ရဲ့အသံုး၀င္ပံုေလးကိုလည္းေျပာျပခ်င္ေသးတယ္ကြာ....။ မန္က်ည္းသီးအမွည့္ကလည္းေတာ္ေတာ္အ
သံုး၀င္တယ္ေလ...။ မိုးဦးစက်တဲ့အခ်ိန္မွာဆုိရင္ ေလနဲ႕ မုိးက တြဲတဲြျပီးရြာတတ္တယ္...။ အဲဒီလုိ ေလ
နဲ႔ မုိး တြဲျပီးလာရင္ေတာ့တို႔ရြာကလူေတြေတာ္ေတာ္ေပ်ာ္တယ္ကြ။အျခားလူေတြေတာ့မသိဘူးေပါ့ကြာ။ ဘာလို့ေပ်ာ္လဲဆုိေတာ့ ေလတုိက္တဲ့အခါမွာ မန္က်ည္းသီးေတြ အရမ္းေၾကြတယ္ေလ.... ျဖိဳးျဖိဳးေဖ်ာက္ေဖ်ာက္ တစ္ေထာက္ေထာက္ နဲ့ေပါ့..။ မိုးရြာျပီးျပီ ဆုိတဲ့အခ်ိန္ၾကေတာ့ကိုယ့္မန္က်ည္း
ပင္က ေၾကြတဲ့ အသီးကို ေတာင္းေလးေတြ နဲ႕ မန္က်ည္းသီးေကာက္ၾကတယ္ေလ... အရမ္းေပ်ာ္ဖို႕
ေကာင္းတာေပါ့....။ မင္းကို ၾကံဳဖူးေစခ်င္တယ္ကြာ....။ အဲဒီလုိေကာက္ျပီးတဲ့ အခ်ိန္မွာေတာ့ မန္က်ည္းသီးေတြကိုစုပံုျပီးသိမ္းထားၾကတယ္ကြ...။ဘာလို႔လည္းဆိုေတာ့ေတာသူ၊ ေတာင္သားေတြ
ဆုိေတာ့ အဲဒီအခ်ိန္က အလုပ္ရႈပ္တယ္ေလ...။ အလုပ္အားတဲ့အခ်ိန္ ေရာက္မွ မန္က်ည္းသီးေတြကို ေက်ာက္ခဲျပားေတြေပၚတင္ျပီး ထုရတယ္ေလ....။ ထုလုိ့ရတဲ့မန္က်ည္းအသားေတြကိုေတာ့ ဆားနဲ့
လံုးျပီး စားဖုိ့သိမ္းထားတတ္ၾကတယ္....။ ပိုတာကိုေတာ့ အပို၀င္ေငြအျဖစ္ေရာင္းၾကတာေပါ့.......။
တစ္ခ်ိဳ႕အိမ္ေတြကေတာ့မန္က်ည္းပင္ေတြသီးျပီဆုိကထဲကပုတ္ျပတ္ေရာင္းလုိက္ၾကတယ္ကြာ။စား
ရိတ္ျငိမ္းတာေပါ့ ...။ သူတုိ့အတြက္ အလုပ္မရႈပ္ေတာ့ဘူးေလ....(ပုတ္ျပတ္ ဆုိတာ တစ္ပင္လံုး ကို ဘာမွလုပ္ေပးစရာမလုိေတာ့ပါ သူတုိ့ကိုယ္တုိင္လုပ္ပါသည္ ) ။ေနာက္ျပီး ေႏြရာသီ အရမ္းပူ တဲ့အ
ခ်ိန္မွာ ရင္ေတြ ပူတတ္ၾကတာကိုေတာ့ မင္းလည္းသိမွာပါ..။အဲဒီအခ်ိန္ေရာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ သိ္မ္း
ထားတဲ့နွစ္ခ်ိဳ႕မန္က်ည္းသီးေတြကိုအုိးေသးေသးေလးေတြထဲမွာထည့္ျပီးမန္က်ည္းေဖ်ာ္ေရလုပ္ျပီး
လည္းေသာက္ၾကတယ္.. ရင္ေအးေအာင္လုိ႕ေပါ့ကြာ ။၀မ္းခ်ဳပ္တဲ့အခါေတြမွာလည္း ငါတို႔ဆီက လူ
ေတြကေတာ့ ၀မ္းနႈတ္ေဆး စားတယ္ဆုိတာ မရွိသေလာက္ပဲကြာ ...။ မန္က်ည္းသီးေလးကိုဆားနဲ့ လည္းတို့စားတတ္ၾကတယ္ ၊ အရည္ေဖ်ာ္ျပီးလည္း ေသာက္ၾကတယ္ ။ အဲဒါေတြကေတာ့ က်န္းမာေရးအတြက္ေပါ့....။ မန္က်ည္းသီး ဘယ္ေလာက္အသံုး၀င္တယ္ဆုိတာကိုလည္း မင္းသိေလာက္ေရာေပါ့....၊။ ေနာက္ဆံုး တစ္ခု အေနနဲ႕ ေျပာခ်င္ေသးတယ္ကြာ...။ မန္က်ည္း
ပင္ရဲ့အသားအေၾကာင္းေပါ့...သူကလည္းေတာသူ၊ေတာင္သားေတြအတြက္ေတာ္ေတာ္အသံုး၀င္
တယ္ကြ.......။
ဘာလုိ့လည္း ဆုိေတာ့ မန္က်ည္းတစ္ပင္ ခုတ္လုိက္ရင္ အဲဒီအပင္ရဲ့ ေကာင္းတဲ့ ေျဖာင့္တဲ့ အကုိင္းေတြကုိ ေသခ်ာခုတ္ယူထားၾကတယ္ေလ...ဘာလို႔လည္း ဆုိေတာ့ ေဆာင္းရာသီ ေရာက္ရင္ ယာခင္းေတြကို ေစာင့္ရတယ္ေလ....အဲဒီအခ်ိန္ တဲေဆာက္တဲ့အခါမွာ တုိင္အျဖစ္ အသံုးျပဳတယ္။ သူက ခုိင္လည္း ခုိင္တာကိုးကြ....။ အဲဒီ မန္က်ည္းပင္ကပဲ က်န္တဲ့ အကိုင္းေတြ အဖ်ားအနားေတြကို ထမင္းခ်က္ ၊ ဟင္း
ခ်က္ဖို႔ အတြက္ ထင္းအျဖစ္ အသံုးျပဳၾကတယ္ေလ။ အဲဒိေတာ့မင္း စဥ္းစားၾကည့္ပါအံုး ငါတို့
စိုက္ထားတဲ့ ၊မင္းေပါတယ္လို႔ ေျပာထားတဲ့ မန္က်ည္းပင္က ဘယ္ေလာက္အသံုး၀င္တယ္ဆုိတာကုိ မင္းေကာင္းေကာင္း နားလည္ေလာက္ပါျပီကြာ...။ အဲဒီေတာ့ မန္က်ည္းပင္ အေၾကာင္းကို ဒီမွာပဲရပ္လုိက္ၾကရေအာင္ကြာ....။
(ဒီပို့စ္ေလးကိုဖတ္ျပီး ဗဟုသုတအနည္းအက်ဥ္းရတယ္ ဆုိရင္ကို ေရးရက်ိဳးနပ္လုိ့ေပ်ာ္ရႊင္ေနမဲ့ လူတစ္ေယာက္ကေတာ့ ကၽြန္ေတာ္ပဲျဖစ္ပါလိမ့္မယ္.....။ )
ဖတ္တဲ့ သူတုိင္းရဲ့ ေ၀ဖန္မႈ ၊ အၾကံ ေပးမႈကုိ ၾကားခ်င္ပါတယ္ခင္ဗ်ာ...။
ဒီပို့စ္ကို ဖတ္ေပးတဲ့အတြက္ ေက်းဇူး အမ်ားၾကီးတင္ပါတယ္....။သူငယ္ခ်င္း၊ မိတ္ေဆြ ေတြအားလံုး အသိကို သတိနဲ့ ကပ္နိုင္ၾကပါေစ......။
ရာဇာ( ေက်းေတာသားေလး)
16.2.2011
2 comments:
မန္က်ည္း နဲ႔ပတ္သက္တာေတြဖတ္ျပီး သေရေတြက်မိပါတယ္။ စားစရာေတြ။ ေက်းဇူးလည္းတင္ပါတယ္။ မန္က်ည္းပင္ေလး တစ္ပင္ေလာက္လည္း စိုက္ပ်ဳိးခ်င္မိပါတယ္။
မန္က်ည္းပင္တပင္လံုးကို သေရက်သြားပါတယ္။။
Post a Comment