ဂူဂယ္လ္မွ
အြန္လုိင္းေပၚမွာ စားစရာအေၾကာင္းေရးထားတဲ့ ဘေလာ့ဂ္ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားရွိပါတယ္။ အဲလိုေတြ
ရွိေပမယ့္လည္း ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ အညာေျမက မုန္႔ဟင္းခါးတို႔၊ တပင္တိုင္တို႔ မေတြ႔ရဘူးေလ..။ အဲဒါေ
ၾကာင့္ ကၽြန္ေတာ္ ဒါေလးကို ေရးတာပါ...။ ေနာက္ျပီး အညာသူ မမယုကလည္း တပင္တုိင္ အေၾက
ာင္းေလး ေရးပါအံုးဆုိလုိ႔ ေရးလုိက္တာပါ...။
ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ဆီက မုန္႔ဖက္ကို သုပ္ထားတာကို မုန္႔ဟင္းခါး(မုန္႔ဟင္းခ်ိဳ) လုိ႔ ေခၚပါတယ္။ အရည္ေ
သာက္ကိုေတာ့ တပင္တုိင္လုိ႔ေခၚတာဗ်..။ ကၽြန္ေတာ္ ျမိဳ႕ကို ေရာက္မွ ရြာမွာေခၚတဲ့ မုန္႔ဟင္းခါက
အရည္ေသာက္ ဆိုတာ သိတာ..။ ရြာအသံုးနဲ႔႔ပဲ မုန္႔တီသုပ္ကို မုန္႔ဟင္းခါးလုိ႔ ေခၚလုိက္ေတာ့မယ္ေနာ္။ကၽြန္ေတာ္ကမုန္႔ဟင္းခါးသုပ္ကို အရမ္းၾကိဳက္သလို၊ တပင္တုိင္ မုန္႔ဟင္းခါးကိုလည္း အရမ္းၾကိဳက္တ
ာ။ ျမိဳ႕က မုန္႔ဟင္းခါး အရည္ေသာက္ကို မၾကိဳက္သလို၊ ေခါက္ဆြဲသုပ္ကိုလည္းမၾကိဳက္ျပန္ဘူးဗ်.....။
ေခါက္ဆြဲဆို ဘာမွကို မၾကိဳက္တာပါ...။ နဲနဲေတာ့ စားပါတယ္...။ အမ်ိဳးမ်ိဳးပဲလုိ႔ မေျပာနဲ႔ေနာ္...။
မုန္႔ဟင္းခါးဖက္(GG)
ၾကက္သြန္ျမိတ္
နံနံ(GG)
အညာေျမက မုန္႔ဟင္းခါးသုပ္မွာ လုိအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကို ေျပာမယ္ေနာ္...။ အဓိက ကေတာ့ မုန္႔ဖက္
ေပါ့... တစ္ခ်ိဳ႕လူေတြက ကိုယ္တုိင္လုပ္ၾကတယ္။ တစ္ခ်ိဳ႕က်ေတာ့လည္း သူမ်ားလုပ္ျပီးသားကို ၀ယ္
ၾကတယ္။ မုန္႔တီသုပ္ကုိေတာ့ နန္းၾကီးမွ ၾကိဳက္တယ္...။ လုိတာေတြကေတာ့ ၾကက္သြန္နီကို မကၽြမ္း
ေအာင္ေၾကာ္ျပးီ ဆီမပါေအာင္ စစ္ထားပါတယ္။ အေရာင္တင္မႈန္႔နဲ႔ ဆႏြင္းမႈန္႔ကိုေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴန
ည္းနည္းနဲ႔ ဆီသတ္ထားပါတယ္။ ဆီမ်ားမ်ားေပါ့...။ ေနာက္တစ္ခုက မုန္႔ဖက္ အေျခာင္းေလးေတြကို
ေၾကာ္ထားတာ မုန္႔ေျခာက္ေၾကာ္ေပါ့...။ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ဖူး( ေရတံ) ကိုနုတ္နုတ္ေလး လွီးျပီး ေရာ
ထားပါ...။ ေနာက္တစ္ခုက အညာငရုတ္သီးစစ္စစ္ကို အေတာင့္လုံးေလွာ္ ဆီနဲ႔မဟုတ္ဘူးေနာ္...အုိး
ကင္းနဲ႔ ဒီတုိင္းေလွာ္ျပီးရင္ ငရုတ္စံုနဲ႔ ေၾကညက္ေအာင္ ေထာင္းထားပါ...။ ပဲမႈန္႔ကိုေတာ့ အက်က္မႈ
န္႔ ၀ယ္ထားေပါ့...။ က်န္တာကေတာ့ ငံျပာရည္အစစ္ကို ဒီတုိင္းမထည့္ပါဘူး ေရေႏြးေလး နဲနဲထည့္ျပီးက်ိဳရပါတယ္...။ အဲဒါမွ အနံ႔ကလည္း မျပင္းေတာ့ပဲ ၊အရမ္းလည္းမငန္ေတာ့ဘူးေလ...။ က်န္တာက
ေတာ့ အခ်ိဳမႈန္႔ေပါ့..။ ဆီကေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ နဲနဲ နဲ႔ ေၾကာ္ထားတဲ့ ဆီခ်က္ေပါ့...။
အညာေျမက မုန္႔ဟင္းခါးသုပ္အတြက္ကေတာ့ ဟင္းခ်ိဳရည္ လုိေသးသဗ်...။ ဟင္းခ်ိဳရည္ ဆုိတာကေ
တာ့ အခဲအယဥ္းၾကီးမဟုတ္ပါဘူး...။ ငါးအၾကီးတစ္ေကာင္ေလာက္ကို ၀ယ္၊ အေၾကးခြံ ခၽြတ္ျပီး ငံျပာ
ရည္ေလး ထည့္ျပီး ျပဳတ္ပါတယ္...။ ျပီးမွ ငါးအရိုးေတြကိုဖယ္၊ အသားကို ေၾကေအာင္ ဓါးနဲ႔ နုတ္နုတ္
စင္းျပီး ခဏက ငါးျပဳတ္ရည္အုိးထဲကို ထည့္ပါတယ္...။ ပူလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ဂ်င္းရယ္၊ တရုတ္နံနံပင္
ရယ္၊ အခ်ိဳမႈန္႔ရယ္ ၊ ဆားရယ္၊ ဆီအနည္းငယ္ရယ္ ထည့္လုိက္တာပါပဲ...။ ဟင္းရည္ က်က္ျပီဆုိရင္ေ
တာ့ မုန္႔ပြဲျပင္ျပီေလ...
ပန္းကန္ထဲကိုမုန္႔ဖက္ထည့္ ၊ အေပၚကေနျပီး ပဲမႈန္႔ထည့္၊ ဆီခ်က္ထည့္ ၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ေလးျဖဴး၊ မုန္႔
ေျခာက္ဖက္ေလးထည့္၊ နံနံပင္ၾကိဳက္ရင္ထည့္၊ ၾကက္သြန္ဖူးၾကိဳက္ရင္ ၾကက္သြန္ဖူးထည့္၊ ငံျပာရည္၊
အခ်ိဳမႈန္႔၊ ငရုတ္သီးေလွာ္ေထာင္းေလးကိုထည့္၊ အေပၚက ဟင္းခ်ိဳရည္ေလး ဆမ္းျပီးနယ္လုိက္ရင္ေတ
ာ့ ရွယ္ မုန္႔ဟင္းခါးတစ္ပြဲပဲ..။ နယ္လုိက္လုိ႔ က်ဲတဲတဲ ၾကီးျဖစ္ေနရင္ ပဲမႈန္႔ထည့္နယ္..။ ေထြးေထြးၾကီးမ
ၾကိဳက္ရင္ ပဲမႈန္႔ ေလွ်ာ့ထည့္ေပါ့..။ ပဲမႈန္႔ကလည္း အစစ္ အက်က္မႈန္႔ဆုိေတာ့ေမႊး၊ ငရုတ္သီးေလွာ္ေလးကလည္း ေမႊးဆုိေတာ့ အရမ္းစားေကာင္းတာဗ်ာ...။ မုန္႔ဟင္းခါးသုပ္စားလုိက္၊ ငါးဟင္းခ်ိဳေလးေသာ
က္လုိက္နဲ႔ အရမ္းစားလို႔ေကာင္းတာေလ...။ ဟင္းခ်ိဳကလည္း ဂ်င္းန႔ံနဲ႔ ၊တရုတ္နံနံ နံ႔ေလးကေမႊးေနသ
လုိ ငါးကလည္း လတ္ဆက္ေတာ့ ခ်ိဳတယ္ဗ်ိဳ...။ (ကၽြန္ေတာ္တုိ႔က ဧရာ၀တီျမစ္နဲ႔ သိပ္မေ၀းလုိ႔ လတ္
လတ္ ဆက္ဆက္ ရတာပါ... ေရခဲရုိက္ေတြ ဆုိရင္ေတာ့ အခ်ိဳေပါ့လိမ့္မယ္...)။ အဲဒါကေတာ့ အညာေ
ျမက အသားမပါပဲ ေကာင္းတဲ့ မုန္႔ဟင္းခါး(ခ) မုန္႔ဟင္းခ်ိဳေပါ့ေနာ္...။
တပင္တုိင္မုန္႔ဟင္းခါး မုန္႔ရည္ မထည့္ခင္(GG)
ေနာက္တစ္မ်ိဳးက တပင္တုိင္ေပါ့...။ တပင္တုိင္စားတဲ့ အခါမွာေတာ့ နန္းေသးတာကိုပဲၾကိဳက္တယ္..
လိုအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့ မုန္႔ဟင္းခါးသုပ္အတုိင္းပါပဲ.. ကြာသြားတာက ဟင္းရည္ ခ်က္တဲ့ေနရာမွာပဲ ကြာတာပါ...။ ဟင္းေရ ခ်က္တာက ဒီလုိေလးပါ...
ငါးကို၀ယ္ ၊ အေၾကးခြံခၽြတ္ျပီး ငါးကို ျပဳတ္လုိက္ပါတယ္။ ငံျပာရည္ေလးထည့္၊ ဂ်င္းေလးထည့္ျပီးေပါ့
...။ အဲဒါ ျပဳတ္ေနတုန္း ဆႏြင္းရယ္၊ ဂ်င္းရယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴရယ္ ေရာျပီး ဆီသတ္ထားလုိက္ပါအံုး..။
ငါးျပဳတ္တာ နူးျပီ ဆုိရင္ေတာ့ အရိုးႏြင္ျပီး ငါးကို ေၾကေအာင္ေျခ၊ ျပီးေတာ့ ဆီသတ္ျပီးသားနဲ႔ ႏြမ္းသြ
ားေအာင္ ေၾကာ္လုိက္ေပါ့...။ ျပီးရင္ေတာ့ ဟင္းရည္အုိးထဲမွာ ဆန္ေလွာ္မႈန္႔ရယ္၊ ပဲမႈန္႔ အနည္းငယ္ေ
လးထည့္ ဆီသတ္ျပီးသား ငါးေတြရယ္ ေရာျပီး ေမႊလုိက္ပါ၊ ၾကက္သြန္နီ ဥ ေသးေသးေလးေတြလည္း
ပါေသးတယ္၊ငွက္ေပ်ာအူ ရွိရင္လည္း ထည့္ေပါ့...ျပီးေတာ့ မီးဖိုေပၚမွာ မီးၾကီးမ်ားမ်ားနဲ႔ နွပ္ထားလုိက္
ပါ...။ အားလံုး နူးအိ နပ္ျပီး အရသာေကာင္းသြားျပီဆုိရင္ေတာ့ စားလုိ႔ရျပီဗ်ိဳ႕...။ ဟင္းရည္က က်ဲ က်ဲ
ေနာ္..။
မုန္႔ဖက္နဲ႔ ဟင္းရည္ ထည့္ျပီး စားရံုပဲ...။ ဟင္းရည္ေလးကလည္း ေကာင္းေတာ့ စားလု႔ိ အရမ္းေကာင္း
တယ္ဗ်ာ...။ ပဲေၾကာ္ေလးနဲ႔ စားလည္း ေကာင္းတယ္...။ ကုိင္း.. ဒါကေတာ့ အညာေျမက တပင္
တုိင္မုန္႔ဟင္းခါးေပါ့...။
ကၽြန္ေတာ္ ဒီမွာ မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္စားၾကည့္တယ္... လံုး၀ မေကာင္းဘူး...။ ပစၥည္းမစံုလုိ႔ထင္ပါတယ္...
ဘာပဲေျပာေျပာဗ်ာ... အညာေျမကို ကၽြန္ေတာ္ အရမ္းလြမ္းေနျပီ...။
(ကၽြန္ေတာ့္ရဲ့ေရးသားခ်က္မ်ားအဓိပၸါယ္မေပၚလြင္ခဲ့ပါကကၽြန္ေတာ့္ရဲ့ညံ့ဖ်င္းမႈသာျဖစ္ပါေၾကာင္း
၀န္ခံအပ္ပါတယ္ခင္ဗ်ား။)
စာဖတ္သူရဲ့ ရင္ထဲကလာတဲ့ စကားေလးေတြကို ေစာင့္ေမွ်ာ္ေနပါတယ္။
အားလံုးကို ေက်းဇူးတင္ပါတယ္.....
ရာဇာ(ေက်းလက္သားေလး)
3.4.2011
8 comments:
စားခ်င္ေနပါတယ္ဆို လူကိုနွိပ္စက္ေနတယ္ဟင့္ဟင့္
ေတာ္ေတာ္ဆိုးတဲ႕အကို..:P:P
စားခ်င္လို႕ပါဗ်ိဳ႕ တစ္ပြဲေလာက္...
ဗိုက္ဆာေနတုန္း လာလည္မိတာ က်ဳပ္အမွားပါပဲ ကိုရာဇာေရ....:P ကိုယ့္အေၾကာင္းကို သိလို႔ ထမင္းမစားရေသးဘဲ အိမ္လည္ကို မထြက္ဘူး...:P ဒါေတာင္ အစားအေသာက္ ရိွတဲ႔အိမ္ေတြသြားလည္ရင္ ဂလု မိေသးတယ္...:P
တကယ္ေျပာတာပါ.....စတယ္လို႔မထင္ပါနဲ႔....:P ေက်ာက္ပန္းေတာင္းနဲ႔ ျမင္းျခံနီးနီးေလးေနာ္ ျပန္ေရာက္လို႔ကေတာ့ ရြာကိုလိုက္လည္ျပီး ဘေလာ့မွာေရးတဲ႔ အစားအစာေတြ ခ်က္ေကၽြးခိုင္းမယ္...စာရင္းျပဳစုထားတယ္....:P ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ.... ဗိုက္ေတြဆာလြန္းလို႔ ျပန္ေျပးျပီဗ်ဳိ႕....တာ့တာ
ေအာင္ျမေလး ဗိုက္ေတြဆာလိုက္တာေနာ္။ ေက်းဇုးပါေက်းလက္သားေလး OR
ျမန္မာျပည္ကေကာင္းဘြိဳင္ေလးေရ။ ၂ပြဲေတာင္စားသြားတယ္။ ထပ္ျပီးခ်က္ေက်ြ
း ေစခ်င္တာေတြ က်န္ေသးတယ္။ ဥပမာ ၁)ေညာင္ခ်ဥ္ဖူးသုတ္ အစရွိသျဖင့္
ေပါ့။ အမလဲ နန္းေသးတာကို ပိုၾကိုက္တယ္။ မယု
ညီမေရ နွစ္ပြဲ ပို႔လုိက္တယ္ေနာ္...။ ငရုတ္သီးေလွာ္ေထာင္းေလးလည္း
ထည့္ေပးလုိက္တယ္။ ၀ေအာင္စားေနာ္...
ေရႊညာသားေလးေရ ျမင္းျခံနဲ႔ ေက်ာက္ပန္းေတာင္း မေ၀းပါဘူး.. လာလ
ည္ပါ.. ၾကိဳဆုိေနပါတယ္...။ စားခ်င္ရာ အကုန္လုပ္ေကၽြးမယ္ေနာ္...။
အညာသူ မမယုေရ နွစ္ပြဲပဲ စားသြားတာလား..။ စားလို႔ မေကာင္းဘူး
ထင္တယ္...။ လာလည္တာ ေက်းဇူးပါေနာ္...။
မမယုက ဘယ္နယ္ကလဲဗ်...
ဘယ္ကလာသလဲ။ ဘယ္နယ္ကလဲ။ အလယ္ကလူ။ စကား၀ဲအိ။ :)။ နတ္ေမာက္ ေတာင္တြင္းပါရွင္။ ငယ္ငယ္ကတည္းက သိပ္မေနခဲ့ရပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ အညာသူလို ့ အျမဲ ေျပာပါတယ္။ ေနြရာသီေက်ာင္းပိတ္ရက္ေလာက္
ပဲ ေနဘူးတာပါ။
ေက်းလက္သားေလးေရ ပဲမွုဳန္ ့က indian market ေတြမွာရတယ္ေလ။
gram flour လို ့ေခါ္္တယ္ ထင္တယ္။
အခုမွ ေရာက္ဖူးတာဗ် Googel မွာ ပံုေလးရွာရင္းနဲ႔ ဒီဆိုဒ္ကို ေတြ႔တာ စိတ္၀င္စားတာနဲ႔ ၀င္ၾကည့္လိုက္တာ တကယ္လည္းေကာင္းပါတယ္ တကယ္လည္း ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ဗ်ာ
Post a Comment