Pages

ေက်းလက္သားေလး ဘေလာ့ဂ္ကို ေရးရတဲ့အေၾကာင္းအရင္းကေတာ့ ေက်းလက္ရဲ့ ဓေလ့ ၊ သဘာ၀ အလွအပမ်ားကို သိေစခ်င္ေသာ ရည္ရြယ္ခ်က္ျဖင့္ မွတ္တမ္းတင္ ေရးသားျခင္းျဖစ္ပါသည္။ ကၽြန္ေတာ့္ရဲ့ ဘေလာ့ဂ္ ကို အလည္လာေရာက္တဲ့ သူငယ္ခ်င္း မိတ္ေဆြ အားလံုးကို အထူးပင္ေက်းဇူးတင္ရွိပါသည္။

Wednesday, March 9, 2011

ဥညြန္႔ နဲ႔ ျမစ္သီး(စားစရာအပင္မ်ား)


ဒီတစ္ခါေတာ့ ေခါင္းစဥ္ကို ထူးထူးဆန္းဆန္းေပးပစ္လုိက္မိပါတယ္။ “ဥညြန္႔ နဲ႔ ျမစ္သီး ”ဆုိျပီးေပါ့။ အဲဒီေခါ
င္းစဥ္ကို သာမန္ကာ လွ်ံကာ ဖတ္လိုက္မိရင္ေတာ့ ဦးေနွာက္စားရမွာအမွန္ပါပဲ။ ဘာေၾကာင့္လည္းဆုိေတာ့
ကၽြန္ေတာ္က ပံုမွန္မဟုတ္တာကို ေပးလုိက္မိလို႔ပါ။ ကၽြန္ေတာ္ေပးထားတာ ပံုမွန္မဟုတ္ဘူးဆိုေတာ့ ကၽြန္
ေတာ္ကိုယ္တုိင္ ျပန္ရွင္းျပရေတာ့မွာေပါ့ေလ။ ကိုင္း...စရွင္းမယ္ဗ်ာ။ ေအာက္ကို ရႈစားေတာ္မူၾကပါကုန္အံ့။
ကန္ဇြန္းပင္

 
ငခ်ိတ္ကန္ဇြန္းဥ
ရုိးရုိးကန္ဇြန္းဥ
ေရႊ၀ါကန္ဇြန္းဥ


ဥညြန္႔ဆိုတာက စားလုိ႔ရတဲ့အပင္ပါ။ အဲဒီအပင္က ဘာလဲဆုိေတာ့ ကန္ဇြန္းပင္ေပါ့ :)။ ကန္ဇြန္းပင္ဆုိတာ
ကို သာမန္အားျဖင့္ေတာ့ နွစ္မ်ိဳး ခြဲျခားထားပါတယ္။ ေရကန္ဇြန္း နဲ႔ ရုိးရုိးကန္ဇြန္းေပါ့။ ေရကန္ဇြန္းပင္ကုိေ
တာ့ လူတုိင္းသိၾကပါလိမ့္မယ္။ အဲဒီေရကန္ဇြန္းက ကၽြန္ေတာ္တို႔ ရြာမွာေတာ့ လယ္ကန္သင္းေတြမွာေပါက္
တာပါ မစားခ်င္မွ အဆံုးေပါလုိက္တာဗ်ာ။ အခုကၽြန္ေတာ္ေျပာမွာက ရိုးရိုးကန္ဇြန္းပင္အေၾကာင္းကို ေျပာမွ
ာပါ။ ရုိးရိုး ကန္ဇြန္းပင္ကို (၃)မ်ိဳးခြဲျခားထားတယ္ဗ်။(၁)ရုိးရိုးကန္ဇြန္း၊(၂)ငခ်ိတ္ကန္ဇြန္း၊(၃)ေရႊ၀ါကန္ဇြန္း
တုိ႔ျဖစ္ပါတယ္။ ကန္ဇြန္း (၃)မ်ိဳးလံုးဟာ စိုက္ပ်ိဳးပံုခ်င္းလည္း တူတူပါပဲ၊ ဥ ဥပံုခ်င္းလည္းတူတူပါပဲ။အဲဒီအပ
င္ကထြက္တဲ့ အညြန္႔ေတြက သီးစံုခ်ဥ္ရည္ ခ်က္ေသာက္တဲ့အခါ အရမ္းေကာင္းပါတယ္။ စုိက္ပ်ိဳးပံုကေတာ့
ကန္ဇြန္းအႏြယ္ကေန တစ္ေတာင္ေလာက္ျဖတ္ျပီး ေျမၾကီးထဲမွာ ျမွဳတ္ထားလုိက္ရင္ ျပီးပါျပီ။ သူ႔ဟာသူျဖစ္
ေနတာပါ အပင္က။ အဲလုိစိုက္ျပီးလုိ႔ အႏြယ္ေတြထြက္လာျပီဆုိရင္ တစ္ခါေလာက္ ျဖတ္ေရာင္းလုိ႔ရပါေသး
တယ္။ ဥပမာ- ကန္ဇြန္းတစ္ထံုးကို ဘယ္ေလာက္ျဖင့္ ဘယ္ေလာက္ေပါ့။ အဲလုိျဖတ္ေရာင္းျပီးမွ က်န္တဲ့အ
ပင္ကေန အညႊန္႔ေတြ ျဖာျပီး အပင္က အၾကီးၾကီး ျဖစ္လာတာပါ။ ႏြယ္သြားသေလာက္ ဥ ကလုိက္ဥတာပါ။
ကန္ဇြန္းဥ တူးရတာ အရမ္းေပ်ာ္ဖို႔ေကာင္းပါတယ္။အဲဒီ ကန္ဇြန္းပင္ေတြကေန ဥလည္းစားရ ၊ အညြန္႔လည္း
စားရတာမို႔ ဥညြန္႔ လို႔ နာမည္တပ္လုိ္က္တာပါ။ ကန္ဇြန္းဥက ေဆာင္းတြင္းအခါမွာ ေပၚတာပါ။ ကန္ဇြန္းဥကို
ျပဳတ္လည္း စားပါတယ္၊ ဖုတ္လည္းစားပါတယ္။ ဖုတ္စားတာကေတာ့ အရမ္းေမႊးပါတယ္ (ကၽြန္ေတာ္ၾကိဳက္
လုိ႔လားေတာ့ မသိဘူးေပါ့)။

ပဲေစာင္းလ်ားပင္
ပဲေစာင္းလ်ားသီး
ပဲျမစ္

ေနာက္တစ္မ်ိဳးကေတာ့ ျမစ္သီးေပါ့။ ျမစ္သီးဆိုတာကလည္း စားလုိ႔ရတာပါပဲ။ အဲဒါက ဘာပင္လည္းဆုိေတ
ာ့ ပဲေဇာင္းလ်ားပင္ပါ။ ပဲေဇာင္းလ်ားပင္ကို ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ဆီက ပဲဇန္း၀ါးပင္လုိ႔လည္းေခၚပါေသးတယ္။ အဲဒီ
အပင္ကေတာ့ ႏြယ္မ်ိဳးေပါ့ ပင္ေထာင္ေပးရင္ပိုသီးပါတယ္။ ေအာက္က အျမစ္မွာေတာ့ ပဲျမစ္လို႔ေခၚတဲ့ အ ျမစ္ေလးေတြရွိပါတယ္။ ပဲေဇာင္းလ်ားသီးကို ခ်ဥ္ရည္ ခ်က္ေသာက္တဲ့အထဲမွာလည္း ထည့္ပါတယ္။ေနာက္
ျပီး သုပ္လည္းစားၾကပါေသးတယ္။ အရသာက နည္းနည္းဖန္တဲ့အတြက္ ေရေႏြးပူပူထဲမွာ ခဏေဖ်ာလုိက္ပါ
တယ္။ ျပီးမွ ျပဳတ္ျပီးသားေလးကို လွီးျပီး ေျမပဲေထာင္း ၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးနဲ႔သုပ္စားရင္
အရမ္းေကာင္းတာပါ။ ေနာက္တစ္မ်ိဳးကေတာ့ ပဲေစာင္းလ်ားပင္ကေနရတဲ့ ပဲျမစ္ေပါ့။ ပဲျမစ္ကို ျပဳတ္ ဆားေ
လး ၊ ဆီေလးနဲ႔ တုိ႔စားရင္ ေကာင္းပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့အရမ္းၾကိဳက္တာဗ်ာ။ အခုေတာ့ အညာေျမ
ကအစားအစာေတြကို မစားရတာ ေတာ္ေတာ္ၾကာေနပါျပီ။ ပဲေဇာင္းလ်ား အျမစ္ကျဖစ္တဲ့ ပဲျဖစ္လည္းစားရ
တယ္၊ ေနာက္ျပီး ပဲေစာင္းလ်ားသီးကိုလည္း ခ်က္စားရတဲ့အတြက္ ျမစ္သီးလုိ႔ အမည္ေပးလုိက္တာပါ။
ကုိင္း..ဆုိင္ဆိုင္မဆုိင္ဆုိင္ဗ်ာ..ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ ေရးခ်လုိက္ျပီ “ဥညြန္႔ နဲ႔ ျမစ္သီး”ဆုိျပီးေလ။
(ကၽြန္ေတာ့္ရဲ့ ေရးသားခ်က္မ်ား အဓိပၸါယ္မေပၚလြင္ခဲ့ပါက ကၽြန္
ေတာ့္ရဲ့ညံဖ်င္းမႈသာျဖစ္ပါေၾကာင္း ၀န္ခံအပ္ပါတယ္ခင္ဗ်ား။)
စာဖတ္သူရဲ့ ရင္ထဲကလာတဲ့ စကားေလးေတြကို ေစာင့္ေမွ်ာ္ေန
ပါတယ္။
အားလံုးကိုေက်းဇူးတင္ပါတယ္......
ရာဇာ(ေက်းေတာသားေလး)
10.3.2011







5 comments:

Angelhlaing(May everybody be happy and healthy! said...

အကိုေရ...ဒီမွာေတာ့ ကန္စြန္းဥလည္းရတယ္။
ေစ်းေတာ့ တအားၾကိးတယ္။ ဝယ္မစားၿဖစ္ဘူး
ေစ်းၾကိးလို႕...အဟီး။
ၿမန္မာၿပည္ေရာက္မွ ပဲစားေတာ့မယ္။
အားေပးသြားလွ်က္
ေကာင္းေသာေန႕ေလးၿဖစ္ပါေစအကို။

yar zar said...

အစ္ကိုတို႔ ဆီမွာေတာ့ မေတြ႔မိဘူး ညီမေရ။ လာလည္တာ ေက်းဇူးေနာ္။

ေရႊရတုမွတ္တမ္း said...

ဒီမွာ ပဲေစာင္းလ်ားသီး..ကန္စြန္းဥ ..အကုန္ရွိေပမဲ့ ပဲျမစ္ေတာ့ ေရာင္းတာမေတြ႕ဘူး..စားရမွန္းမသိၾကလို႔ထင္တယ္

Sunny said...

ကန္စြန္းရြက္၊ ကန္စြန္းဥ၊ ပဲေစာင္းလ်ားသီး၊ ပဲျမစ္ အကုန္ၾကိဳက္တယ္.. ဦးေက်ာက္ေျပာသလိုပဲ ဒီမွာလည္း ပဲျမစ္မေတြ႔ဘူး.. ပဲျမစ္ျပဳတ္ကို ထုျပီး ဆီေလး၊ ဆားေလး၊ ေျမပဲဆံေထာင္းေလးနဲ႔ နယ္ျပီး စားရင္လည္း သိပ္ေကာင္းတာပဲ..

Unknown said...

​ေကာင္​းတယ္​

Post a Comment