Pages

ေက်းလက္သားေလး ဘေလာ့ဂ္ကို ေရးရတဲ့အေၾကာင္းအရင္းကေတာ့ ေက်းလက္ရဲ့ ဓေလ့ ၊ သဘာ၀ အလွအပမ်ားကို သိေစခ်င္ေသာ ရည္ရြယ္ခ်က္ျဖင့္ မွတ္တမ္းတင္ ေရးသားျခင္းျဖစ္ပါသည္။ ကၽြန္ေတာ့္ရဲ့ ဘေလာ့ဂ္ ကို အလည္လာေရာက္တဲ့ သူငယ္ခ်င္း မိတ္ေဆြ အားလံုးကို အထူးပင္ေက်းဇူးတင္ရွိပါသည္။

Saturday, March 5, 2011

အိမ္၀ိုင္းထဲကအပင္မ်ား(၁)


ဒီတစ္ခါေတာ့ အိမ္၀ိုင္းထဲမွာ စိုက္ပ်ိဳးလုိ႔ရတဲ့အပင္မ်ားအေၾကာင္းကိုေရးပါအံုးမယ္။ အညာကအိမ္၀ိုင္းေတြ
ကအက်ယ္ၾကီးေတြေလ။အဲဒီေတာ့ စားစရာအပင္ေတြစိုက္ပ်ိဳးထားတတ္ၾကပါတယ္။ အခုေရးမဲ့အပင္ေလ
းေတြကေတာ့ ၾကက္ဟင္းခါးပင္နွင့္ ခ၀ဲပင္အေၾကာင္းကိုေရးပါမယ္။

အိမ္၀ုိင္းထဲမွာအပင္စုိက္တာက အိမ္၀ိုင္းက်ယ္တာတစ္ခုထဲေတာ့မဟုတ္ေသးဘူးဗ်။အျခားအေၾကာင္းအရ
ာေတြရွိပါေသးတယ္။ကၽြန္ေတာ္တို႔ငယ္ငယ္ကသင္ရတဲ့ ပံုျပင္ထဲမွာသားလုပ္တဲ့သူကိုခ်မ္းသာခ်င္ရင္ဘယ္
လုိလုပ္ရမယ္ဆုိတာကိုေျပာျပထားတဲ့အထဲကတစ္ခုအပါအ၀င္ပါပဲ။ၾကီးပြားခ်မ္းသာခ်င္လွ်င္ေခါင္းတစ္ရာ
သားကိုစားပါ၊တစ္ေန႔ပုဆုိးသံုးၾကိမ္လဲပါ၊အိမ္ေနာက္ေဖးေစ်းဆိုင္တည္ပါတဲ့။ အခုအိမ္၀ိုင္းထဲမွာအပင္စိုက္
တာကအိမ္ေနာက္ေဖးေစ်းဆုိင္တည္တာပါပဲ။
ၾကက္ဟင္းခါးအသီးရွည္မ်ိဳး

ဗမာၾကက္ဟင္းခါးသီး

ၾကက္ဟင္းခါးပင္=ၾကက္ဟင္းခါးပင္ကအႏြယ္အမ်ိဳးအစားထဲပါပါ၀င္ပါတယ္။ ၾကက္ဟင္းခါးပင္ေလးေပါက္
ျပီးမၾကာခင္မွာပဲ အႏြယ္ေလးေတြထြက္လာပါတယ္။ အဲဒါေၾကာင့္အပင္ႏြယ္တက္လုိ႔ရေအာင္စင္ခံေပးရတ
ာပါ။စင္ခံေပးထားေတာ့အရိပ္လည္းရတယ္ေလ။ၾကက္ဟင္းခါးပင္ကနွစ္မ်ိဳးရွိပါတယ္။ဗမာၾကက္ဟင္းခါးပင္
နဲ႔ ထိုင္၀မ္ၾကက္ဟင္းခါးပင္ပါ။ ေနာက္ျပီးေတာထဲမွာအေလ့က်ေပါက္တဲ့အပင္တစ္မ်ိဳးလည္းရွိေသးတယ္။
အဲဒီအပင္ကိုေတာ့ေတာၾကက္ဟင္းခါးပင္လုိ႔ေခၚပါတယ္။အသီးေလးေတြကေလာက္စာလံုးေလာက္ပဲရွိပါတ
ယ္။သိပ္မစားၾကပါဘူး။ထိုင္၀မ္ၾကက္ဟင္းခါးသီးကေတာ့ၾကီးလည္းၾကီးပါတယ္၊ရွည္လည္းရွည္ပါတယ္။အရ
သာကသိပ္မခါးသလိုပဲ။ဗမာၾကက္ဟင္းခါးသီးကေတာ့ပံုမွန္ပဲေပါ့။ အရသာကခါးတယ္ အဲလိုခါးလုိ႔ကိုၾကိဳက္
တာပါ။ၾကက္ဟင္းခါးသီးကိုေတာ့အမ်ိဳးမ်ိဳးလုပ္စားၾကပါတယ္။ ခ်က္စားပံုခ်က္စားနည္းေတြမတူနုိင္တဲ့အတြ
က္ကၽြန္ေတာ္တို႔အညာမွာခ်က္စားတဲ့အေၾကာင္းကိုပဲေျပာျပခ်င္ပါတယ္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးအရြယ္ေရာက္လ
ာျပီဆိုရင္ၾကက္ဟင္းခါးသီးကိုဆြတ္(ခူးတာကိုေျပာတာပါ)လုိက္ပါတယ္။ဓါးေလးနဲ႔အ၀ုိင္းပံုစံေလးေတြလွီးလို
က္ပါတယ္။ျပီးရင္ၾကက္ဟင္းခါးသီးလွီးျပီးသားကိုေရထဲမွာျပီးဆားနဲ႔နယ္ေပးပါတယ္။ အခါးမၾကိဳက္တဲ့သူ
ေတြအတြက္ပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ငါးပိ၊ဆား၊အခ်ိဳမႈန္႔၊ေရာင္တင္၊ဆႏြင္း၊ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔၊ငရုတ္သီးအၾကမ္းမႈန္႔နဲ႔
နယ္ျပီး မီးဖိုေပၚမွာလံုးလုိက္ပါတယ္။ ၾကက္ခါနီးျပီဆုိမွၾကက္သြန္ျဖဴကိုညက္ညက္ပါေအာင္ေထာင္းျပီးအေပ
ၚကေနအုပ္လုိက္ပါတယ္။ၾကက္သြားရင္ေတာ့အရမ္းစားေကာင္းတဲ့ၾကက္ဟင္းခါးသီးခ်က္ေလးဗ်ာ။ အရသာ
လွ်ာကိုစြဲသြားပါမယ္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးတို႔လုိခါးတဲ့ဟာေတြကေဆးဖက္၀င္တယ္လုိ႔လည္းေျပာၾကပါတယ္။
ေနာက္တစ္မ်ိဳးလုပ္စားၾကတာကၾကက္ဟင္းခါးသီးကို မီးဖုတ္ျပီးရင္ငရုတ္ဆံုထဲမွာထည့္ေထာင္းညပ္သြားျပီ
ဆုိရင္တစ္ခုခုထဲမွာထည့္ထားလုိက္။ေနာက္ထပ္ငရုတ္သီးအစိမ္းကိုလည္းမီးဖုတ္ျပီးရင္ေထာင္း နွစ္ခုလံုးည
ပ္သြားျပီဆုိရင္ေတာ့ အဲဒီနွစ္ခုကိုေပါင္း ဆား၊အခ်ိဳမႈန္႔၊ဆီ၊ၾကက္သြန္နီ၊ၾကက္သြန္ျဖဴအဲဒါေတြထည့္ျပီးေထာ
င္းညပ္သြားျပီဆုိရင္ေတာ့အရမ္းအရသာရွိတဲ့ၾကက္ဟင္းခါးသီးေထာင္းကိုရပါျပီ။ၾ ကက္ဟင္းခါးသီးခ်က္ပဲျဖ
စ္ျဖစ္၊ အေထာင္းပဲျဖစ္ျဖစ္ အစိေလးပါလို႔၀ါးမိသြားရင္အရမ္းစိမ့္တာ။ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ၾကက္ဟင္းခါးသီးခ
က္ထဲကၾကက္ဟင္းခါးသီးအေစ့ကိုအရမ္းၾကိဳက္တယ္ဗ်။
ၾကက္ဟင္းခါးရြက္

ေနာက္ထပ္ၾကက္ဟင္းခါးရြက္ကလည္းအသံုး၀င္ေသးတာဗ်။ကၽြန္ေတာ္တို႔ညီအစ္ကိုေမာင္နွစ္မေတြတုတ္
ေကြးျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ အဂၤလိပ္ေဆး၊ဗမာေဆးကေနာက္မွ အရင္ဆံုးလုပ္တာကၾကက္ဟင္းခါးရြက္ကိုအ
ရည္ရေအာင္ထိၾကိတ္၊ၾကိတ္လိုက္လို႔အရည္ထြက္လာျပီဆုိရင္ေတာ့မ်က္လံုးထဲကိုခပ္ေတာ့တာပါပဲ။အရမ္း
ဆပ္တာဗ်။ အဲလုိခပ္ျပီးသြားရင္မ်က္ရည္ပူေတြက်ျပီးသက္သာသြားေရာ။တုတ္ေကြးျဖစ္မယ္မၾကံလုိက္နဲ႔
ၾကက္ဟင္းခါးရြက္ရွိတယ္လုိ႔ေျပာလုိက္တာနဲ႔ တုတ္ေကြးကဘယ္ထြက္ေျပးသြားမွန္းေတာင္မသိေတာ့ဘူး။

ခ၀ဲပင္

ခ၀ဲပင္=ခ၀ဲပင္ကလည္းၾကက္ဟင္းခါးပင္လုိပါပဲအေပၚကိုႏြယ္တက္တတ္တဲ့အပင္အမ်ိဳးအစားပါ။ ခ၀ဲပင္ေ
လးအႏြယ္ရမ္းလာျပီဆုိရင္ေတာ့စင္ေဆာက္ေပးရပါတယ္။ အဲလုိစင္ေလးေပၚမွာအပင္တက္သြားလုိ႔အသီး
သီးတဲ့အခါမ်ိဳးမွာဆုိရင္အရမ္းလွတယ္ဗ်။ ေခြးမၾကီးနို႔ကိုေခြးကေလးေတြနို႔စို႔ေနသလုိပါပဲ။အသီးကင္းေလး
ေတြကပံုခဲေနတာပါ။ခ၀ဲသီးကိုေတာ့အမ်ိဳးမ်ိဳးခ်က္စားပါတယ္။ခ၀ဲသီးရဲ့အသားကအရမ္းနုပါတယ္။အရသာ
ကခ်ိဳတယ္။ဘယ္လုိမ်ိဳးခ်က္စားလည္းဆုိေတာ့ ခ၀ဲသီးမွာပါတဲ့ေဇာင္းေလးေတြကိုအရင္ျခစ္ျပစ္ျပီးမွအခြံႏႊ
ာ။ႏႊာျပီးျပီဆုိရင္ေတာ့ေရေဆးေပါ့ဗ်ာ။ခ်က္တဲ့အခါမွာေတာ့ေျမအိုးနဲ႔ခ်က္တာကပိုေကာင္းတယ္ဗ်။ ဒယ္အုိး
ေတြနဲ႔ခ်က္ရင္အေရာင္နည္းနည္းမလွဘူး။ခ၀ဲသီးေလးကိုအခ်ိဳခ်က္စားပါတယ္။ ခ၀ဲသီးခ်က္လုိ႔က်က္ခါနီး
မွာ ပင္စိမ္းရြက္ေမႊးေမႊးေလးကို အုပ္ေပးလုိက္ပါတယ္။အဲဒါဆုိရင္ေတာ့ စားလုိ႔ေကာင္းပီေပါ့။ေနာက္တစ္
မ်ိဳးကေတာ့ခ၀ဲသီးကိုပါးပါးလွီးျပီး ၾကက္ဥနဲ႔လည္းေၾကာ္စားပါေသးတယ္။ ေနာက္တစ္မ်ိဳးကေတာ့ခ၀ဲသီး
နဲ႔ၾကာဇံနဲ႔လည္းခ်က္စားပါေသးတယ္။တစ္ျမိဳ႕နဲ႔တစ္ျမိဳ႕၊တစ္ရြာနဲ႔တစ္ရြာ ခ်က္ပံုခ်က္နည္းေလးေတြေတာ့
တူနုိင္မယ္မထင္ပါဘူး။(ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ေတာ(ယာခင္း)ထဲကိုသြားျပီးအသီးအနွံေတြဆြတ္ရတာအရမ္း
ေပ်ာ္ဗ်။သတိရလုိက္တာ...ဟုိအရင္အခ်ိန္ေတြကိုေပါ့...)။
ခ၀ဲသီး

အိမ္၀ိုင္းထဲမွာအခုလုိမ်ိဳးအပင္ေလးေတြစိုက္ထားေတာ့ခ်က္စားခ်င္တဲ့အခ်ိန္ခ်က္စားလုိ႔ရတယ္။ဧည့္သည္
လာရင္လည္းေစ်းထြက္၀ယ္ေနစရာမလုိဘူး။ကိုယ့္အပင္ကေနကိုဆြတ္ျပီးခ်က္ေကၽြးလုိ႔ရပါတယ္။အရန္ဟ
င္းတစ္ခြက္ကေတာ့အျမဲရေနတာပါ။မနက္ဆုိရင္လည္းအိမ္၀ိုင္းထဲမွာစိုက္ထားတဲ့အပင္ေတြကေနျပီးအသီ
းတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးကိုဆြတ္ျပီးဟင္းရာခြက္ေလာင္းဖုိ႔ရာအတြက္ခ်က္ျပဳတ္ထားပါတယ္။ကိုင္း...ဘယ္ေလာက္ေတ
ာင္အဆင္ေျပထားလည္း။ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ဘယ္မွာပဲေနရေနရ ေမြးရပ္အညာနဲ႔အေမ့အိမ္ေလးကိုေတာ့
အျမဲလြမ္းေနတယ္ဗ်ာ။
(ဒီပုိ႔စ္ကေလးကိုဖတ္လုိက္လုိ႔ စာဖတ္သူေတြရဲ့ရင္ထဲမွာ ဗဟုသုတအနည္းငယ္က်န္ခဲ့မယ္ဆုိရင္အေပ်ာ္ဆံု
းလူကကၽြန္ေတာ္ပဲျဖစ္မွာပါ။)
အဆုိးအေကာင္း၊အၾကိဳးအေၾကာင္းေတြကို ေ၀ဖန္အၾကံျပဳခ်င္တယ္ဆုိရင္ေတာ့ စီေဘာက္(သို႔)ကြန္မန္႔မွာ
ေအာ္သြားၾကပါအံုးေနာ္။
အားလံုးကိုေက်းဇူးတင္ပါတယ္.............
ရာဇာ(ေက်းေတာသားေလး)
5.3.2011


0 comments:

Post a Comment