Pages

ေက်းလက္သားေလး ဘေလာ့ဂ္ကို ေရးရတဲ့အေၾကာင္းအရင္းကေတာ့ ေက်းလက္ရဲ့ ဓေလ့ ၊ သဘာ၀ အလွအပမ်ားကို သိေစခ်င္ေသာ ရည္ရြယ္ခ်က္ျဖင့္ မွတ္တမ္းတင္ ေရးသားျခင္းျဖစ္ပါသည္။ ကၽြန္ေတာ့္ရဲ့ ဘေလာ့ဂ္ ကို အလည္လာေရာက္တဲ့ သူငယ္ခ်င္း မိတ္ေဆြ အားလံုးကို အထူးပင္ေက်းဇူးတင္ရွိပါသည္။

Friday, March 18, 2011

ကုလားပဲပင္


ဒီတစ္ခါေတာ့ အညာေဒသမွာရွိတဲ့ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးရွိတဲ့အထဲကမွ ကုလားပဲပင္အေၾကာင္းကို တင္ျပမွာျဖစ္ပါ
တယ္။ ကုလားပဲက ေတာ္ေတာ္အသံုး၀င္တယ္ေလ။ ကုလားပဲကို အမ်ိဳးအစား(၃) မ်ိဳးခြဲထားပါတယ္။
(၁)ကုလားပဲထြက္တုိုးအ၀ါ၊ (၂)ကုလားပဲထြက္တိုးအျဖဴ၊(၃) ရုိးရိုးကုလားပဲဆုိျပီးေပါ့။



ကုလားပဲညြန္႔ဆိတ္လုိ႔ရတဲ့အရြယ္

ကုလားပဲပင္ သံုးမ်ိဳး စလံုးက ေပါက္ေရာက္ပံုခ်င္း အတူတူပါပဲ။ ကြာတာက စိုက္ပ်ိဳးရတဲ့သက္တမ္းရယ္၊
ကုလားပဲ အေစ့ရယ္ပဲကြာပါတယ္။ ကုလားပဲကိုေတာ့ စပါးရိတ္ျပီးတဲ့အခ်ိန္မွာ စိုက္တာရွိသလုိ၊ ထယ္ထိုး
ျပီး ၾကည္းတာလည္းရွိပါတယ္။ အဲဒါက လယ္လုပ္တဲ့အကြက္ေတြေပါ့။ ယာကြက္ေတြမွာေတာ့ ထယ္ထိုး
ျပီးဒီတုိင္း ၾကည္း ၾကပါတယ္။ကုလားပဲပင္ေလးေတြေပါက္လုိ႔ အရြက္ေလးေတြ အညြန္႔ေလးေတြ ျဖစ္လာ
ျပီဆုိရင္ေတာ့ အညြန္႔ေလးေတြကို ဆိတ္ျပီး ကုလားပဲရြက္ ဟင္းခ်ိဳခ်က္ေသာက္ၾကပါတယ္။ ကုလားပဲရြက္
ကို ေၾကာ္ျပီးလည္း စားၾကပါေသးတယ္။ ကုလားပဲခင္းထဲမ်ား အနာေလးေတြ ၊ ရွထားတဲ့ အရာေလးေတြ
ရွိရင္ေတာ့ မတုိးေလနဲ႔ေနာ္။ အရမ္းစပ္ပါတယ္။ သူစပ္ပံုကတစ္မ်ိဳးပါပဲ... ကၽြန္ေတာ္ကိုယ္တုိင္ေတာင္ မ
ေျပာတက္ပါဘူး။ ခံရခက္တာေတာ့သိပါတယ္။

ကုလားပဲသီးေနပံု

ကုလားပဲစိုက္ပ်ိဳးတဲ့အခါမွာေတာ့ ကုလားပဲနဲ႔ေနၾကာကို တစ္ခါထဲ တြဲျပီး စုိက္ပ်ိဳးတတ္ၾကပါတယ္။ ကုလာ
းပဲပင္က အရပ္က အနိမ့္မ်ိဳး၊ ေနၾကာပင္က အရပ္ကအရွည္မ်ိဳးဆုိေတာ့ နွစ္မ်ိဳးလံုးအတြက္ ျဖစ္ထြန္းပါတ
ယ္။ ကုလားပဲပင္က အညြန္႔ဆိတ္ေလ အပင္ခြေလပါ။ အပင္ခြတာနဲ႔ တစ္ျပိဳင္နက္ အသီးကလည္း ပိုသီး
ပါတယ္။ ကုလားပဲပင္ကို အညြန္႔မဆိတ္ပဲထားရင္ တစ္ပင္ထဲ ေထာင္ေတာင္ေတာင္နဲ႔ အသီးလည္း သိပ္မ
သီးပါဘူး။ အဲဒါေၾကာင့္ ကုလားပဲညြန္႔ကို ဆိတ္ၾကတာလည္းပါ-ပါတယ္။

ကုလားပဲရိတ္ေနပံု(From Google)

ကုလားပဲပင္ေလး အဖူး၊ အပြင့္ေလးေတြ ကပ္လာျပီဆုိတာနဲ႔ မဆိတ္ရေတာ့ပါဘူး။ အဲဒီကုလားပဲခင္းထဲလ
ည္း ဘယ္သူမွ မ၀င္ၾကေတာ့ပါဘူး။ ကုလားပဲ ရင့္တဲ့အခ်ိန္ေရာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ အရြက္ေလးေတြက က်
ျပီး အပင္ေတြလည္း ၀ါလာပါတယ္။ ကုလားပဲရိတ္ရတာေတာ့ ေတာ္ေတာ္ဆုိးတယ္ဗ်ိဳ႕။ ရိတ္တာက လက္
တစ္ဖက္က တံစဥ္ကို ကိုင္ တစ္ဖက္က အပင္ကို ကိုင္ရပါတယ္။ အဲဒီ လက္ေတြ နွစ္ဖက္လံုး  ကုလားပဲရဲ့
အာနိသင္ေၾကာင့္ လက္ေတြေပါက္ေတာ့တာပါပဲ။ ကုလားပဲရင့္တဲ့အခ်ိန္က တပို႔တြဲ၊ တေပါင္းေလ။ မရိတ္
ေသးခင္ အပင္ေလးရင့္ေနျပီ ဆုိရင္ေတာ့ အပင္ကိုနႈတ္ျပီး ေလာင္စာ တစ္ခုခုကို မီးရႈိ႕ျပီး ကုလားပဲပင္ကုိ
ျမိွဳက္တာပါပဲ။ ကုလားပဲပင္ ကၽြမ္းသြားျပီဆုိရင္ေတာ့ ကုလားပဲေစ့က က်က္ျပီေလ။ အဲဒီ မီးျမွိဳက္ထားတဲ့
ျပာပံုထဲမွာ အလုအယက္ ေကာက္စားၾကေတာ့တာပါပဲ။ အရမ္းေမႊးျပီး ၊ အရမ္းအရသာရွိပါတယ္။ စားျပီ
သြားျပီဆုိရင္ေတာ့ နႈတ္ခမ္းေလးေတြကို မဲနက္ေနတာပါပဲ။ ကုလားပဲေစ့ လုေကာက္ျပီး စားရတာ အရမ္း
ေပ်ာ္ဖို႔ေကာင္းပါတယ္။

ကုလားပဲအေညွာင့္ထိုး
ကုလားပဲထြက္တိုးအ၀ါ
ကုလားပဲထြက္တိုးအျဖဴ

ကုလားဗယာမေၾကာ္ခင္ အစိမ္းပံု

ကုလားပဲရိတ္ျပီးျပီဆုိရင္ေတာ့ ကုလားပဲပင္ေတြကို တလင္းျပင္မွာ ပံုထားျပီး ႏြားနဲ႔နယ္ရပါတယ္။ ျပီးရင္
ေတာ့ အရိုးတျခား၊ အေစ့တျခား၊ ကုလားပဲေမွာ္တျခားျဖစ္ေအာင္ ခြဲရတာ လက္၀င္ပါတယ္။ ဗန္း၊ စကာ
ၾကီး၊ စကားလတ္၊ စကားငယ္၊ ဖုန္ခ်စကာ စတဲ့ဟာေတြနဲ႔ ခြဲရတာေပါ့။ကုလားပဲရိုးက အသံုးမ၀င္ေပမဲ့ကု
လားပဲ ေမွာ္ကေတာ့ ႏြားေတြ အရမ္းၾကိဳက္တာဗ်ိဳ႕။ ျမက္အစုိ မရွိတဲ့အခါမ်ိဳးဆုိရင္ နဘတ္ကုိ ေရစိမ္ထား
ျပီး၊ ကုလားပဲေမွာ္ေလးမ်ား ျဖန္းေကၽြးရင္ ႏြားေတြ ေခါင္းမေဖာ္ေအာင္ ၾကိတ္တာဗ်ိဳ႕။ (အခုေနာက္ပိုင္းမွာ
ေတာ့ ကုလားပဲခြဲစက္ေတြ ေပၚေနပါျပီ။ ဒါေပမယ့္လည္း ႏြားနဲ႔နယ္တဲ့အက်င့္ကေတာ့ မေပ်ာက္ေသးပါဘူး
။ ကုလားပဲေစ့ကိုေတာ့ အမ်ိဳးမ်ိဳးအသံုးျပဳၾကပါတယ္။ ကုလားပဲကို ေရစိမ္ျပီး အေညွာင့္ေဖာက္ ျပီး ျပဳတ္စ
ား အရမ္းခ်ိဳပါတယ္။ ကုလားပဲထြက္တိုးေစ့ေတြကို ပဲဆံေၾကာ္လည္း လုပ္ၾကပါတယ္။ ကုလားပဲကို ျခမ္းျပီး
ဟင္းအမ်ိဳးမ်ိဳးလည္း ခ်က္စားၾကပါတယ္။ ကုလားပဲဟင္းခ်ိဳခ်က္တယ္၊ ကုလားပဲနွပ္တယ္..မဆလာေလး
အုပ္ျပီး၊ ကုလားပဲကို ၾကိတ္ျပီး ကုလားဗယာေၾကာ္လည္း လုပ္စားၾကပါေသးတယ္။ ပဲကုိ အမ်ိဳးမ်ိဳးခ်က္ျပီး
၊ငါးပိေၾကာ္ေလးေၾကာ္၊ အခ်ဥ္သုပ္ေလးသုပ္၊ ဟင္းခ်ိဳေလးနဲ႔ဆုိရင္ အသားမပါပဲ ခံတြင္းေတြ႔ေစတယ္ဗ်။
ကုလားပဲဟင္းခ်ိဳရည္ထဲကို ၾကာဇံေလးထည့္လုိက္ရင္လည္း ပိုျပီးေတာ့ေသာက္လုိ႔ေကာင္းတယ္ဗ်ိဳ႕။ ကၽြ
န္ေတာ္ကေတာ့ အညာအစားအစာေလးေတြကို အရမ္းၾကိဳက္တယ္ဗ်။ အခု ဒီမွာ ဗယာေၾကာ္စားခ်င္လို႔
ရွိရင္ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ ကုလားပဲအျခမ္းေလးကို ညထဲက ေရစိမ္ထားလုိက္တယ္။ မနက္က်ေတာ့ ၾကိ
တ္ဆံုေလးနဲ႔ ၾကိတ္တယ္။ အဲဒီ ၾကိတ္ျပီးသားကိုမွ ၾကက္သြန္ျဖဴ နဲနဲ၊ ၾကက္သြန္နီေလးနဲနဲ၊ ဂ်င္းေလးနဲနဲ၊
ငရုတ္သီးစိမ္းေလးလည္း ကိုက္ထည့္လုိက္ေသးတယ္။ ေနာက္ျပီး ရြရြေလး ျဖစ္ေအာင္လုိ႔ ဂ်ံဳမႈန္႔နဲနဲ၊ ဆန္႔
မႈန္႔ေလးနဲနဲထည့္ျပီး သမေအာင္ နယ္လုိက္ရင္ရပါျပီ။ အဲဒါေတြျပီးရင္ေတာ့ ေၾကာ္ေတာ့ေပါ့ဗ်ာ။ ဗယာေ
ၾကာ္ ေၾကာ္ရတာ ဆီလံုး၀မကုန္ပါဘူး။ အဲ..ေၾကာ္ျပီးလုိ႔ ၾကက္သြားျပီဆုိရင္ေတာ့ မန္က်ည္းသီးေလးကို
ေရစိမ္၊ နံနံပင္ေလး ၊ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးနဲ႔ အခ်ဥ္ရည္ေလးလုပ္ျပီး စားရင္ အရမ္းေကာင္းတာ ။မကုန္လို႔
ရွိရင္လည္း ဒီတုိင္း အုပ္ထားလုိက္ပါ...မနက္ေရာက္လုိ႔ စားလည္း ရြေနတာပါပဲ။ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ ပဲကို
ေတာ္ေတာ္ၾကိဳက္တယ္ဗ်။ ကၽြန္ေတာ္တင္မကပါဘူး အညာသားတုိင္း ပဲၾကိဳက္ၾကပါတယ္။ အညာသားေ
တြက ပဲစားျပီး အသည္းစကားမေျပာေပမယ့္...ပဲကိုေတာ့ ေတာ္ေတာ္ၾကိဳက္ၾကတယ္ဗ်ိဳ႕။ နိဂံုးအေနနဲ႔ေရး
ရမယ္ဆုိရင္ေတာ့ ပဲမၾကိဳက္ရင္ အညာကို မလာနဲ႔ဗ်ိဳ႕။ အညာနဲ႔ ပဲက ခြဲျခားလုိ႔မရလုိ႔ပါဗ်ာ။

(ကၽြန္ေတာ့္ရဲ့ေရးသားခ်က္မ်ားအဓိပၸါယ္မေပၚလြင္ခဲ့ပါကကၽြန္ေတာ့္ရဲ့ညံ့ဖ်င္းမႈသာျဖစ္ပါေၾကာင္း
၀န္ခံအပ္ပါတယ္ခင္ဗ်ား။)

စာဖတ္သူရဲ့ ရင္ထဲကလာတဲ့ စကားေလးေတြကို ေစာင့္ေမွ်ာ္ေနပါတယ္။

အားလံုးကိုေက်းဇူးတင္ပါတယ္...........
ရာဇာ(ေက်းေတာသားေလး)
19.3.2001






7 comments:

ေရႊရတုမွတ္တမ္း said...

ဟင္း....သူသိတ္ ပဲမ်ားတယ္ေပါ့ေလ..

ပြင္႔ၿမဳးဇင္ said...

ပဲရြက္ေၾကာ္ခ်က္ေလး စားခ်င္လိုက္တာ.. း)

khin oo may said...

စိတ္ဝင္စားစရာ.
ေက်းဇူး

ရွှေညာသား said...

ကုလားပဲရြက္ဟင္းခ်ဳိေလးကိုေတာင္ သတိရမိတယ္ဗ်ာ...အညႊန္႔ေတြစိမ္းစိမ္းစိုစို ျမင္ေတာ့လက္ေတြကုိ ရြေနတာပဲ ဆိတ္လိုက္ရရင္ေတာ့...ကုလားပဲရိတ္တဲ႔ အခ်ိန္ ေျခေထာက္ေတြမ်ား အသားပတ္ေနရင္ ကုလားပဲပင္ရဲ့အဆီလို႔ကေတာ့ အေတာ္စပ္တာ...ကုလားပဲသီးမစိုမေျခာက္ ကိုႏႈတ္ျပီးေတာ့ ထန္းရြက္ေျခာက္ နဲ႔မီးျမိွဳက္ျပီး စားရတာကိုေတာ့ သေဘာက်တယ္...ရြာအလြမ္းေျပေလးေတြ ကိုရွာေဖြျပီး တင္ေပးတဲ႔ ေက်းေတာသားေလး ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ဗ်ာ...

Angelhlaing(May everybody be happy and healthy! said...

အပင္ေလးေတြက ခ်စ္စရာေလးေနာ္အကို။
ဗဟုသုတေတြအတြက္ ေက်းဇူးပါအကိုေရ။
ေကာင္းေသာေန႕ေလးၿဖစ္ပါေစ။

Unknown said...

ကုလားပဲရြက္ကုိ ငရုပ္သီးစပ္စပ္ေလးနဲ႔ ခ်က္စားျခင္ေနတာႀကာေနပီဗ်ာ..
ု ကုိရာဇာ စာကုိ ဖတ္ရေတာ႔ ပုိပီးေတာ႔ စားျခင္လာတယ္..
အခုလုိ အပင္ပန္းခံပီး ဗဟုသုတရေအာင္ တင္ေပး ေရးေပး လုိ႔ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ဗ်ာ..

May Lwin said...

ကုလားပဲပင္ကုိလည္း အခုမွေတြ႔ဖူးရ အပင္းအေၾကာင္းေတြလည္းစုံလင္စြာသိရလုိ႔ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ ပဲဆုိအမ်ဳိးစုံၾကဳိက္ပါတယ္။

Post a Comment