ခ်င္းလုိ႔ ဆုိလုိက္တာနဲ႔ ကေလးလူၾကီးအားလံုး သိၾကပါမယ္လုိ႔ ေမွ်ာ္လင့္မိပါတယ္...။ခ်င္း တက္ေလး
ကို သဲထဲမွာ ျမွဳပ္ထားရင္ အလုိလုိ အပင္ေပါက္လာပါတယ္...။ ခ်င္းတက္ က ေစ်းသက္သာသေလာ
က္ လူကိုေတာ့ ေတာ္ေတာ္ေလး အက်ိဳးျပဳပါတယ္..။ ၾကားဖူးၾကမွာေပါ့ အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္း
အစာ ဆုိတာေလ...။
ခ်င္းကို ဟင္းခ်က္ရာမွာ အဓိက ထားျပီး သံုးစြဲၾကပါတယ္...။ ခ်င္းထည့္ခ်က္တဲ့ ဟင္းလ်ာက ေမႊးလြ
န္းလွပါတယ္..။ ေနာက္တစ္ခုကေတာ့ ခ်င္းကို သုပ္စားတာပါပဲ...။ ခ်င္းသုပ္က စားလုိ႔ေကာင္းသလုိ
ေဆးဖက္လည္း ၀င္တယ္ေလ...။
အသံ၀င္၊ လည္ေခ်ာင္းနာ ျဖစ္တဲ့အခါေတြမွာေတာ့ ခ်င္း နဲ႔ ထန္းလ်က္ကို သံုးခြက္ တစ္ခြက္တင္ေရာ
က်ိဳျပီး ေသာက္သုံးပါက ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္...။ ရာသီဥတု အေျပာင္းအလဲေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚတတ္
တဲ့ တုတ္ေကြး၊ ေခ်ာင္းဆုိး၊ ခ်မ္းစိမ့္စိမ့္ ဖ်ားတဲ့အခါမ်ိဳးဆုိရင္ေတာ့ ခ်င္းနဲ႔ ထန္းလ်က္ကို သံုးခြက္တစ္
ခြက္တင္ ေရာက်ိဳျပီး ေသာက္သံုးပါက ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္...။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ အိမ္မွာ တုတ္ေကြး
ျဖစ္ရင္ေတာ့ ခ်င္းကို ေတာ္ေတာ္ေလး အသံုးျပဳပါတယ္...။
ျပင္းျပင္းထန္ထန္ ေခါင္းကိုက္ဖူးၾကမွာေပါ့..။ အဲလိုမ်ိဳး ျဖစ္တဲ့အခါမွာေတာ့ ခ်င္းတက္ကုိ ထုေထာင္း
ပါ...။ ရလာတဲ့အရည္ကို လက္ဘက္ရည္ဇြန္းရဲ့ သံုးပံုတစ္ပံုခန္႔စားတဲ့အခါမွာ သက္သာေပ်ာက္ကင္း
ေစပါတယ္...။ နားကိုက္တဲ့ အခါမ်ိဳးမွာေတာ့ ခ်င္းတက္ရဲ့ သတၳဳရည္ကို နားထဲ ခတ္ေပးလွ်င္ သက္
သာေစပါတယ္...။ ကားမူး တတ္တဲ့သူမ်ားအတြက္ေတာ့ ခရီးမသြားခင္ ခ်င္းတက္ အနည္းငယ္ကို၀ါး
စားျခင္းျဖင့္ ကားမူးတာ သက္သာေစပါတယ္..။ ဇက္ေၾကာ တက္ တဲ့သူေတြ အတြက္ေတာ့ ခ်င္းေ
လးကို ပါးပါးလွီး မီးကင္ျပီး ဇက္ေၾကာတက္ တဲ့ ေနရာမွာ ကပ္ေပးရင္ သက္သာေစပါတယ္...။
ကၽြန္ေတာ္ သိတာေလးေတြပါ... က်န္တဲ့ ေဆးနည္းေတြ ရွိအံုးမွာပါ...။ သိတာေလးေတြ ရွိရင္ ျပန္ျပီး
မွ်ေ၀ခဲ့ၾကပါအံုးေနာ္...။ ဗဟုသုတ အနည္းငယ္ရမယ္ထင္ပါတယ္...။သိျပီးသားေတြ ဆုိရင္ေတာ့အာ
း လံုးကို ေတာင္းပန္ပါတယ္ေနာ္...။
ကို သဲထဲမွာ ျမွဳပ္ထားရင္ အလုိလုိ အပင္ေပါက္လာပါတယ္...။ ခ်င္းတက္ က ေစ်းသက္သာသေလာ
က္ လူကိုေတာ့ ေတာ္ေတာ္ေလး အက်ိဳးျပဳပါတယ္..။ ၾကားဖူးၾကမွာေပါ့ အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္း
အစာ ဆုိတာေလ...။
ခ်င္းကို ဟင္းခ်က္ရာမွာ အဓိက ထားျပီး သံုးစြဲၾကပါတယ္...။ ခ်င္းထည့္ခ်က္တဲ့ ဟင္းလ်ာက ေမႊးလြ
န္းလွပါတယ္..။ ေနာက္တစ္ခုကေတာ့ ခ်င္းကို သုပ္စားတာပါပဲ...။ ခ်င္းသုပ္က စားလုိ႔ေကာင္းသလုိ
ေဆးဖက္လည္း ၀င္တယ္ေလ...။
အသံ၀င္၊ လည္ေခ်ာင္းနာ ျဖစ္တဲ့အခါေတြမွာေတာ့ ခ်င္း နဲ႔ ထန္းလ်က္ကို သံုးခြက္ တစ္ခြက္တင္ေရာ
က်ိဳျပီး ေသာက္သုံးပါက ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္...။ ရာသီဥတု အေျပာင္းအလဲေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚတတ္
တဲ့ တုတ္ေကြး၊ ေခ်ာင္းဆုိး၊ ခ်မ္းစိမ့္စိမ့္ ဖ်ားတဲ့အခါမ်ိဳးဆုိရင္ေတာ့ ခ်င္းနဲ႔ ထန္းလ်က္ကို သံုးခြက္တစ္
ခြက္တင္ ေရာက်ိဳျပီး ေသာက္သံုးပါက ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္...။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ အိမ္မွာ တုတ္ေကြး
ျဖစ္ရင္ေတာ့ ခ်င္းကို ေတာ္ေတာ္ေလး အသံုးျပဳပါတယ္...။
ျပင္းျပင္းထန္ထန္ ေခါင္းကိုက္ဖူးၾကမွာေပါ့..။ အဲလိုမ်ိဳး ျဖစ္တဲ့အခါမွာေတာ့ ခ်င္းတက္ကုိ ထုေထာင္း
ပါ...။ ရလာတဲ့အရည္ကို လက္ဘက္ရည္ဇြန္းရဲ့ သံုးပံုတစ္ပံုခန္႔စားတဲ့အခါမွာ သက္သာေပ်ာက္ကင္း
ေစပါတယ္...။ နားကိုက္တဲ့ အခါမ်ိဳးမွာေတာ့ ခ်င္းတက္ရဲ့ သတၳဳရည္ကို နားထဲ ခတ္ေပးလွ်င္ သက္
သာေစပါတယ္...။ ကားမူး တတ္တဲ့သူမ်ားအတြက္ေတာ့ ခရီးမသြားခင္ ခ်င္းတက္ အနည္းငယ္ကို၀ါး
စားျခင္းျဖင့္ ကားမူးတာ သက္သာေစပါတယ္..။ ဇက္ေၾကာ တက္ တဲ့သူေတြ အတြက္ေတာ့ ခ်င္းေ
လးကို ပါးပါးလွီး မီးကင္ျပီး ဇက္ေၾကာတက္ တဲ့ ေနရာမွာ ကပ္ေပးရင္ သက္သာေစပါတယ္...။
ကၽြန္ေတာ္ သိတာေလးေတြပါ... က်န္တဲ့ ေဆးနည္းေတြ ရွိအံုးမွာပါ...။ သိတာေလးေတြ ရွိရင္ ျပန္ျပီး
မွ်ေ၀ခဲ့ၾကပါအံုးေနာ္...။ ဗဟုသုတ အနည္းငယ္ရမယ္ထင္ပါတယ္...။သိျပီးသားေတြ ဆုိရင္ေတာ့အာ
း လံုးကို ေတာင္းပန္ပါတယ္ေနာ္...။
ရာဇာ(ေက်းလက္သားေလး)
28.4.2011
7 comments:
ခ်င္း အက်ိဳးရွိပံုေလးလာဖတ္တယ္
အစာအိမ္ အခ်ဥ္ေပါက္ရင္ ဘာစားရလည္းေျပာ
ဒုုူးနာရင္ေကာ။ (တစ္ဘက္ထဲနာ)
အစ္မေဘဘီ.. အစာအိမ္နဲ႔ ပါတ္သတ္ျပီး ျဖစ္တာေတြ ဆုိရင္ ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ေပးရတယ္တဲ့... မနက္ အိပ္ယာထျပီးတာနဲ႔ သြားမတုိက္ခင္၊ ပ
လုပ္မက်င္းခင္ ေရ ၇၅ က်ပ္သား ေန႔တုိင္းေသာက္ေပးရင္ ေပ်ာက္တယ္တဲ့
အစ္မရဲ့... အရင္တုန္းက လူၾကီးတစ္ေယာက္ အစာအိမ္နဲ႔ပတ္သတ္ ျပီးျဖစ္
တာ ဆရာ၀န္ေတြ လက္ေလွ်ာ့ထားရတယ္တဲ့...။ ေနာက္ေတာ့ အသိတစ္
ေယာက္က ေရနည္းေလး ေျပာျပတာ နဲ႔ အဆင္ေျပသြားတယ္တဲ့.. အသက္
20 ေလာက္တုန္းက ျဖစ္တာ... အခုေတာ့ အသက္ 65 နွစ္ေတာင္ ရွိျပီ
ဘာမွ မျဖစ္ေတာ့ဘူးတဲ့ဗ်ာ...။ အစ္မ ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ေပးေပါ့.. ကၽြန္
ေတာ္လည္း ဖတ္ဖူးတာေလး ေ၀မွ်တာေနာ္...။(ဆရာ၀န္မဟုတ္ေတာ့ သိ
ဘူး):PP
အစ္မခင္ဦးေမ.. နကၡတၱ ေရာင္ျခည္ ထဲက နည္းေလးကို မွ်ေ၀ေပးလုိက္တယ္ေနာ္...။
ခါးနာ ဒူးနာ ျဖစ္ခဲ့ေသာ္
ပထမ ေရေႏြးကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ပါ၊
ေရေႏြးဆူလွ်င္ ၄င္းေရေႏြးအိုးထဲသို႔ ဘဲဥ-တလံုးကို ထည့္ျပဳတရမည္၊
ဘဲဥကို ေရေႏြးအိုးထဲသို႔ ထည့္ျပီးသည္ႏွင့္ ခ်က္ခ်င္းပင္ တစ္, ႏွစ္, သံုး, ေလး, ငါး-------တရာအထိ ေရတြက္ပါ။
ေရတြက္၍ တရာျပည့္သည္ႏွင့္ ဘဲဥကို ေရေႏြးအိုးထဲမွ ျပည္လည္ ဆယ္ယူရပါမည္။
ထို႔ေနာက္ ဘဲဥျပဳတ္ကို ပန္းကန္တလံုးထဲ ေဖာက္ထည့္ပါ၊ ျပီးလွ်င္ သႀကားသင့္ရံု (စားေကာင္းရံု) ထည့္ျပီး
သမေအာင္ ေမႊေပးပါ၊ အျခားဘာမွ ထည့္စရာ မလိုပါ၊
၄င္းဘဲဥကို ကုန္ေအာင္ စားသံုးရမည္။
ထိုနည္းအတိုင္း ေန႔စဥ္ ဘဲဥတလံုးစီ စားသံုးရမည္၊ အနည္းဆံုး မိမိအသက္၏ တ၀က္ အလံုးေရအထိ စားသံုးရမည္၊ ( ဥပမာ ) အသက္ ၄၀-ႏွစ္ရွိလွ်င္ အနည္းဆံုး ဘဲဥ အေလံုးေရ (၂၀ ) စားသံုးရမည္၊
ထိုထက္ မ်ားမ်ားစားသံုးႏိုင္လွ်င္ ပိုေကာင္းပါသည္။
ထိုကဲ့သို႔ စားသံုးျခင္းျဖင့္ ခါး-ဒူးတို႔တြင္ ရိုးတြင္းျခင္ဆီ ခန္းေျခာက္ျခင္းကို ျပန္လည္ျဖည့္တင္းေပးျပီး ခါးနာ ဒူးနာမ်ား သက္သာေပ်ာက္ကင္းသြားပါလိမ့္မည္။
( ဦးမ်ိဳးတင့္-ေမာ္လျမိဳင္ )
ႀသဂုတ္လ ၂၀၀၈-နကၡတၱေရာင္ျခည္။
က်န္းမာေရးအသိေတြအမ်ားၾကိးရလို႕ ေက်းဇူးပါအကို...
အကိုကေတာ့တစ္ကယ့္ကို စြယ္စံုရ တာပါပဲလားေနာ္....
အားက်ထွာ...:):)
ေကာင္းေသာေန႕ေလးၿဖစ္ပါေစအကို။
ေက်းဇူး
ဘဲဥဘုိးနဲ႕မြဲေတာ႕မွာဘဲ။
အစ္မကလည္းေလ နွေျမာေနျပန္ပါပီ... ဒူးနာရင္ ခံရခက္တယ္ အစ္မရဲ့..
ဘဲဥဖုိးကို မျမင္နဲ႔ေနာ္... ဟီး...စတာပါ အစ္မရယ္...
Post a Comment