အခု ကၽြန္ေတာ္ေရးမဲ့ အပင္ေတြက လူေတြ တကူးတက စုိက္ပ်ိဳးစရာမလုိပဲ အေလ့က်ေပါက္ေရာက္
တာပါ...။ အေလ့က် ေပါက္တယ္ ဆုိျပီးေတာ့ အထင္ေတာ့ မေသးလုိက္နဲ႔အံုး...။ အပင္ေတြက စားလို႔ရတဲ့ အပင္ေတြၾကည့္ပဲေနာ္...။
ျမဴပင္
ျမဴရြက္
ျမဴရြက္ ဆိုတာ ခ်က္စားလို႔ရတဲ့ အပင္မ်ိဳးပါ..။ ျမဴရြက္က ကၽြန္းထဲ ေဒသေတြမွာ အေပါက္မ်ားပါတယ္။ကၽြန္ေတာ္တို႔ ကုန္းေပၚမွာေပါ့ မုိးတြင္းအခ်ိန္ခါမွာ ေပါက္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ခင္းေတြထဲလည္း ေပါက္
ေရာက္ျပီး၊ နုန္းေျမထဲမွာဆုိ ပိုျပီးသန္မာထြားက်ိဳင္းပါတယ္။ ျမဴရြက္ကို ဟင္းခ်ိဳလည္း ခ်က္ေသာက္သ
လို၊ သုပ္လည္းစားပါတယ္။ သုပ္စားတာကေတာ့ ပုိျပီးၾကိဳက္တယ္ဗ်..။ ျမဴရြက္ေလးကို ခူး၊ ေရစင္ေအ
ာင္ေဆးျပီး ျပဳတ္၊ ျပီးရင္ေတာ့ ကတ္ေၾကးနဲ႔ နုတ္နုတ္ေလးကိုက္ထားလုိက္ပါ။ ျမဴရြက္သုပ္ဖုိ႔ အတြက္
လုိအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့ ၾကက္သြန္ဆီခ်က္၊ ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း၊ ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႔၊ ဆီ တုိ႔ျဖစ္ပါ
တယ္။ ဘာအရြက္ပဲ သုပ္သုပ္ ဆားက နည္းနည္းပဲ ထည့္ရတယ္ဗ်...။ ျပီးရင္ေတာ့ သုပ္စားလုိက္ေတ
ာ့ေပါ့...။ အရမ္းေကာင္းတဲ့ ျမဴရြက္သုပ္ေလးပါ...။ ျပီးခဲ့တဲ့ ေႏြရာသီတုန္းကေတာင္ သုပ္စားျဖစ္ေသး
တယ္...။ သစ္ေတာထဲမွာ အေလ့က်ေပါက္ေနလုိ႔ သြားနႈတ္ျပီး သုပ္စားတာ။ မစားဖူးတဲ့ သူငယ္ခ်င္း
ေတြကဆုိ ေကာင္းလြန္းလို႔တဲ့...။:)
ဆူးပန္းရြက္
ဆူးပန္းရြက္ကလည္း ျမဴရြက္လုိပါပဲ...။ ကၽြန္းထဲ ေဒသေတြမွာ အေပါက္ျမားပါတယ္..။ အရြက္ကေသး
ခၽြန္ခၽြန္ေလးပါ..။ ဆူးပန္းရြက္ကိုေတာ့ ဟင္းခ်ိဳ ခ်က္ေသာက္ေလ့ရွိပါတယ္။ ကၽြန္းေပၚကို သြားျပီး အ
လုပ္လုပ္ရင္ ျပန္ခါက် ခူးလာခဲ့တာပဲ...။ ဆူးပန္းရြက္ ဟင္းခ်ိဳကလည္း ေကာင္းတယ္ေနာ္..။
ဟင္းကလံုးရြက္
ဟင္းကလံုးပင္ကေတာ့ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေဒသမွာ အေတာ္ေပါတာဗ်ာ...။အပင္ပံုစံက ေသးေသးေလးပါ။ဟင္းကလံုးရြက္ကိုေတာ့ ဟင္းခ်ိဳခ်က္ေသာက္လုိ႔ ရပါတယ္...။ မိုးရာသီမွာ ေပါက္ေရာက္တာပါ...။
ရြာက အစ္မၾကီး တစ္ေယာက္က အပ်ိဳၾကီးဗ်...။ သူက ဘယ္သူ႔မွကို စိတ္မ၀င္စားပါဘူး..။ သူ႔ကို စိတ္
၀င္စားေနတဲ့သူက ရွိပါတယ္။ အဲဒီလူ သူ႔ၾကိဳက္ ေနမွန္းသိေတာ့ သူကျပန္ေျပာလုိက္တယ္တဲ့...။ ၾကိဳ
က္လုိ႔ ရပါတယ္တဲ့...။ ဟင္းကလံုးရြက္ စားနုိင္ရင္တဲ့ေလ..။ ေန႔ဟင္းကလံုး၊ ညဟင္းကလံုး ခ်က္ေကၽြး
မယ္ဆုိပဲ...။ အဲေလာက္ေတာင္ ဟင္းကလံုးရြက္ေပါတာပါ..။ ဟင္းကလံုးရြက္ဟင္းခ်ိဳကလည္း အေတာ္ေကာင္းသဗ်...။ ဘာလုိ႔လဲ ဆိုေတာ့ ရာသီလုိက္ေပါက္တာဆုိေတာ့ ေပါက္တုန္း စားရလုိ႔ေက
ာင္းတာေပါ့...။
ဟင္းညိဳနေထာင္း
ဟင္းညိဳနေထာင္းကလည္း မိုးရာသီမွာေပါက္ေရာက္တာပါ...။ အဲဒီ အပင္ကိုေတာ့ ၀က္လည္းၾကိဳက္တယ္ေလ...။ လူေတြကေတာ့ ညိဳနေထာင္း ရြက္ကို သုပ္စားၾကပါတယ္...။ အရြက္ရဲ့ အရသာက ခ်ိဳေတာ့
သုပ္စားတဲ့ အခါမွာ ေတာ္ေတာ္ ေကာင္းပါတယ္။ သုပ္နည္းကေတာ့ ျမဴရြက္လုိပါပဲ..။ အဲဒါေၾကာင့္ မေ
ရးေတာ့ဘူးေနာ္...။
....................................................................................................................................................................
ဆူးၾကီးအစိမ္း(တာလေဘာ)
ဆူးၾကီးရြက္(တာလေဘာ)
ဆူးၾကီးရြက္က အစိမ္းရြက္နဲ႔ နဲနဲ အစိမ္းေရာင္မသမ္းနဲ႔ အပင္ဆုိမ်ိဳး နွစ္မ်ိဳးရွိတယ္ေလ...။ ဆူးၾကီး ဆုိတဲ့ အတုိင္း ဆူးေတြေတာ့ပါတယ္။ ဆူးၾကီးရြက္ကုိေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴေလး အုပ္ျပီး ေၾကာ္စားတာ မ်ား
ပါတယ္။ အရသာကေတာ့ နည္းနည္း သက္တယ္...။ ဒါေပမယ့္ ၾကိဳက္တယ္။:)
ဆူးၾကီးခရမ္း(တာလေဘာ)
...............................................................................................................................................................ဟင္းဂလာပင္
ဟင္းဂလာပင္က အယဥ္နဲ႔ အရုိင္းဆုိျပီး နွစ္မ်ိဳးရွိပါတယ္။ အန႔ံခ်င္းတူတယ္။ ဒါေပမယ့္ အပြင့္ကြာသြားပါတယ္။ အယဥ္ပင္က အပြင့္အျဖဴ၊ အရုိင္းပင္က အပြင့္အ၀ါ ပြင့္ပါတယ္။ အရုိင္းပင္ကိုေတာ့ ႏြားေတြ
တအား ၾကိဳက္ပါတယ္။ ဟင္းဂလာယဥ္ပင္ကိုေတာ့ အခ်ဥ္တည္ျပီး သုပ္စားၾကပါတယ္။ ဟင္းဂလာခ်
ဥ္သုပ္က ေကာင္းတယ္...။ ဟင္းဂလာရြက္ေလးကို ကတ္ေၾကးနဲ႔ကိုက္၊ ျပီးရင္ေတာ့ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ၾက
က္သြန္နီစိမ္းနဲ႔ သုပ္ပါတယ္။ ဟင္းဂလာပင္က ေျမေဆြး စုပံုေနတဲ့ ေနရာမ်ိဳးေတြပါ ပိုျပီးေပါက္တတ္ပါ
တယ္...။
ဟင္းဂလာပင္
.............................................................................................................................................................ေတာျမင္းခြါရြက္
ျမင္းခြါပင္ကနွစ္မ်ိဳးရွိပါတယ္။ ေဆးျမင္းခြါနဲ႔ ေတာျမင္းခြါဆိုျပီးေလ...။ ေဆးျမင္းခြါကိုေတာ့ ျမိဳ႕ကိုေရာက္မွ သိတာပါ။ ေတာျမင္းခြါကေတာ့ ေပါသလားမေမးနဲ႔ ...။ ျမင္းခြါပင္က မုိးရာသီမွာ ေပါက္ေရာက္ပါ
တယ္။ ေတာျမင္းခြါက အရြက္ေသးေသးေလးနဲ႔ အျမွစ္တြယ္သေလာက္ သြားတဲ့ အပင္မ်ိဳးပါ...။ ငရုတ္
စုိက္ျပီးလုိ႔ ေပါင္းသင္းတဲ့ အခ်ိန္ဆို သူတို႔က ထိပ္ဆံုးက ေပါက္တာ။ စားလုိ႔ေကာင္းတယ္၊ ျမင္းခြါရြက္
ကိုေတာ့ သုပ္စားတာေလ...။ ေဆးျမင္းခြါသုပ္စားသလုိမ်ိဳးေပါ့...။ ေတာျမင္းခြါရြက္ကို အေျခာက္လွမ္း
ျပီး လၻက္ေျခာက္ လုပ္ၾကပါတယ္။ ျမင္းခြါရြက္က ဥာဏ္ေကာင္းသတဲ့ေလ..။ ဥာဏ္ေကာင္းခ်င္လုိ႔ေတ
ာ့ မဟုတ္ပါဘူး...။ စား ေကာင္းလုိ႔ ၾကိဳက္တယ္...။
ေတာျမင္းခြါ
..........................................................................................................................................................
ပင္စိမ္း
ပင္စိမ္းပင္ကေတာ့ လူတုိင္းသိမယ္ ထင္ပါတယ္...။ အညာေဒသမွာေတာ့ ပင္စိမ္းရြက္က ဟင္းခတ္အ
ေမႊး အၾကိဳင္ပဲေလ...။ ငါးပိရည္ က်ိဳရင္ေတာ့ ပင္စိမ္းရြက္ကိုထည့္ပါတယ္။ ပင္စိမ္းရြက္က ေမႊးတာကုိး
။ ငါးေလး အုိးကပ္ခ်က္ရင္လည္း ထည့္လုိက္တာပဲ...။ ဖရဲသီး အစိမ္းခ်က္လည္းထည့္လုိ္က္တာပဲ၊ အခ်
ဥ္ခ်က္လည္း ထည့္လုိက္တာပဲ..။ ပင္စိမ္းရြက္ကို ေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ားသံုးပါတယ္...။ ပင္စိမ္းပင္ၾကီးေတြ
ဆုိ အၾကီးၾကီးေတြပဲ ေပါမွေပါ...။
.............................................................................................................................................................
ဂုံပင္ နွင့္ က်ီးအာပင္
ဂုံ ပင္ ဆုိတာ ႏြယ္ပင္မ်ိဳးပါ...။ ဂုံရြက္က ေၾကာ္စားလုိ႔ ေကာင္းသလုိ၊ ဟင္းခ်ိဳခ်က္ ေသာက္ရင္လည္း ေကာင္းပါတယ္။ ဂုံပင္ကေတာ့ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရြာ ေခ်ာင္းရုိးထဲမွာ ေပါမွေပါ့..။ က်ီးအာပင္ကို မျမင္ဖူး
ဘူး ဆုိရင္ေတာင္ ေျပာသံေတာ့ ၾကားဖူးၾကမယ္ထင္ပါတယ္။“အျပင္ကလွသေလာက္ အတြင္းက ပုတ္
ပြေနတာ က်ီးအာသီးလုိ လူမ်ိဳးေတြ” လုိ႔ေလ..။ က်ီးအာရြက္ကလည္း ခ်ဥ္ရည္ ခ်က္ေသာက္ရင္ ေကာ
င္းသဗ်...။
ကင္းပံုပင္
ကင္းပံုပင္နွင့္ ဆူးပုတ္
ကင္းပံုပင္ေတြကလည္း ေတာထဲက ခ်ံဳေတြေပၚမွာဆုိ ေပါမွေပါ...။ အေလ့က် ေပါက္တာေလ..။ ကင္းပံုသီး အမွည့္ကို ပစ္ထားလုိက္ရင္ သူ႔ဟာသူ အလုိလုိ အပင္ေပါက္လာတာေလ..။ ကင္းပံုရြက္ ဟင္းခ်ိဳ
ေတာ့ လူတုိင္းသိမွာပါ...။ သူ႔ရဲ့ အတြဲက ဆူးပုတ္ပင္ေပါ့...။ ဆူးပုတ္ပင္က အေလ့က် ေပါက္တာပါ..။
အခု ေနာက္ပိုင္းေတာ့ လူေတြက အပင္ေပါက္ေလးေတြကို တူးျပီး အိမ္၀ုိင္းေတြထဲ ေရႊ႕စုိက္ထားၾကေ
တာ့ အေလ့က် ေပါက္ပင္မဟုတ္ဘူးဆုိရင္လည္း မမွားပါဘူး..။ အမွန္ေတာ့ အေလ့က် ေပါက္ပင္ပါ..။
ဆူးပုတ္ရြက္ကို ကင္းပံုရြက္နဲ႔ ပဲေလးထည့္ျပီး ခ်က္ေသာက္ရင္ အရမ္းေကာင္းတာဗ်...။ ကၽြန္ေတာ္အ
ခု စားခ်င္ေနတာက ငရုတ္သီးေထာင္း၊ ငါးပိကင္၊ ဆူးပုတ္ရြက္ ဟင္းခ်ိဳ၊ ပဲဟင္းခ်က္၊ ဖရဲခ်ဥ္ ခ်က္ေလ
းနဲ႔ စားခ်င္ေနမိတယ္...။ ဒါေပမယ့္ :(
ဆူးပုတ္ၾကီး
.......................................................................................................................................................မႈိ
မႈိကလည္း မိုးရာသီေရာက္မွ ေပါက္တာေလ...။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ဆီမွာ ေပါက္တဲ့မိႈေတြကေတာ့ မိႈနီ၊ မႈိဥနက္၊ မႈိဥ၊ မႈိၾကက္ေတာင္ စတာေတြေပါ့ဗ်ာ...။ မႈိက ခ်က္စားရင္ အရမ္းခ်ိဳတယ္။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့
ၾကိဳက္တယ္။
မႈိဥ
ခတတ္ပင္နွင့္ ၾကက္တက္ပင္
အဲဒီ အေၾကာင္းေတာ့ မေရးေတာ့ဘူးေနာ္... ေရးထားတာ မၾကာေသးလုိ႔...:)အဲဒါေတြကေတာ့ အေလ့က် ေပါက္ေရာက္တဲ့ အပင္ေလးေတြပါပဲ...။ အဲဒီ အပင္ေတြ အားလံုးက စား
လုိ႔ရတယ္ေနာ္...။ ကၽြန္ေတာ္ ေမ့ေနတဲ့ အပင္ေတြ ရွိနုိင္ပါေသးတယ္...။ သတိရတဲ့ သူရွိရင္ ေျပာေပး
သြားၾကအံုးေနာ္...။
ရာဇာ(ေက်းလက္သားေလး)
6.4.2011
6 comments:
ၿမဴရြက္နဲ႕ ဆူးၾကိးအစိမ္းကို အခုမွပဲ သိေတာ့တယ္။။
ေက်းဇူးပါအကိုေရ...
ေကာင္းေသာေန႕ေလးၿဖစ္ပါေစ။
ျမူသုတ္စားခ်င္တယ္....၊အေမသုတ္ေက်ြးဖူးတာ သတိရမိတယ္....:(((
ျမဴရြက္ အေၾကာင္းေရးေတာ့ ငါတုိ ့ဆီကုိ သတိမရဘူးလား ရာရာ။ ရာရာ သုတ္ေကၽြးတာေလ မွတ္မိလား
မွတ္မိတယ္ ကိုျဖိဳးေရ... ကုစ္ျမိဳ႕ေလးကိုေရာ၊ သူငယ္ခ်င္းေတြေရာ
အားလံုးသတိရတယ္...။ အဲဒီအခ်ိန္ေတြက အမွတ္ရစရာေတြပါ..
ေဒြးနဲ႔ ေကာ္နီ ဆိုထားတဲ့ သီခ်င္းလုိေပါ့...
ဟုိအရင္ခ်ိန္ေတြ တမ္းတမက္ေမာ ျပန္လုိခ်င္တယ္ အခုေလ...
ဆုိတာေလ..။
အျမဲသတိရေနပါတယ္..
ျမဴရြက္ေတြ စားတာလဲ စားေပါ့ေနာ္ အလြန္အကၽြံမစားပါနဲ႔ အပင္ထဲမွာ ျမဴရြက္က ခဲဓာတ္ပါ၀င္မႈ႕ မ်ားတယ္တဲ႔ သူ႕ကိုအမ်ားၾကီးစားရင္ ခဲဆိပ္သင့္တတ္တယ္လို႔ ဆရာမတစ္ေယာက္ကေျပာဖူးတယ္။ တုိက္ဆုိင္တာလား မသိဘူး မႏွစ္က လမ္းေလွ်ာက္ထြက္ရင္း ျမဴရြက္ေတြေတြ႔လို႔ ခူးလာျပီး အေဆာင္ေရာက္ေတာ့ သုပ္စားဖို႔ျပဳတ္ထားတာ သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္က ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္နဲ႔ တုိ႔စားေရာ မသုပ္ရေသးခင္ သူကအရင္စားတာ ေနာက္ေတာ့ အံေနလို႔ သုပ္ေနတဲ႔ပန္းကန္ေလးပါ သြန္ပစ္ရတယ္ဗ်ာ။ေျမၾကီး မတူလို႔လား မေျပာတတ္ဘူး။ ျမန္မာျပည္တုန္းကေတာ့ စားခဲ႔ပါတယ္။ ဘာမွမျဖစ္ဘူး။ သတိထားႏိုင္ေအာင္လို႔ပါေနာ္...တန္ေဆးလြန္ေဘးတဲ႔...:P
ဗဟုသုတ ရပါသည်
Post a Comment